Werkbank maken van stelling liggers.

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Vandaag begonnen met zo ongeveer het belangrijkste stuk gereedschap voor de klusser nl. de werkbank.

Ik had al een paar keer gezien dat men mooie stevige werkbanken kon maken van stelling materiaal dus op een veiling ook een niet al te dure stelling gekocht.

Deze vandaag maar eens aan stukken gezaagd naar de gewenste afmetingen en weer in elkaar gelast en geschroefd.


Hier zijn de 1e dwarsschoren gemonteerd

Het eerder gemaakte terras voor de schuur komt nu wel handig uit want je hebt nu een mooie vlakke vloer en alle ruimte.

Na het geheel in elkaar te hebben gezet is alles toch al wel een aardig gewicht dus met 4 man dat ding naar binnen getild om te kijken of alles goed is opgemeten ed.



en gelukkig paste alles dus alle liggers en staanders eerst maar eens stevig in elkaar lassen zodat het 1 geheel wordt.

en zo ziet het er in elkaar gelast dan uit.
Nu eerst even goed in de verf zetten en dan verder monteren.
Ik was van plan om extra hoge ladenblokken onder de werkbank te maken.



Zodat ik flink wat lades en bergruimte heb voor alle spullen zonder dat het binnen de kortste keren vol stof en zaagsel zit.
Als werkblad wilde ik een dik multiplex blad hebben, maar die waren flink aan de prijs, vandaar dat ik een loodzware multiplex deur van 2m30 x 90 en 5 cm dik heb gekocht (koste maar 15 euro) en ik deze wil gaan verzagen zodat hij past.
Hier bovenop een extra plaat van 15mm merantie multiplex zodat ook de bovenkant van de staanders afgedekt worden(kan er ook niets invallen), maar ook als het bovenste blad na de nodige jaren beschadigd is deze simpel vervangen kan worden voor een nieuwe zonder het gehele blad te moeten vervangen.

Waar ik nu alleen mee zit is hoe krijg ik de bankschroef nu goed vast op het blad?
Want bij de meeste werkbanken (muv. metalen) kom je het probleem tegen dat de bankschroef na verloop van tijd los gaat zitten. (ik heb een flinke 130mm Heuer gekocht omdat er ook wel eens werkzaamheden mee uitgevoerd worden waar deze eigenlijk niet voor gemaakt zijn.)
Ik laat het blad 7 cm oversteken over de metalen liggers, dus aan de voorzijde van de bankschroef heb ik alleen maar hout en op de plek voor de achterste schroeven dus 65mm hout en dan 120mm stalen ligger van 50mm breed.
In de bankschroefgaten past maximaal M10.
Zou het een oplossing zijn om vanaf de onderkant M10 slotbouten te gaan gebruiken, deze eerst met een normale moer goed strak aan te draaien en dan de moer te vervangen door een dopmoer zodat je de vingers/knokkels er niet aan openhaalt?
Andersom had ik al gekeken maar dan is de kop van de slotbout te groot en moet ik er een stuk afslijpen.
Of is er een ander manier om deze goed vast te zetten?

Andere tips voor de ideale stevige werkbank zijn uiteraard ook welkom.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Past een M10 bout met carosserieringen er niet in ?
Daar heb ik de bankschroef tig jaren muurvast mee zitten.

Als dekplaat heb ik hardboard gebruikt, met de ruwe kant naar boven, je spullen verschuiven dan vrijwel niet, een paar nieten erin en de plaat is gemakkelijk te vervangen.

Op mijn werkplek ligt altijd een droogloopmatje om gereedschap en/of spullen op te leggen, die vervang ik naar gelang de vervuiling van de mat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Oude deur werkt prima, heb je toevallig een brandwerend exemplaar, daar kan asbest inzitten, afhankelijk van de leeftijd.
De bankschroef door en door vastzetten met bouten en de moer aan de bovenzijde gaat hier al jaren goed.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Nee dit is een nieuwe deur die men verkeerd had ingemeten en bij aankomst dus te groot was. De deur is rondom voorzien van rubbers vandaar dat het blijkbaar goedkoper was een nieuwe deur te bestellen dan deze in te korten.
De deur bestaat uit 2 delen nl. het loopdeel en het vaste deel, beide loodzwaar, je kunt ze alleen tillen maar daar houdt het ook mee op.

Ik gebruik multiplex platen omdat in de gekochte stelling 3 van deze platen zaten van 90 breed en 2m75 lang. Een normale plaat is maar 2m44 en aangezien de totale werkbank 2m60 lang is geworden passen deze dus prima.
Voor de werkplek zelf wilde ik juist een 4mm dikke stalen plaat in frezen. Deze heb ik voorzien van 5 draadeinden zodat hij goed vast gezet kan worden en niet krom kan trekken en toen laten verzinken.
Dit omdat er zoals gezegd wel eens werkzaamheden worden uitgevoerd waar normaal hout niet tegen bestand is.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
In de lengte zitten geen schoren. Zet je de werkbank vast aan de muur?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Nee, dat kan niet, de wanden bestaan uit sandwichpanelen dus daar kun je niet wat aan vast maken, maar daar komen ook die ladenblokken onder dus daar kan ik geen schoren maken.
Daarnaast haken de liggers en staanders al goed in elkaar zodat er nu al geen beweging in te krijgen is en ik verwacht dat met alle ladenblokken er vast ingeschroefd het nog steviger wordt.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Aan de achterkant kan wel een schoor. Maar misschien is het inderdaad niet nodig.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Na het werk dacht ik even snel de werkbank in de verf te zetten.
Ik had een krasvaste verf gevonden maar kom er wel achter dat verf op waterbasis toch heel wat anders is dan op terpentine basis.
De bewuste verf, en waar is waar, het stinkt absoluut niet maar eenmaal op je handen krijg je het er alleen maar weer af met thinner.


van een afstandje ziet het er best aardig uit.
maar van dicht bij

Breng je het dik op zodat het dekt dan krijg je zakkers

Breng je het dunner op dan dekt het niet.
Probeer je het op te brengen met een extra fijne roller dan krijg je luchtblaasjes in de verf, gebruik je een kwast dan krijg je strepen in de verf.

Het is dat ik nu niet meer terug kan maar als ik het van te voren had geweten dan had is deze verf mooi laten staan want dit spul vloeit voor geen meter of het vloeit juist verkeerd.

suc6

Gerrit


Merknaam en afbeelding met merknaam verwijderd, mod.
 

Marcn88

  • #9
Voor de bankschroef had ik er nog 2 grote hoekprofielen onder het blad aangelast om deze goed vast te kunnen zetten
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Met watergedragen verf moet je opnieuw leren schilderen, de eerste binnendeur heb ik het spul vervloekt.
Maar je handen schoonmaken, met garagezeep gaat het niet als de verf droog is, dan idd maar thinner. Voordeel, vergelen doet het nauwelijks.
Stabiliteit in langrichting, als je er handmatig op gaat schaven, dan mag er wel een schoor of een dichte achterwand in, anders zullen de kastjes wel voldoende zijn.
 

Er!k

  • #11
Mooie werkbank 👍

Tips:

Mijn werkbank is van betonplex (goedkoop via mp gekocht) en dat houdt zich prima. Opstande rand langs drie zijden en een aluminium stootrand voorlangs en voldoende stopcontacten rondom.
 

Tillyhond

  • #12
Eventueel een metalen plaat aan de onder en bovenkant van je werkblad.
Deze vastzetten en gaten voor de bankschroef doorboren..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Na een weekje ploeteren met die water gedragen verf toch maar eens de oud buurman geraadpleegd hoe je hier mee moet schilderen.
Het geheim zit hem in een roller met een korte vacht (dus geen extra fijne schuimroller) en dun aanbrengen zodat het net allemaal dekt, snel nog een keer narollen en dan er afblijven.
Dus niet zoals met gewone verf eerst opzetten, een keer van links naar recht uitrollen en van rechts naar links en als alles klaar is dan nog een keer narollen met de richting van de houtnerf mee.
Met water gedragen verf gaat dat dus fout en al helemaal als je metaal probeert te schilderen, klaar is klaar en dan er af blijven.
Dus nu ook de kastjes onder de werkbank gemonteerd en het werkblad op maat gemaakt.
Een mooie blauwe kleur verf laten mengen die past bij de overige kasten in de schuur en daar alles mee over geschilderd.
Alle handvatten in dezelfde kleur gespoten en voorzien van een laag blanke lak zodat ze ook mooi blijven en dan ziet het voorlopige resultaat er zo uit.

Nu wachten tot de verf allemaal droog is en dan maandag de bankschroef monteren (als de bouten dan binnen zijn)
Ik heb slotbouten gevonden met kleinere kop en verwacht dat deze keurig gaan passen, aan de onderkant een paar extra strips of hoekprofielen en dan moet het volgens mij toch wel aardig vast zitten.


suc6

Gerrit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
:prima:

Ziet er netjes uit. Ik ben wel een beetje jaloers op al die ruimte...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Ik vind het er mooi uitzien.
Ik heb één kleine bedenking, volgens mij is het ergonomisch prettiger als je met de punten van je voeten onder de werkbank kan komen, dan kan je dichter bij de werkbank staan, nu sta je altijd iets voorover gebogen als je er aan staat.
Of steekt het werkblad toch iets over ? Kan dat net niet goed zien op de foto.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Is uiteraard rekening mee gehouden. Mede omdat het ook wel prettig is dat als je iets in de bankschroef zet je niet meteen tegen de werkbank aan komt.
Blad steekt 7 cm over tov. de kastjes en de kastjes weer 3 cm tov. de onderste balk.
Aan de voorzijde probeer ik nog een platte metalen goot te regelen waar ik wat stopcontacten in kan zetten en je niet altijd snoeren van je machines over je werkbank hebt en natuurlijk een schakelaar om de werkbank in 1 keer spanningsloos te kunnen maken.
Rechts heb ik nog ruimte en ik twijfel of ik daar een kastje maakt voor mijn metaal cirkelzaag en de bandslijper (beide zware lompe dingen) of dat ik daar toch ook van deze laden kastjes maak.

Zo nu de hengels in de auto en dan morgen om 5.00 uur in de auto richting het viswater om met het mooie weer heerlijk aan het water te zitten ipv. te puffen in huis.

suc6

Gerrit
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Ik zou voor die zware machines een of twee legborden maken naast de ladekastjes. Dat soort machines in lades vind ik altijd zo'n gedoe en dan leg je ze toch op de bank. Op een legbord onder de bank is dan makkelijker.
Eventueel een rubber of plastic flap er voor hangen om te voorkomen dat er te veel stof in komt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #18
In een lade zal ook totaal niet gaan, de metaal afkortzaag weegt al zo'n 30 Kg dus die ga je echt niet in een lade manoeuvreren en de bandslijper zal ook maar hooguit een paar kg lichter zijn.
Dus als het past dan denk ik dat ik een paar zware uitschuifbare rails ga monteren zodat ik die uit kan schuiven, de machine er in kan zetten en dan onder de werkbank schuiven zodat niet alles beschadigd.
Daarnaast ook een stukje zelfbescherming want 30 kg buiten je macht ergens netjes onderschuiven dat geeft vrijwel zeker een keer rugproblemen.

Zojuist nog even de werkbank geschuurd en voor de 2e keer in de lak gezet en moet zeggen dat het steeds beter gaat. De tip om snel te werken met deze verf werkt uitstekend. Gevolg is wel dat je langer bezig bent met alles voorbereide en later weer schoonmaken dan dat je aan het schilderen bent geweest.

Morgen nog een keer gladschuren en weer lakken en dan moet het goed zijn zodat de bankschroef gemonteerd kan worden.

suc6

Gerrit
 

Nob32

  • #19
Helemaal spannend, hoe je je workbenches zelf maakt. Mijn vader gaat binnenkort met pensioen en hij houdt van projecten waar hij iets kan bouwen dat hij kan gebruiken. Ik durf nooit zelf iets te bouwen, ik ben altijd te bang dat het breekt als je het gebruikt. Als inspiratie heb ik een paar werkbanken in de garage, ze hebben wielen. Mijn vader heeft er ook een voor me gebouwd, maar op die manier vertrouw ik hem niet. Mijn droomwerkbank is die van X die al jaren bestaat en ook de meest flexibele is qua flexibiliteit. Was een trouwcadeau van mijn schoonouders. Sindsdien probeert mijn vader net zo goed werk te leveren, maar hij heeft het nog niet gered.. :?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #20
Commerciële link en merknaam verwijderd. Lees even de forumregels hierover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu