Welke opties heb ik voor thermostaatregeling

Bad-man

  • #1
Hallo forumleden.

Huidige situatie van regelen van de verwarming in huis begrijp ik niet helemaal en voldoet (daardoor wellicht) niet.

Kan iemand mij uitleggen hoe e.e.a. zou moeten werken en of er wellicht betere opties zijn?

Situatie is als volgt:
Woonkamer+halletje met vloerverwarming als hoofdverwarming (geen extra/losse radiatoren). In de woonkamer hangt een thermostaat. Ik heb begrepen dat deze alleen de temperatuur van de vloerverwarming regelt. Dus niet van de rest van het huis. Ook heb ik begrepen dat - omdat we vloerverwarming hebben - het vrij weinig zin heeft om de temperatuur 's nachts ver terug te draaien vanwege de trage afkoeling en de lange opwarmtijd.

Slaapkamers en badkamer met radiatoren met thermostaatknoppen

Overloop op zolder met radiator met thermostaatknop. Hier hangt tevens de Remeha Calenta 35S ketel. Naast de ketel hangt een Cenvax VAG5000-Basic weersafhankelijke ketelregelaar. Aan de voorgevel hangt de buitensensor. Voor mij is de bediening van de VAG5000 in grote mate gelijk als de thermostaat in de woonkamer. Ook op de VAG5000 moet een gewenste ruimtetemperatuur worden ingegeven in combinatie met te kiezen tijdsintervallen. Deze leest de temperatuur van de buitensensor en van de binnenruimte.

Wat ik eigenlijk niet begrijp is hoe ik moet omgaan met de VAG5000. Op welke temperatuur moet ik die instellen? Als de overloop warm wordt dan stopt volgens mij de warmtetoevoer naar het hele huis. Als ik om die reden de gewenste temperatuur hoog instel dan gaat volgens mij de ketel continue warmte produceren waarvoor dan wellicht geen vraag is. Stel ik de temperatuur te laag in, dan geeft de ketel geen warmte als er wel vraag is, bijvoorbeeld vanuit de woonkamer. En wat is de invloed hierop van de verwarming met thermostaatknop die ook op de overloop hangt?

Zoals ik er nu naar kijk zou ik een oplossing hebben waarbij de VAG5000 zou verdwijnen en in plaats daarvan dat de warmtevraag van iedere afzonderlijke ruimte (waaronder de woonkamer) de ketel zou aansturen. Dan zou ik beter begrijpen wat er gebeurt: namelijk, als het ergens kouder is dan de voor die ruimte ingestelde temperatuur, dan gaat de verwarming aan. Is de temperatuur bereikt of is het zelfs te warm, dan gaat de verwarming in die ruimte uit. Met die VAG5000 ertussen snap ik het echter niet meer.

Iemand die deze onwetende een beetje de goede weg kan wijzen?[/u]
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Heel simpel.

Kijk even naar het ***** systeem van ********.
Of het danfoss living systeem.

Beide uitermate geschikt en veel energiezuiniger Dan de ******* wa regeling.


Calenta :cool:
 

Bad-man

  • #3
Calenta, bedankt voor je reactie.

Als ik klijk naar het Danfoss living systeem dan lijkt het mij een mooie oplossing. Voor iedere kamer kan dan de temperatuur op tijdsintervallen ingesteld worden. Dat dit per tijdsinterval kan is een verbetering t.o.v. de huidige thermostaatknoppen die ik de hele dag op een vaste temperatuur heb staan (en eigenlijk steeds zou moeten verlagen als ik de kamer voor langere tijd verlaat).

Stel dat ik op alle radiatoren zo'n ding plaats, sturen deze ieder voor zich de ketel aan? Of moet ik dan nog steeds de Cenvax VAG5000 (o.i.d.) ertussen laten om op dalmomenten de ketel niet te laten branden?
 

Consul

  • #4
Kan iemand mij uitleggen hoe e.e.a. zou moeten werken en of er wellicht betere opties zijn?
Bij een weersafhankelijke regeling wordt de temperatuur van het water aangepast aan de buitentemperatuur om zo de temperatuur in de verschillende vertrekken constant te houden.
Dit betekend dat er niet meer energie toegevoegd moet worden dan het verlies aan warmte via de muren en ramen etc..

De ketel brand dus eigenlijk continu op een (zeer) laag pitje. Als dat nog te hoog is (retourwatertemperatuur) dan zal deze af en toe uitschakelen (pendelen).

Dit (een WA regeling) betekend dat elke ruimte onderling op elkaar afgestemd moet worden. Een relatief grote radiator in een kleine ruimte zal anders de ruimte veel warmer laten worden. De capaciteit van de radiatoren kan onderling afgesteld worden middels het voetventiel in elke radiator.
Daarna kan men de radiator met de radiatorkraan gewoon maximaal open zetten, het zal de ruimte dan niet warmer maken dan gewenst. Eventueel kan een eindregeling uitgevoerd worden middels een thermostatische radiatorkraan.

De thermostaat in de woonkamer regelt zoals je zegt de vloerverwarming. Deze mag niet de ketel regelen omdat het dan in de rest van je huis te koud zou kunnen worden als de kamer op temperatuur is. De werking van deze thermostaat is dus vergelijkbaar met de radiatorkraanthermostaat in de andere vertrekken (eindregeling)

Het is dus van belang dat alle ruimtes goed op elkaar ingeregeld zijn op de maximaal gewenste temperatuur.
Tevens moet de stooklijn van de ketel (voetpunt/eindpunt) goed ingesteld zijn om onafhankelijk van de buitentemperatuur, de temperatuur in de woning constant te houden (als alle eindthermostaten vol open staan).

Met de temperatuurinstelling van de Cenvax verschuif je het voetpunt van de stooklijn (gemiddelde maximale temperatuur in alle vertrekken).

Hopelijk wordt het hiermee iets duidelijker in jou situatie.

Dat een weersafhankelijke regeling energie kost is onzin, tenzij de installatie niet goed ingeregeld is. Het is juist comfort verhogend bij gelijkblijvende stookkosten (minder temperatuur schommelingen)!
 

Bernhard

  • #5
Een WA ( weersafhankelijke CV-watertemp regeling ) is een voorregeling.
De watertemp wordt gestuurd afhankelijk van de buitentemp.
Een naregeling bv een thermoventiel regeld de ruimte temp.
De WA moet altijd een iets hogere watertemp maken, bv 5 a 10grd hoger,
dan de benodigde watertemp. Als de watertermp te laag is kan de naregeling geen warmte bij maken. Op de WA regeling moet de ruimte invloed uitgeschakeld worden.
De levering van het living connect systeem is in Nederland uitgesteld ivm aanpassing van de software. Een andere optie is Het Evohome systeem.
mvgr Bernhard
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #6
@ Bernard,

Levering is idd uitgesteld.
Alleen vanwege het ketel relais :cry:

Verder kan ik tegen consul zeggen, wa regelen is voor grote kantoorpanden bijv. Een goede oplossing, omdat niet alle gebruiksruimten de zelfde zonlicht opwarming hebben en dat de ene op de zuidkant zit en de andere op de oostkant.

Voor de woning is een zone verdeling gewoon zuiniger stoken.
Wat voor merk je ook gebruikt :mrgreen:

Calenta :cool:
 

Consul

  • #7
@Calenta
........ omdat niet alle gebruiksruimten de zelfde zonlicht opwarming hebben en dat de ene op de zuidkant zit en de andere op de oostkant.
Dat voorkomt nu juist de na-regeling dmv radiatorthermostaatkranen.
Voor de woning is een zone verdeling gewoon zuiniger stoken.
Een zoneregeling in combinatie met WA regeling is zuiniger stoken.

Consul
 

Bad-man

  • #8
Als ik het goed begrijp, dan moet op de WA regeling de ruimte invloed uitgeschakeld worden. Ik ga kijken hoe ik dat moet doen.

Voor de toekomst ga ik eens informeren of een systeem voor zone-verwarming een beetje betaalbaar is.

Bedankt voor jullie antwoorden en uitleg!
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
@ Consul

Nadelen weersafhankelijke regeling

Deze is fors duurder dan een thermostatische regeling.
Deze is duurder in gebruik dan een thermosstatische regeling.
Deze is moeilijker te bedienen. Behalve dat ze tegenwoordig altijd digitaal zijn, is het bepalen van de juiste stooklijn per definitie niet gemakkelijk.
Omdat woningen meestal niet waterzijdig ingeregeld zijn, en omdat het dan nog moeilijker is om de goede stooklijn te bepalen, worden weersafhankelijke regelingen vaak geplaatst in combinatie met thermostaatkranen op de radiatoren. De stooklijn wordt dan hoger ingesteld, waarna de thermostaatkranen de te warme vertrekken moeten terugregelen. Deze verkeerde toepassing van thermostaatkranen is duurder in aanschaf, en kost ook nog eens extra energie.

Conclusie...... niet voordeliger.

Mag geen reclame maken, maar kijk eens op cv-tuning :mrgreen:

Calenta :cool:
 

Consul

  • #10
@Calenta
Deze is fors duurder dan een thermostatische regeling.
Fors hoeft niet. Veel ketels en thermostaten kunnen tegenwoordig voorzien worden van een buitensensor. Een buitensensor kost ongeveer €25,=.
Deze is duurder in gebruik dan een thermosstatische regeling.
Bij de juiste instelling is dat niet zo.
Deze is moeilijker te bedienen. Behalve dat ze tegenwoordig altijd digitaal zijn, is het bepalen van de juiste stooklijn per definitie niet gemakkelijk.
Dat is nu juist het probleem! Installateurs hebben er vaak geen tijd voor om de juiste stooklijn te bepalen en om alles waterzijdig af te regelen.
Deze verkeerde toepassing van thermostaatkranen is duurder in aanschaf, en kost ook nog eens extra energie.
Helemaal mee eens!
Conclusie...... niet voordeliger.
In de praktijk mee eens. Maar als het goed is gebeurt, is het zelfs voordeliger en comfort verhogend. :D
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Weer zo'n discussie tussen voor- en tegenstanders van weersafhankelijke regelingen, waar de vraagsteller uiteindelijk weinig aan heeft!!
Hoe vaak is deze discussie hier al gevoerd........??
Een zoneregeling biedt hier een goede, betaalbare oplossing.

Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen, maar kijk ook eens wat die kosten en hoe ingewikkeld het is om die regelingen af te stellen. Dat begrijpt geen leek meer: vandaar de iedere keer terug kerende vraag over dit probleem.

Vergelijk alles eens met de elektriciteitsvoorziening in een woning: daar wordt toch ook niet alles op één groep gezet, maar is alle keurig verdeeld in groepen. Wil je beneden het licht aan doen, dan hoef je boven toch niet in het donker te zitten......?
En als het buiten licht of donker is, is toch ook niet van belang?
Bij verwarming zou je ineens wel naar buiten moeten kijken om de temperatuur binnen behaaglijk te houden? Onzin!!!

Zo is het ook met je verwarming (of dat nu vloerverwarming is of niet, dat is totaal niet van belang)
Maak "groepen" (zones) die je ontafhankelijk van elkaar kunt in- en uitschakelen.

Heb afgelopen week op de VSK weer geconstateerd dat er oplossingen worden aangeboden die alleen de kas van de aanbieder en de energiemaatschappijen spekken.
Kijk toch eens verder dan je neus lang is en verdiep je eens in een systeem met draadloze thermostaten met 2 (of meer) ontvangers of thermostaten met dubbele uitgangen (waar je dus met 1 thermostaat meerdere zaken kunt aansturen)
Maak het begrijpelijk en hou het simpel (en bovenal: betaalbaar!!)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Dat is nu juist het probleem! Installateurs hebben er vaak geen tijd voor om de juiste stooklijn te bepalen en om alles waterzijdig af te regelen.
Geen tijd? Ze hebben gewoonweg de kennis niet en kletsen elkaar na zonder te weten wat ze doen op dit gebied.
Word helaas veelvuldig hiermee geconfronteerd, waardoor men veel geld uitgeeft (is het niet aan een regeling die nooit goed werkt, dan toch wel aan energie)
 

Consul

  • #13
Weer zo'n discussie tussen voor- en tegenstanders van weersafhankelijke regelingen, waar de vraagsteller uiteindelijk weinig aan heeft!!
Waar gaat het nu om. Men wil toch een goede en betaalbare regeling!
En als het buiten licht of donker is, is toch ook niet van belang?
Bij verwarming zou je ineens wel naar buiten moeten kijken om de temperatuur binnen behaaglijk te houden? Onzin!!!
Binnentemperatuur is direkt afhankelijk van de buitentemperatuur. Andere invloeden (o.a. zoninstraling) zijn secundair en kan middels een eindregeling weggeregeld worden.
Dus voor een betere regeling moet je de buitentemperatuur mee nemen, anders loop je altijd achter de feiten aan! Zelfs een "voorspellende" optimaliserende thermostaat zou hier rekening mee moeten houden. Maar die kijkt vaak alleen naar het regelgedrag van de bewoner zelf.
 

Bernhard

  • #14
Een weersafhankelijke temperatuurregeling is een verkeerde benaming het moet eigenlijk zijn temperatuursturing. Bij een sturing wordt bij een Cv-syteem de watertemp naar een bepaald niveau gestuurden. De watertemp is bij een WA 5-10grd hoger dan benodigd. Er is bij een sturing geen kontrole of dit de juiste temp is, het is een aanname.
Een WA is altijd duurder dan een kamerthermostaat regeling of een regeling per ruimte. De zoneregeling van Honeywell en Danfoss, Wilo komt ook met een systeem hierbij krijgt elke radiator een minipompje, zijn zuineger dan een WA. mvgr Bernhard
 

Consul

  • #15
@Bernhard

mee eens. Maar als je middels een temperatuurmeter in de woonkamer het voetpunt gaat verschuiven dan is dit wel een WA-regeling. Je hebt dan een naregeling die rechtstreeks de ruimtetemperatuur regelt. Beide beïnvloeden ze de watertemperatuur (buitensensor en kamersensor).
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Laten we ook niet vergeten dat er in dit geval al een weersafhankelijke regelaar is. Ook is er al een naregeling op de vloerverwaming, en thermostaatknoppen op de radiatoren.

WAT KOST HET WEL NIET, om dit om te bouwen naar een zoneregeling??

En hoe snel verdien je dit terug?
Volgens mij is dit niet terug te verdienen.
 

Bad-man

  • #17
@Ingmar89: Ik heb me laten vertellen dat een oplossing middels Evohome ruim meer dan EUR 1.000 gaat kosten voor levering en installatie woonkamer met vloerverwarming en 8 radiatoren (waarop nu handmatige thermostaatknoppen zitten). Wat Danfoss systeem (evt. zonder Living Connect) zou kosten weet ik niet. Hiermee lijkt de terugverdientijd inderdaad (te) fors.

@Degooyer: Ik zie aan de instellingen van de Cenvax en de thermostaat dat vrijwel alle instellingen nog op fabrieksinstellingen staan. Ook bijvoorbeeld de radiator in de badkamer wordt nooit over de volle lengte warm, alleen onderin (lijkt veel te groot bemeten voor de ruimte) en is dus wellicht niet ingeregeld. Het zou mij idd niet verbazen als de kennis of de tijd en zin ontbroken heeft toen de installatie en verwarmingen geplaatst zijn (tijdens de bouw van het huis). Als ik het nu opnieuw - goed - zou willen laten doen ... hoe weet ik dan dat ik iemand gevonden heb die er wel echt verstand van heeft?

@Degooyer: Als eenvoudige consument zou ik inderdaad ook het liefste een oplossing hebben waarbij ik per ruimte of groep onafhankelijk van elkaar deze kan in of uitschakelen/instellen op een gewenste temperatuur op per ruimte/groep afzonderlijk te bepalen tijdstippen. Ik ben wel bereid om daarvoor een bedrag te betalen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #18
Je radiator hoort eerst boven warm te worden ...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
Bad-man schreef:
Als eenvoudige consument zou ik inderdaad ook het liefste een oplossing hebben waarbij ik per ruimte of groep onafhankelijk van elkaar deze kan in of uitschakelen/instellen op een gewenste temperatuur op per ruimte/groep afzonderlijk te bepalen tijdstippen. Ik ben wel bereid om daarvoor een bedrag te betalen.
Om zoiets te realiseren moet je eigenlijk terug naar de oorsprong: de aanleg van een buizenstelsel voor verwarming is veelal zo simpel gehouden, dat er weinig meer te regelen valt.
Dat in tegenstelling tot een elektriciteitsinstallatie: die is meestal keurig in groepen verdeeld, zodat je ook in groepen kunt schakelen.

Een "etage-regeling", waarmee je met draadloze klokthermostaten op 2 etages onafhankelijk van elkaar de temperatuur kunt regelen hoeft je aan materiaal niet meer dan ca € 350,00 te kosten. (exclusief het monteren van een paar ventielen in de juiste leidingen, maar dat hoeft ook niet veel te kosten......)
Het werkt op het aan/uit contact van je ketel: niet afhankelijk van de buitentemperatuur of modulair regelen. Hou het eenvoudig, dat is voor iedereen te volgen en qua energie ook te overzien.

Maar of zo'n draadloze regeling ook werkelijk bij u kan worden aangebracht is sterk afhankelijk van de loop van de leidingen vanaf de CV-ketel.
 

Bad-man

  • #20
@Degooyer: Tijdens de bouw leek ik gezien te hebben dat iedere verwarming zijn eigen aanvoer heeft (vanuit een verdeelpunt). Zie onderstaande foto's.

Op zolder, naast de ketel, zit een soort verdeelpunt (foto 1).


Op de eerste verdieping zit opnieuw een verdeelpunt.


Op de begane grond is ook een verdeelpunt, maar die is volgens mij alleen maar voor de vloerverwarming.


Wat ik mij nog afvraag is hoe het Danfoss Eco systeem (de thermostaatknoppen met tijdsinstelling, maar zonder Living Connect) de ketel aanstuurt. Hoe weet de ketel dat er van een Danfoss thermostaatknop warmte gevraagd wordt? Sturen de Danfoss thermostaatknoppen de ketel aan? Of is het opnieuw alleen een soort naregeling waarbij ik de bestaande Cenvax behoud voor het centraal aansturen hoe (WA of aan/uit) en wanneer de ketel warmte produceert?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu