Wind dakterras

Olivier

  • #1




Hallo,

Wij hebben een dakterras op ongeveer 15m hoogte. Prachtig uitzicht, zeer aangenaam terras maar...... wind !
Op een dag als vandaag is het een ideaal terras maar zodra er een beetje wind staat raast deze van achter de mezzanine langs over de taxus en staat mijn haar recht..

Ons oorspronkelijk idee was van een glazen afscherming te plaatsen op de rand van het terras. Daarvoor zullen waarschijnlijk metalen steunbalken nodig zijn en ik vroeg me af of dat niet lelijk zal zijn. Misschien kan het glas aan de binnenkant van de dakrand worden bevestigd vanaf de bodem zodat we een groot contactopp hebben en het glas er boven uit kan steken zonder tussensteunen.

Weet iemand een beter idee ? Het glasidee zal waarschijnlijk enorm duur uitvallen en ik vraag me ook af of de wind er niet gewoon overheen slaat omdat het terras zo breed is. Over welke oppervlakte zou het glas moeten komen te staan ?

Dank voor jullie tips

oh ja, we waren ook nog van plan om de dakranden weg te werken met zoiets als witte Rockpanel of trespa (kostbaar !). Ik zou vanaf de zijrand van de tegels een wand omhoog plaatsen en dan horizontaal over het dak. Het glas kan dan onder de trespa verdwijnen ?



 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dat is inderdaad een mooi terras!
Inderdaad is het nadeel van een glaswand (los van de kosten) dat je grote kans heb dat de wind er over heen wervelt. Daarnaast zal je als je het glas aan de randen zet het aanzicht van het gebouw aantasten en dat zou ook wel eens tot problemen kunnen leiden.

Als je bijvoorbeeld op strategische plekken een rooster rechtop plaatst en dat laat begroeien met klimop dan breekt de wind veel meer waardoor je minder last hebt van de wind. Er zijn bij tuincentra van die met hout omtimmerde gegalvaniseerde rekken te koop. Ik dacht 180x180. Die zou je kunnen combineren met een brede plantenbak en klimop. Alleen of dat is wat je wilt, en of het de novemberstormen overleeft?
 

Olivier

  • #3
Frank, dank voor je antwoord maar ik zie zo'n rooster inderdaad niet zo zitten... Het zou iets meer 'design' moeten zijn om in het plaatje van ons terras te passen denk ik ;-)

De algemene vergadering van ons gebouw zal het plaatsen van het glas wel goedkeuren denk ik. Mijn grootste zorg is dat het plaatsen ervan geen nut heeft doordat de wind erover heen zal slaan. Zijn er geen firma's die hierin gespecialiseerd zijn ?
 

Olivier

  • #4
Niemand anders nog goed idee of misschien een raad bij wat soort bedrijf ik langs kan gaan ?

bedankt, Olivier
 

Kloek77

  • #5
Qua soort bedrijven denk ik aan trappen- en ballustradefabrieken gespecialiseerd in het buitengebeuren, maar dat zal vast een prijzige aangelegenheid.

Maar dan blijft het een vraag van aerodynamica die eerst goed uitgezocht moet worden, misschien een leuk studentenprojectproject om software los te laten op variabelen als de bouwhoogte, grootte en ligging orientatie van het terras, verschillende windrichtingen etc.

Of zet er gewoon een leuke halfopen serre neer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu