Werking cv-systeem aantal verdelers

Kluskip

  • #1
Ik heb een oud huis met gaskachels waar ik een cv-combi-ketel wil (laten) installeren. Vooraf wil ik eerst zelf een tekening maken voor het leidingverloop en voor de planning van andere werkzaamheden (elektra, ventilatie, isolatie, wanneer kan welke vloer/wand open etc.).
Ik wil werken met kunststofbuizen.

Nu is mijn vraag het volgende: maakt het voor de werking van het cv-systeem hoeveel verdelers je voor het systeem gebruikt?

Bijvoorbeeld: men zegt 1 verdeler per etage; ik heb bgg, 1ste en vliering waar de cv-ketel komt, dus dat zou neerkomen op een hoofdverdeler op de vliering, 1 op de 1ste en 1 op de bgg. Maar als het beter zou uitkomen om 4 vedelers te installeren (bijv. 2 op de vliering, 1 op de 1ste en 2 op de bgg) maakt dat uit in een al dan niet betere werking van het systeem ? en verder nog 2 verdelers voor de watertoevoer voor de keuken en de badkamer

Dus uiteindelijk is de vraag of ik bij het plannen van het leidingverloop zoveel of zo weinig verdelers kan gebruiken als mij goed uitkomt, en wat dit aantal uitmaakt in relatie tot de werking van het systeem.
Het gaat mij er niet om of het moeilijk/makkelijk is qua aanleggen.

2 de vraag is: omdat ik het stapsgewijs wil aanleggen: kan ik aanvankelijk 1 of 2 radiatoren op een nieuwe cv aansluiten of gaat een cv daarvan kapot? Kan je dan van bijv. een verdeler met 3 takken, 1 ervan gebruiken en de andere tijdelijk dichtstoppen ?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoi kluskip,

Je kan volstaan met 1 verdeler per verdieping, let wel de leiding zal wel 22 mm gaan worden. En je kan tijdelijk een verdeler gedeeltelijk gebruiken.
Let wel op zoals je wilt met 2 radiatoren,er voldoende doorstroming moet zijn, dat wil zeggen kranen open.

Voor de watertoevoer voor de keuken en de badkamer is niet direkt nodig een verdeler te nemen. Je gebruikt dan 14 mm kunststof slangen.

Het zal mooi zijn als de plafonds eruit heb om met de slangen daar te gaan lopen.
 

Kluskip

  • #3
Utreg,

Je schrijft dat je kan volstaan met 1 verdeler per etage, maar de vraag is nu juist:
Maakt het voor de werking van het cv-systeem uit of ik er 2 voor een etage gebruik ?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee dat maakt niet uit, het is alleen duurder een extra verdeler.
 

Chathanky

  • #5
Je kunt naar wens kiezen uit meerdere verdelers per verdieping als je dat wilt. Als je stapsgewijs wilt uitbreiden tijdens je verbouwing kan je ook verkiezen om van uit 1 verdeler op de etage de latere uitbreiding voor te bereiden. Dit scheelt je ruimte om de verdelers weg te laten, leidingwerk en geld. Voor de werking maakt het niet zoveel uit later zal je de onderlinge groepen en radiatoren moeten inregelen voor een juiste waterverdeling.

2 Radiatoren op een ketel hangt af wat voor ketel je wilt gaan plaatsen.
Er zal altijd een doorstroming moeten zijn bij 99% van de ketels, informatie staat beschreven in de installatie handleiding van je ketel.
Vrijwel elke ketel is het net iets anders hoe hier invulling aan gegeven moet worden. De basis principes blijft voor de meeste ketels het zelfde.
 

Kluskip

  • #6
Hallo,

Stel ik heb enkele radiatoren op zo'n verdeler aangesloten. Wat bedoel je met: later zal je de onderlinge groepen en radiatoren moeten inregelen ?

Ik maak uit jullie antwoorden op dat het voor de werking niet uitmaakt hoeveel verdelers. Ik heb een eerste ontwerp gemaakt van hoe het er uit zou kunnen komen te zien.
(Ik heb aangevraagd een plaatje te plaatsen, maar hoe dat verder gaat weet ik niet.)
De tekening
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Hoi Kluskip,



We wachten het plaatje even af :)

Ander even opsturen zoals op het forum te lezen staat.

Vr Gr
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #8
Ik heb de tekening geplaatst als link. Kwaliteit is niet zo best, ik zal de desbetreffende beantwoorders de tekening even doorsturen per email.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Hoi Kluskip,

Ik heb de tekening bekeken, als alle aansluitingen gemaakt zijn en de installatie dus klaar is zal deze moeten worden ingeregeld.

Wat wil dat zeggen, water stroomd de gemakkelijkste weg, dus door de radiator die het kleinst is en het dichtst bij de ketel geplaatst is. Het is de bedoeling dat door een radiatior de hoeveelheid water stroomt om de warmte hoeveelheid waarvoor die gemaakt is af te geven.

De meeste radiatorkranen hebben een instelbaar binnenwerk waarmee de hoeveelheid water die door de radiator kan stromen worden beperkt.
Het instellen kan soms met een schroevendraaier of met een speciale sleutel, dat is per merk verschillend.

Als er thermostaat kranen worden toegepast is het verstandig ook voetventielen (retourafsluiters) te plaatsen per radiator, dan kunnen die gebruikt worden om de radiatoren afzonderlijk in te regelen.

Na het inregelen zal de installatie als alle radiatoren opstaan en de ketel brand, heel gelijkmatig warm moeten worden.
Als het dan goed is worden alle radiatoren even warm van boven naar beneden.

Het is een heel werk om het goed in te regelen als je een leek bent, maar met geduld en goede raad moet het lukken.
Vraag eventueel bij de leverancier van de kranen die u gaat kopen of er een beschrijving bij gedaan kan worden met de instelgegevens.

Vr Gr en veel sucses ermee
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hoi Kluskip,

Ik heb de tekening bekeken, ik mis de leiding dikte naar en van de verdelers, zo kan ik geen goed beeld geven.

Naar de radiatoren zal 14 mm slang zijn.

Naar de verdelers had ik al adviseerd 22 mm te gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu