Welke Temperatuurzekering Fagor droogkast

Ritas

  • #1
Hoi Mij droogkast warmt niet meer Heb deze eens opgevezen en en stelde vast dat de in het verwarmings element de zekering (Temperatuurzekering)geen stroom doorliet heb voorlopig verbonden met dun draadje en werkt terug Weet natuurlijk niet hoelang deze zal volhouden het verwarming element is nog als nieuw Daar deze droogkast sporadisch wordt gebruikt(als reserve) Als ik de Temperatuurzekering zou vervangen welk type zou ik dan moeten nemen voor deze weerstand van 1200w /1000w
De machine is een FAGOR SFS-64CE Dit is een toplader ook niet meer te verkrijgen Alvast bedankt Cis
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Temperatuurzekeringen kies je niet op stroom, maar vooral op temperatuur.
Ze beveiligen tegen een te hoge temperatuur, dus je moet uitzoeken bij welke temperatuur de zekering moet beveiligen.

Kijk eens heel goed op de zekering, normaal gezien moet er een getal (de temperatuur) op staan.
 

Ritas

  • #3
Ja ik heb er al eens bestudeerd ,toch het zit er in vastgekleefd en gesoldeerd en op de bovenkant is het niet leesbaar. Is er geen richtwaarde voor 1000 a 1200w ?
 

Ritas

  • #4
Ik heb nu deze een paar keer laten draaien dus met een dun draadje (dunner dan de weerstandsdraad) als overbrugging in de plaats van de temperatuurzekering Het werkt correct. De vraag is zou het kwaad kunnen om dit zo te laten .Het verbindingsdraadje zit goed geïsoleerd ,moest het doorbranden kan het nergens mee in verbinding komen. Iemand ervaring mee ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die temperatuurzekering is een beveiliging voor wanneer het verwarmingselement te heet wordt. Te heet betekent dat het normale thermostaat niet (goed) gewerkt heeft (bijv door verkleving van een relais of een ernstige verstopping in het apparaat) en de verwarming inwendig een zodanige temperatuur heeft bereikt dat brand niet uitgesloten kan worden.

Buiten het eventuele aanraakgevaar en dergelijke is het gebruiken van een draadje in plaats van die zekering absoluut af te raden. Er is namelijk geen beveiliging meer voor zo'n te hoge temperatuur, terwijl uit het voorheen smelten ervan blijkt dat zo'n te hoge temperatuur inderdaad bereikt is. Het draadje beveiligt gewoon helemaal niets, ook al is dat dun.

Je vraagt op deze manier om brand. Zo'n droger zit vol met pluizen die zeer makkelijk ontvlammen. Niet voor niets worden drogers bij de brandweerkorpsen genoemd als een van de meest voorkomende oorzaken van brand.

Buiten de ellende die je hebt wanneer je huis in brand staat heb je dan ook nog dit: als bij onderzoek naar de oorzaak van de brand blijkt dat er aan de droger een dergelijke 'wijziging' (het draadje) aangebracht is, zegt de verzekeringsmaatschappij doodleuk: helaas, we betalen niets uit.

Overigens: door dat te heet worden van het verwarmingselement hebben de spiralen ervan een opdonder gehad. Daarom schrijven de meeste fabrikanten voor dat na eruit gaan van de tempoeratuurzekering het gehele verwarmingselement vervangen moet worden.

Doe je dat, zonder de eigenlijke oorzaak gevonden te hebben (klevend relais, verstopte droger) dan loop je de kans dat het nieuwe element er na korte tijd opnieuw uit gaat.

Eigenlijk is er in dit geval, hoe vervelend ook, maar één correcte cq. veilige oplossing: nieuwe droger kopen. Tenzij je zodanig technisch bent dat je de oorzaak van de te hoge temperatuur kunt opsporen en verhelpen en dan een nieuw verwarmingselement plaatst.
 

Ritas

  • #6
Hoi aan alle
Ik denk dat u wel gelijk heeft Kees. Best vervangen. Toch dit verwarmingselement is niet te verkrijgen. Zou kunnen dat toplader van dit merk FAGOR SFS-64CE hetzelfde is als een BRAND maar ben niet zeker .Daarom wou in alleen de Temperatuurzekering vervangen maar kan het type niet vinden Deze machine wordt praktisch niet gebruikt misschien 5 a 10 maal per jaar en is 5 jaar oud dus deze is als nieuw .Ik heb deze volledig gedemonteerd en alles gekuist en inderdaad waren er wat stofplukken in het verwarmingselement (ik denk dat dit de oorzaak zou kunnen zijn )voor de rest viel het nogal mee .Dus temperatuurzekering overbrugt , alles gemonteerd en getest en werkt . Indien ik geen nieuw verwarmingselement vind zou ik misschien eens een temperatuurzekering van deze waarde vervangen 150° of 180° Celsius .Aan alle bedankt voor uw antwoord . Mvg Cis
Ps Op het verwarming element staat vermeld
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het nummer dat op het verwarmingselement zelf staat is vrijwel nooit bruikbaar voor het vinden van het juiste onderdeel.

Staan er nog andere gegevens op het typeplaatje van de machine?
 

Ritas

  • #8
Op de stikker staat
FAGOR made in eu
SFS-64CE
13-10-23125
Codigo 936010002
IPX4
230V 50Hz
M 0.20 kw
M+ 2.5 kw
Type 2TDTC2324622
Nog en nog een barcode de is misschien niet zo belangrijk
Er staat nog een kleine nr op XZ3W00578
Dat is het
Gr Cis
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb nog wat gezocht:
Voor de Fagor SFS-54CE heb ik een onderdelenlijst kunnen vinden. Die vermeldt voor het verwarmingselelement het nummer 57X0059.

Omdat ik niet zeker weet of het model SFS-54CE een gelijk verwarmingselement heeft, ben ik ook aan het zoeken geweest met 936010002 57X0059. De (helaas weinige) resultaten daarvan geven me de indruk, dat het elment dat te vinden is onder 57X0059 Fagor, bruikbaar zou moeten zijn voor jouw machine.

Als je zo zoekt: 57X0059 Fagor (alleen resultaten in België) dan vind je diverse leveranciers die het element of een goedkoper alternatief kunnen leveren.

Eventueel zou je naar een of meer van die leveranciers die een alternief kunnen leveren een vraag kunnen sturen of het betreffende element inderdaad geschikt is voor jouw droger.

Meer kan ik er niet aan doen voor je, heb jammer genoeg geen exacte onderdelenlijsten van dit model.
 

Ritas

  • #10
Top Kees, vriendelijk bedankt voor het opzoekwerk Ik heb mails gestuurd naar leveranciers Ik laat wel iets weten hoe het afloopt Gr.Cis
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Volgens mij is er ook een soort van kleurcode bij temperatuurzekeringen.
Het schuine porceleinen kapje is dan b.v. wit, bruin of een andere kleur.

Wij gebruikten vroeger wel eens temperatuur indicatoren, dat zij stickers met vlakjes die van kleur veranderen als een bepaalde temperatuur bereikt wordt.
Als je zo'n sticker op de plek van de zekering pakt dan kun je bepalen wat de normale maximale temperatuur is bij gebruik.
Daarna zet je er een zekering in met een hogere temperatuur.
 

Ritas

  • #12

Hoi Ronny en Kees en andere
Ja had nog info beloofd van het resultaat. Is wel een beetje later (verlof ) maar ja het is in orde, besteld bij direct repair en is vervangen. Nu kan ik wel zien welke temperatuurzekeringen er in zitten .Toch is niet heel duidelijk .Ik heb in bijlage een foto gezet. Daar ik toch nog wel eentje wil bestellen (en ook uit interesse) daar het de kost niet is voor een temperatuurzekering en dan kan ik dit verwarmingselement als reserve houden . Wel is te zien dat het een rode kleur heeft en zoals Ronny zegt dat dat de indicatie is maar vind niet direct iets van terug op internet .Zal nog verder moeten zoeken denk ik .Indien jullie meer weten laat maar horen Gr Cis
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Ik heb ook wat gezocht maar de kleuren zijn of kunnen verschillend zijn bij verschillende fabrikanten.

Een paar kleuren van Microtemp:
roze 216°C
orange 100°C
rood 141°C
licht groen 167°C
bruin 128°C
licht blauw 152°C

Je kunt ook de maximale temperatuur nemen van de thermostaat en daar 10/15% boven gaan zitten met de temperatuurzekering.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu