Wel/niet modulerende thermostaat?

Hankezp82

  • #1
Hallo,
We hebben een huis met beneden en in de badkamer (via rtl-ventiel) overal vloerverwarming (6 groepen) en boven 6 jaga tempo LTV-radiatoren.

Onze Honeywell klokthermostaat aan/uit, wireless, chronotherm heeft problemen (display en knop defect).

Wij overwegen een nieuwe, maar twijfelen of hij we/niet modulerend moet zijn. Het komt namelijk voor dat de vloer in de badkamer 's ochends niet warm is. Wij laten de thermostaat (in woonkamer) constant op 19 graden staan.

Wat adviseren jullie: wel/niet moduleren en maakt dat de temperatuur in de badkamer stabieler blijft en het gasverbruik daalt?

Alvast veel dank voor jullie adviezen!
 

JeffreyD94

  • #2
Bij vloerverwarming en LTV radiatoren heeft het niet altijd functie om een modulerende thermostaat toe te passen. Alleen als je de opwarm/afkoelsnelheid kan aanpassen kan dit eventueel lonen.

Wilt u safe spelen, kies gewoon weer een aan/uit thermostaat.

LTV radiatoren en een RTL ventiel?
Je hebt dus een vloerverwarming zonder mengverdeler welke direct gevoed word door de CV Ketel welke tot ongeveer +/- 45 graden stookt.

Ik zou ervoor kiezen om dan de RTL ventiel helemaal open te zetten, een RTL ventiel is bedoeld voor renovatie badkamer welke aangesloten worden op HTV radiatoren. Zo kun je vloerverwarming hebben in de badkamer en word de instroomtemperatuur begrenst tot een graad of 40.

Ik ga er even vanuit dat vloerverwarming en LTV radiatoren later zijn geplaatst en dat de badkamer toen nog een RTL ventiel nodig had.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Het feit dat u de vloer in de badkamer niet warm krijgt, ligt niet aan de thermostaat. Die vloerverwarming is via een RTL ventiel aangesloten: zou ik altijd (!) afraden.
Wanneer de radiator in de badkamer niet warm wordt, omdat de cv-ketel niet aan geschakeld is door de thermostaat in de ruimte waar de vloerverwarming lig, zal de vleor in de badkamer dus ook nooit warm worden. (deze is aangesloten op het warme retourwater van de radiator)
Beste is om in de aanvoer van de vloerverwarmingsverdeler beneden EN in aanvoer van de bovenverdieping een 2-weg- klep aan te brengen en deze respectievelijk te laten schakelen door thermostaten op de begane grond en de etage: etageregeling.

Deze thermostaten met elk 2 ontvangers (aan/uit) schakelen tegelijk de cv-ketel aan en openen de klep (met 230 Volt motortje) in de aanvoer van betreffende etage.

Die Honeywell thermostaat kunt u weggooien, want daarvoor is in een dergelijke regeling geen plaats.
U hebt dan zelfs de keuze voor een draadloze thermostaat of een WIFI thermostaat waarbij u de verwarming op afstand wenst te regelen.
 

Hankezp82

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Voor de duidelijkheid is het volgende aangesloten op onze cv:
- verdeler met 6 groepen voor benedenverdieping;
- 1 groep met rtl-ventiel voor vv badkamer;
- ca. 6 jaga tempo radiatoren.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Voor vermelde reactie m.b.t. etageregeling is dat minder van belang.
Alleen als u de radiatoren allemaal apart wilt regelen wordt het wel een ander verhaal (duurder).

De vermelde etageregeling is op iedere cv-ketel (en stadsverwarming) goed toepasbaar, als u de loop van de leidingen in uw woning in kaart brengt.
Dan zie je al heel snel waar 2-weg-kleppen (afsluiters, zonekleppen) geplaatst kunnen worden om bepaalde gedeelten wel of niet vanuit de cv-ketel te voeden met warm water voor de verwarming.

De vloerverwarming in de badkamer helemaal apart te regelen is alleen mogelijk wanneer u een verdeler daarvoor installeert (via een RTL ventiel is dat niet mogelijk: dan moet de radiator altijd ook "aan" staan)
Wanneer u bij vermelde etageregeling de thermostaat voor boven in de badkamer plaatst, is deze maatgevend voor de temperatuur op de bovenverdieping.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu