Welke dakdoorvoer t.b.v afzuigkap

Gerrit.

  • #1
Hallo welke dakdoorvoer ( afvoer) is het meest geschikt voor een afzuigkap?

Er zijn verschillende type's, ik denk dat een afvoer van een badkamer anders moet werken dan eentje van een afzuigkap. Uit de badkamer moet immers de lucht door natuurlijke ventilatie afgezogen worden.

Als ik deze dakdoorvoer (afvoer) op een afzuigkap zet zal er veel warmte verloren gaan, het gaat om een afvoer van 150mm.
In de afzuigkap zit een ventilater deze afzuiging moet alleen werken als de afzuigkap aanstaat. Het gaat mij niet echt om de doorvoer maar om het type kapje wat op het dak zit. Dit inverband met energie verlies.
Wie helpt mij verder?

gr. Gerrit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het voor een plat-of schuindak.

Dit type kapje kom je in combinatie met de doorvoer veel tegen. Deze combinatie is voor een platdak.
*wgb*
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Kijk dan wel even of de diam van de kap ongeveer even groot is als de diam van de afzuigkap als je teveel gaat verlopen naar een kleinere maat neemt de cap van de afzuigkap af
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Als je afzuigkap een aansluitmaat heeft van 150 rond en een behoorlijke afzuigcapaciteit, zeg een 500 a 600 m3, dan moet je al haast een grotere diameter kap plaatsen dan 150. De roosters geven anders al teveel weerstand.

Voor wat betreft het energieverlies, de beste oplossing is het plaatsen van een veerbelaste terugslagklep. Als de afzuiger uit is, wordt het kanaal afgesloten.
 

Gerrit.

  • #5
Hallo WGB. het gaat om een schuin dak, Een Ubbink dakpan voor 150 heb ik al nu nog het type doorvoer. De Ubbink Multi Vent is mij aanbevolen door de leverancier van deze doorvoor.

MN. 22.
Een veerbelaste terugslagklep heb ik ondertussen gekocht bij de leverancier van de afzuigkap. Maar deze terugslagklep zal ook iets van de opbrengst van afzuigkap nemen?
Zal een grotere uitlaat dan 150 dan nog nodig zijn en is de z.g. regenkap niet aangepast aan de doorlaat van de pijp?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Een terugslagklep zal wel wat capaciteit kosten, maar dat is te verwaarlozen. Anders ga je inderdaad veel warmte verliezen. Bovendien krijg je onaangename trek door de afzuigkap als het buiten waait.

Hoe het met de doorlaat zit van de regenkap weet ik zo niet. De weerstand van zo'n regenkap is natuurlijk afhankelijk van het volume dat je er door heen blaast.

Ik heb zelf een paar jaar geleden een afzuigkap geinstalleerd en daarbij was het voorschrift om een 150 mm buis toe te passen. Met de opmerking dat de buis ter hoogte van de uitmonding in de muur een grotere diameter moest hebben omdat een 150 mm rooster al teveel weerstand zou opleveren.

Ik heb destijds gewoon de 150 mm buis toegepast tot in de muur, omdat ik een groter rooster niet mooi vond. Het resultaat was dus dat de afvoer behoorlijk lawaai ging maken en ook de capaciteit niet optimaal was. Ik heb toen het rooster aangepast om de doorlaat te vergroten, sindsdien is het een goed werkende en vooral stille installatie.
 

Gerrit.

  • #7
Mn 22.

De monteur welke hier de keuken geplaatst heeft had het ook over veel geluid bij een kleine uitlaat. Maar ik denk dat ik er uit ben. Vanaf de afzuigkap ga ik met 150 naar boven en ga dan met een Ubink Multivent 160 naar buiten. De terugslagklep zet ik in het vertikale deel net onder de dakdoorvoer, zodat ik er gemakkelijk bij kan. Er zitten dan vrijwel geen bochten in.

Bedankt voor het meedenken.

gr. gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu