Wcd in de badkamer verplicht ?

Ed waardevol

  • #1
Hallo vakman,
Is een wcd verplicht in een 2e badkamer? Het betreft hier een verbouw van een bestaand huis 1960, waarin een 2e badkamer is aangebracht. hier zit echter geen wcd voor het scheren of fohnen, dus erg onhandig ..... is dat verplicht , bijv. volgens Nen 1010 ?
In afwachting ed
 

Kaajee

  • #2
Nee hoor is niet verplicht (mi.). Als jij geen WCD wil, dan plaats je er geen.
Maar zoals jezelf zegt; het kan wel onhandig zijn.
Zou niet gekker moeten worden dat men gaat verplichten of je wel of geen wcd moet hebben, als je geen licht wil in je badkamer moet je dat ook zelf weten. Btw de NEN verplicht je niets hoor, zijn richtlijnen.....

Als je wel 1 (of meerdere) wilt/neemt, denk dan aan de zone's en de aarde.
 

Tiho

  • #3
Er bestaat ook nog zoiets als het bouwbesluit en zonder te kijken weet ik zeker dat deze een lichtpunt minimaal per vertrek voorschrijven.

Een wcd denk ik idd niet.

Mi en een bouwbesluit zit wel een beetje verschil in :mrgreen:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Altijd het eeuwige gezeur dat de NEN niet verplicht is.
Bouwbesluit stelt: elektrische installatie moet minimaal voldoen aan NEN1010.
Dus is minimaal het volgen van de NEN gewoon verplicht, wil je je eigen norm gebruiken mag dat mits deze minimaal voldoet aan nen1010.
Bij calamiteiten moet je bewijzen dat jouw methode net zo veilig was als de NEN.



Nee een wcd is niet verplicht.
Een wcd is slechts toegestaan als deze iig achter aardlek zit van max 30mA.
en aan de zone indeling voldaan word.
 

Kaajee

  • #5
Zolang hier (zoals zo vaak) beweert wordt dat hier iets 'verplicht' is volgens NEN, zul je gezeur blijven krijgen, vrees ik.

En als het bouwbesluit stelt dat dat iets moet voldoen aan de NEN1010 dat is het bouwbesluit ook geen geldend recht. Want de NEN richtlijnen zijn geen wettelijke regels, dat is maar al te vaak bepaald (door rechters).
Dus het lijkt me ook sterk dat dit in het bouwbesluit als zodanig vermeldt staat.
Als men hier gewoon netjes antwoord en de woorden 'verplicht' 'regels', 'wet' etc. vermijdt als het om NEN interpretaties gaat is er niets aan de hand. Noem me een purist, zeikerd, whatever. Maar zoals zo hier al meerdere malen voorbij gekomen is, zomaar stellen dat NEN dit of dat is gewoon niet waar, daar wil ik voor waken........

Tiho schreef:
......
Mi en een bouwbesluit zit wel een beetje verschil in :mrgreen:
Ik en TS hebben het niet over het bouwbesluit gehad, daar kom jij mee. En we hadden het in het mi. geval over een WCD. Voor ozver ik weet stelt het bouwbesluit ook geen eisen aan "lichtpunten/verlichting" alleen over daglicht en ventialtie.......
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Lees dan de uitspraak van KNOOBLE maar eens en zet die eens naast de uitspraak zoals deze op de site van de VROM staat over dit onderwerp.
 

Tiho

  • #7
De ts heeft het niet over licht Kajee, daar kom jij mee. Bovendien heb ik het ook tegen jou.

Het bouwbeluit is wel verplicht, wordt de NEN daarin vernoemt ben je daaraan verplicht ook dus. Of je moet het beter doen, maar dan voldoe je evengoed aan de NEN.

Dat jij je nou chronisch niet aan voorschriften houdt, betekent niet dat je bezoekers ook zo moet gaan adviseren.
 

Ed waardevol

  • #8
Hallo mensen bedankt voor de reacties. heb net ook een berichtje geschreven maar komt niet op het scherm... doe vast iets fout. maar probeer het opnieuw.

bouwbesluit en nen 1010 lijken me zeker niet onbelangrijk, maar het zou me verbazen dat daar dan niet in staat dat je in een badkamer een wcd moet hebben tpv de spiegel. het lijkt me een minimale bruikbaarheids eis dat je jezelf in de badkamer voor de spiegel kunt scheren, je haar fohnen of een tandenborstel kunt opladen.

kan iemand dat nagaan in de nen 1010 / bouwbesluit?

alvast bedankt ed
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dit is mijn dagelijks werk, die eisen zijn er niet.

In dezelfde lijn: is een vaatwasser aansluiting verplicht?Je moet in een keuken toch gewoon een vaatwasser kunnen plaatsen?
 

Kaajee

  • #10
Ik doe helemaal niets tegen de voorschriften ik pleit alleen voor zuiverheid in de discussie en de beantwoording van vragen. Er wordt mi. te veel zomaar klakkeloos met 'regeltjes' gesmeten. Zoals al eerder gezegd.

Natuurlijk ben ik een voorstander van richtlijnen, netjes, veilig, etc werken. maar als er een keer iets anders beter/makkelijker is, moet dat niet vergeten worden. Nogmaals, anders kunnen we alle vragen wel afdoen met een verwijzing naar de regeltjes. Formeel kun je niet aan NEN regels gehouden worden, het risico is voor gebruiker zelf, maar wettelijk is er geen basis om dit te bestraffen oid.......
Doet niets af aan het feit dat hier op het forum in de regel volgens NEN richtlijnen advies gegeven wordt, dus dat het zeker genoemd wordt. Sterker nog: ook ik heb regelmatig alhier naar NEN verwezen.

Dus graag niet van die kort door de bocht conclusies trekken dat ik alles tegen de voorschriften (wat overigens richtlijnen zijn) doe.......
Laat staan dat ik zou adviseren om tegen regels cq. NEN normen in te gaan werken.

En als laatste: ook hier wederom, er wordt geroepen: bouwbesluit, NEN, VROM, Nooble, maar laten we die teksten/uitspraken nou eindelijk eens onderbouwen met 'bewijs' met verwijzingen naar betreffende teksten.
Ik heb net het bouwbesluit er nog eens op nagezocht, maar kan echt niets vinden over verplichte lichtpunten.

De NEN wordt ook zeker niet als de facto standaard in het bouwbesluit gebruikt alleen in (speciale) gevallen en dan moet het per ministriele regeling: "Bij ministeriële regeling kunnen voorschriften worden gegeven omtrent de toepassing van een in dit besluit genoemde NEN."

Maar al te vaak blijkt ook dat dit soort teksten voor meerdere interpretaties opgevat kan worden en dat ook )officiele) partijen onderling het lang niet altijd eens zijn. Dus ook het 'algemene adagium' "op dit forum werken we volgens NEN richtlijnen" kan gewoon niet, want ook niet NEN richtlijnen worden maar al te vaak anders geinterpreteerd, dat heb ik zelf reeds meerdere malen meegemaakt.
 

Ed waardevol

  • #11
Bedankt kajee,

regels, voorschriften, zo te lezen weet je er heel wat van af. dat is mooi. voor een leek die een badkamer laat bouwen zouden er toch nog wel wat regeltjes bij mogen (sorry hoor) want die verwacht wel een wcd naast de spiegel.
voor de technicus is dat niet logisch en ik begrijp het gevaar van een wcd in de badkamer, maar aan de andere kant vind ik het logisch dat er een wcd zit, wie heeft er nou een badkamer zonder wcd naast de spiegel???? ik ken er geen !!! dus dan zou het toch wel als minimale eis opgenomen mogen worden!?

fijne avond en nogmaals dank, ed
 

Kaajee

  • #12
Aha, nu begrijp ik je 'vraag' beter. Jij hebt een badkamer laten bouwen, wil(de) wel graag een WCD (naast je spiegel) maar dat heeft de aannemer nagelaten. En nu wilde jij weten of je hem dit alsnog kunt laten doen op basis van een wettelijke regel.......
Zit het zo?

Tja, nou blijkens de antwoorden in beginsel dus niet. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je met hem hebt afgesproken; wat staat/stond er in het bestek/afspraak/offerte.

en trouwens, fyi: ik heb geen WCD naast m'n spiegel, sterker nog: geen enkele WCD in m'n badkamer. Wel elektra; lampjes en een ventilator maar geen WCD's....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Ik heb origineel ook geen wcd/en in mijn badkamer, mijn woning is van 2003 dus ook niet echt oud.
 

Ed waardevol

  • #14
Nee het gaat niet om een eigen situatie maar de vraag is me wel gesteld en toen had ik wel zoiets van..... toch logisch?!
maar dat is het blijkbaar niet.... dank u mannen, ik heb een lesje gehad! groet ed
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu