Welk soort glas? triple glas HRR glas advies

Dynel84

  • #1
Hallo allemaal,

Ik woon in een eengezinswoning uit 1977. Het glas is overal wel dubbel glas, maar al 40 jaar oud. En dat merken we want er is redelijk wat kou te voelen vanuit de ramen.

Nu willen we HR++ of triple glas laten plaatsen. Er zijn al een aantal glaszetters langsgeweest, alleen ze hebben tegenstrijdige berichten.

De ene geeft aan dat triple glas prima te plaatsen is en amper duurder dan HR++. De ander geeft aan dat triple niet mogelijk is omdat hij dan niet genoeg "vlees" overhoudt in de sponning. De kozijnen zijn overigens wel van hardhout.

Hebben jullie hier een zinnig advies over? Iemand ervaring met een soortgelijke situatie?

Alvast bedankt!

Groet,
Lars
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat hangt inderdaad heel erg van je sponningmaat af. HR++ is meestal 24 mm dik. Triple glas is vaak al 36 mm of dikker.

Bij "vast glas" zou triple wel kunnen, echter dat ligt wel aan de detaillering. Maar er is altijd wel genoeg hout om de sponning op te frezen.

Bij 68 mm (of dunner) raamhout wordt het te krap. Half opliggende glaslatten zouden wel kunnen, maar zien er niet mooi uit.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Ik zag dat er ook triple glas te koop is met een spouw van 9mm, dan kom je op 30 mm uit. Beter is een grotere spouw. Dan heb jr 36 mm, dat wil niet echt passen in een sponning van 49 mm.
Vraag duidelijk welk glas er aangeboden wordt, dan kan je ook vergelijken.
 

Dynel84

  • #4
Hoi beiden,

Bedankt voor jullie opmerkingen, super! Ik zal vragen aan de glasplaatser om wat voor triple glas het gaat. Ik zal het nog even verder toelichten:

1. Zie bijgevoegde foto, zou triple hier kunnen?




2. Dan nog een situatie waardoor ik juist ga twijfelen aan het verhaal van de glaszetter. Ik heb een kozijn met 2 ramen, hier zou ik 1 triple ruit van willen maken. Zie hieronder voor een schematische weergave (zwart blokje is de glaslat) Zoals je ziet heb je 1 raam waarbij de glaslatten buiten zitten, en 1 waarbij de glaslatten binnen zitten. De glaszetter zegt dat hij de midden stijl weg kan halen, en 1 ruit kan plaatsen. Maar dan moet je toch een enorm stuk gaan frezen omdat die ramen toch niet op dezelfde diepte zitten?





3. Ik heb ook nog een aantal draairamen van 4cm dik hout. Ook hier geeft hij aan dat hij triple kan plaatsen. Naar mijn idee zou dan het raam even dik als het hout worden en lijkt mij dit onmogelijk? Of kan je nog werken met aan beide zijde opdek latten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het hout opdikken is inderdaad een handigere oplossing dan frezen. Draairamen kunnen vervangen worden in de bestaande kozijnen.

Houten kozijnen isoleren trouwens niet erg goed. Met heel goed glas wordt het kozijn waarschijnlijk de zwakke plek. Met risico op condensatie.
Controleer ook de bestaande kierdichting rondom de kozijnen.

Geen gek idee om grotere ruiten te plaatsen, dat geeft ook betere isolatie. Wel op letten dat je voldoende openslaande ramen overhoudt.

En let ook op de ventilatie. Als je geen WTW in je huis hebt, zullen er roosters moeten komen.
 

Dynel84

  • #6
Hallo Ijkenhout (en rest)

Bedankt weer voor de reactie, hierbij de info die ik terug kreeg van de zetter. Wellicht nog interessant om te vermelden: het gaat hier niet om een groot bedrijf, maar iemand met een eenmanszaak, misschien dat hij juist iets meer vrijheid heeft?

De info:

De dikte van triple : 4-9-4-9-4+++ met aan weerskanten een coating met Argon gasvulling. De grote ramen krijgen een 6mm tegenblad.

In de draairamen een opbouw van 4-6-5-6-4+++

Bij de grote ruit beneden wordt er een sponning gecreeerd.
Ivm met glaslatten weerzijde (oude situatie)

Het glas bij de draairamen worden voorzien van opdeklatten.

Klinkt dit aannemelijk?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Vraag ook naar de garantie.
 

Dynel84

  • #8
Hoi Ijkenhout,

Garantie is 10 jaar
 

Dynel84

  • #9
Hoi IJkenhout (e.d. rest),

Met de info die ik eerder heb gestuurd over de opbouw, en de garantie. Klinkt het allemaal oke/aannemelijk?

Zelf heb ik het idee wat draait (ramen, deuren) te voorzien van HR++ in plaats van triple, gewoonweg omdat dit te zwaar wordt. De rest zou dan triple worden.

Bedankt weer!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik ben terughoudend in het beoordelen van uitbesteed werk. Het is ook afhankelijk van wat voor gevoel je zelf bij de persoon hebt. Ik lees in ieder geval niets vreemds. 10 jaar garantie is uitstekend.

Check straks even of het glas goed om gemonteerd is. Kan met een aansteker. De coating heeft een andere kleur.

Dit is trouwens een goed moment om de kierdichting ook goed na te laten kijken. Dat kan veel stookkosten besparen en comfort opleveren.
 

Dynel84

  • #11
Hi IJkenhout,

Ik begrijp het, ontzettend bedankt in ieder geval voor het meekijken en de goede tips. Ik denk dat het zo allemaal wel gaat lukken. :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik kwam nog een nuttige PDF tegen met algemene informatie over dubbel glas.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu