Wederom plat dak isolatie

Spirelli

  • #1
Hallo,

Ik heb diverse onderwerpen al doorgespit maar ik kom er nog niet helemaal uit. Onze woning heeft een aardige aanbouw. Zo'n 9m bij 6m. De complete aanbouw is in 2 fases geplaatst. Door een verbouwing wordt de complete aanbouw straks gebruikt als: slaapkamer, washok, leefkeuken en afdak. Ik ben momenteel bezig met de slaapkamer. De afwerking van het plafond heb ik in het slaapkamer gedeelte gesloopt. Tussen de balklagen zat glaswol van ongeveer 10 cm dik met een papieren laag aan de onderzijde. Daarboven zitten een soort vloerplanken met daarop een bitumen laag. Bovenop de bitumen liggen purplaten met daarop grind. Het betreft overigens een jaren 70 woning. Nu lees ik in veel onderwerpen dat de isolatie, die bij mij toegepast is eigenlijk niet goed is. In het eerste gedeelte van de aanbouw zit geen glaswol maar piepschuim platen. Ik heb overigens nergens last van vocht oid. Nu is eigenlijk mijn vraag hoe ik het beste kan isoleren zonder dat ik mijn complete dak moet vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat was de functie van deze aanbouw.
Het lijkt me sterk dat er boven op die bitumen een laag PUR licht kijk nog maar eens goed en misschien kan je ook de dikte van dat isolatiemateriaal even meten. Meestal zijn die platen blauw of groen.
Ligt er over het hele dak isolatie op de dakbedekking.
Ligt deze isolatie vanaf 70 of is deze er later op aangebracht.
Welke isolatie zou niet goed zijn. Deze constructie wordt wel meer toegepast maar de dikte verhouding van de isolatie onder-en boven de dakvloer wordt dan belangrijk.
Het gedeelte met de EPS isolatie, piepschuim, hoe dik, zit daar geen dampremmer in de constructie.
Je ziet hoe ingewikkeld het isoleren is het gaat goed maar fout kan ook. :wink:
 

Spirelli

  • #3
De functie van de aanbouw was kantoor, grote bijkeuken en een gedeelte woonkamer. Op het gehele dak liggen bovenop de bitumen pur platen. Ik schat ze zo'n 5 cm dik. Het zijn gele platen. Daarbovenop dus grind. Hoelang deze isolatieplaten erop liggen weet ik niet. Maar als ik de grind eens bekijk met het mos erop dan ligt het toch al behoorlijk wat jaren zo.

Het gedeelte met piepschuim: Er zit geen dampremmer op. De platen zijn zo'n 5 cm dik. De onderkant van het plafond was overigens overal afgewerkt met schrootjes. Dit worden uiteindelijk gipsplaten die gestuct worden. Het probleem is nu dus dat ik niet echt een idee heb hoe ik het nu goed kan isoleren zonder mijn hele dak te vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dus een normale leef situatie.
Ik kan me niet voorstellen dat er PUR onder het grind ligt. PUR isolatie neemt namelijk vocht op. Met andere woorden na al die jaren ligt er iets op je dak wat helemaal niet meer isoleert.
Maar gele XPS bestaat ook maar dit merk is in mijn beleving relatief jong op de XPS markt.
Die piepschuim isolatie is deze met een vrije ruimte aangebracht of direct tegen/onder de dakvloer aan.
Mij lijkt, het meest veilige is de isolatie waarde op de dakbedekking te verhogen.
Ik geef geen garantie :wink: Misschien een ander.
Ga je voor zeker er zijn een aantal specialistische dakbureau's.

Wat me te binnen schiet. Op een goed omgekeerddak wat goed in elkaar zit zou helemaal geen mos kunnen groeien.
 

Spirelli

  • #5
Of het zeker pur platen zijn kan ik zo niet precies zeggen. Het zijn in ieder geval schuimplaten van ongeveer 5 cm dik. De piepschuim zit geklemd tussen het regelwerk en het dakbeschot. Dus een vrije ruimte van ongeveer 5 cm aan de onderkant en ongeveer 10 cm tussen piepschuim en dakbeschot.
Is het overigens niet mogelijk om toch tussen de balken te isoleren met glaswol. Ik heb namelijk nog een aardige partij liggen. En dan zorgen dat er tussen de glaswol en dakbeschot een geventileerde ruimte ontstaat. Dit door in het boeiboord gaten te maken met roostertjes? Het gedeelte van dit boeiboord zit zeg maar boven het dak van de garage. Je ziet dus niets van de roostertjes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Alles is mogelijk. Je ziet het zelf, een dakconstructie die afwijkt van de gebruikelijke methode vertoont geen sporen van opgesloten vocht en functioneert gewoon.
Maar ik heb een beetje angst om adviezen te geven over gaatjes boren ventilatie roostertjes enz..
Ik kan je wel vertellen op het moment dat je de constructie gaat ventileren dan heeft de isolatie die boven op de dakbedekking ligt nog maar weinig invloed.
 

Spirelli

  • #7
Dat is dan ook wel weer war. Het is en blijft dus erg lastig. Mogelijk dat anderen nog info en tips hebben.
 

Spirelli

  • #8
Ik heb nog eens goed zitten zoeken op internet en ik kom een klimaatfolie tegen die in mijn geval goed zou moeten werken. Op google kun je meer info vinden aangezien ik geen reclame mag maken hier. Zijn er mensen met ervaringen met deze klimaatfolie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zelf heb ik daar een heel heel klein beetje ervaring mee . Platdak van OSB, dakbedekking en daar hebben ze een enorme hoeveelheid cellulose aan de onderkant aangebracht. Daar zit geen klimaat folie onder want die bestond toen nog niet. :P
Ik volg het wel maar het blijft nieuw voor mij. Wil je er zelf meer over weten kijk dan op een Belgische klussite.
In België wordt volgens mij altijd prive gebouwd en bepalen dus zelf hoe het moet gaan worden en wij kopen over het algemeen een woning bijna kant en klaar van een project ontwikkelaar.
 

Chathanky

  • #10
Pur neemt ongeveer 1,5% water op en zal daardoor niet doorweken.
De pur moet wel kunnen ademen zodat het vocht ook weer weg kan en een risico is dat de oppervlakte stuk vriest als het nat blijft.

Bij mij ligt het op het al een jaar of 5 zonder problemen. De sneew blijft in iedergeval goed liggen ten opzichte bij de buren die geen isolatie op het dak heeft liggen.
Het moet net als xps beschermt worden tegen de zon en grind werkt in die zin goed.
Een proefproject die goed uit pakt bij mij dus. :mrgreen:

Ps.bij mij is het overgens pir wat kwa eigenschapen aardig overeen komt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Nooit van gehoord en ik kan het me niet voorstellen maar wie ben ik.
Zo zie je maar de praktijk is en blijft de beste leermeester.
Aan de andere kant 5 jaar is nog niet zo erg lang.
Maar als ik lees dat er mos op zijn dak blijft staan moet de ondergrond toch behoorlijk vochtig zijn en blijven.
 

Chathanky

  • #12
Mos blijft vaak liggen als het grind op het dak vervuild is en de afvoer van regenwater belemmert. De vervuiling houdt ook weer het vocht langer vast.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Maar op een omgekeerde dak ligt een laag grind 5 cm of nog hoger dus zou het in die laag veel droger moeten zijn.
 

Spirelli

  • #14
Ik denk dat ik de 5 cm niet haal als ik een schatting moet maken. Maar een verdere zoektocht leert wel dat de klimaatfolie erg goed geprijst is :shock: . Maar als dit de oplossing is dan zal het er toch tegen aan komen. Alles wat ik nu heb kunnen lezen op het net is positief.
 

MvanV

  • #15
Pur wordt idd vaak op oudere daken gebruikt.

Dat kan ook. Deukt alleen wat snel in.

Isolatiewaarde is niet zo heel slecht, 4 cm PUR zal iets van R1.7 zijn ofzo.
Extra naisoleren geeft dan wel een flinke comfortverbetering in winter en zomer, maar aan minder verbruik verdien je het niet meteen terug.De eerste centimers besparen het hardst namelijk. Het kan dan wel 10-25 jaar duren. ALs je het mee kan pakken, doen, anders zou ik wachten tot de dakbedeking een keer vernieuwd moet worden en dan meteen extra platen bovenop laten leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu