Wc water loopt langzaam weg, slurpend geluid uit wc

Naso

  • #1
Hoi,

We hebben een bestaande woning gekocht. De vorige eigenaar heeft de wc (hangend) verplaatst naar de naastgelegen ruimte (zodat de wc wat ruimer is geworden). De oude wcruimte had hij ingepland als wasmachineruimte, dus de afvoer van de wasmachine was in de oude wcruimte geplaatst. Deze buis stond gewoon open. Wij hebben de oude wcpot vervangen. Reservoir hebben we niet vervangen dus alleen pot is vervangen. Ook hebben we een fonteintje geplaatst en de afvoer van deze fonteintje aangesloten op de afvoer die gepland was voor de wasmachine (wij willen geen wasmachine plaatsen in de oude wcruimte). Bij gebruik van de oude wcpot hadden we geen probleem bij het doortrekken. Het fonteintje was er in de oude situatie dus niet en de afvoer die we hiervoor hebben gebruikt stond gewoon open. Maar met de nieuwe wcpot hebben we het volgende probleem: Bij het doortrekken van de wc hoor je een slurpend geluid. Water ging op een gegeven moment langzaam weg (wc papier werd op een begeven moment ook niet meegenomen, water bleef niet hangen maar ging langzaam weg). Hierna hebben we een rioleringsbedrijf geroepen en die heeft de boel ontstopt. Een week lang was er niks meer aan de hand. Nu een week later hebben we hetzelfde probleem. Bij het doortrekken is ook een borrelend geluid te horen uit het fonteintje. Heeft het één en ander misschien te maken met het fonteintje (afvoer hiervan stond eerst open en toen was er geen probleem)? Wat zou het kunnen zijn?

Ik heb het zo duidelijk mogelijk proberen te beschrijven. Als het nodig is kan ik ook foto's van de oude en nieuwe situatie plaatsen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dat klinkt als een probleem met de beluchting van het rioolsysteem.
Is er een ontspanningsleiding op het riool aangesloten?
 

Naso

  • #3
Ik heb eigenlijk geen idee. Hoe zou ik dat kunnen zien? Is het misschien een idee dat we een beluchter (of een ontluchter?) plaatsen aan de afvoer van het fonteintje? Of moet deze beluchter ergens anders geplaatst worden?

Dus hoop dat het geen groot probleem is.
 

Lklussen

  • #4
Is het opgelost als je de sifon van de fontein er even af draait? Dat kan je simpel proberen zonder kosten. Dan weet je het meteen.
 

Naso

  • #5
Frank schreef:
Dat klinkt als een probleem met de beluchting van het rioolsysteem.
Is er een ontspanningsleiding op het riool aangesloten?
Ik heb eigenlijk geen idee. Hoe zou ik dat kunnen zien? Is het misschien een idee dat we een beluchter (of een ontluchter?) plaatsen aan de afvoer van het fonteintje? Of moet deze beluchter ergens anders geplaatst worden?

Dus hoop dat het geen groot probleem is.
 

Naso

  • #6
Lklussen schreef:
Is het opgelost als je de sifon van de fontein er even af draait? Dat kan je simpel proberen zonder kosten. Dan weet je het meteen.
Inderdaad, ik zal het vandaag proberen. Als dat een oplossing is kan ik dan een beluchter of ontluchter plaatsen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Naso schreef:
Deze buis stond gewoon open.
Stonk het toen niet naar riool in die ruimte?
 

Naso

  • #8
Die rook je wel inderdaad. Maar we dachten: daar wordt toch het fonteintje op aangesloten dus dan zal het probleem van stank opgelost zijn.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Het is niet nodig om berichten te quoten als gewoon duidelijk is waar je op reageert of als het bericht er boven staat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Na het reinigen was het riool weer in orde. Zou beluchting niet nodig zijn.
Ervaren bij ons in de straat. Riool ontstopt ging wel wat langer goed maar na een tijd toch weer verstopt. Het riool maar opgegraven.
Wat bleek de dames volgde niet geheel de richtlijnen voor het maandelijkse probleem.
 

Naso

  • #11
Iemand enig idee of ik een beluchter of een ontluchter nodig zal hebben?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Maar heb je het nou al geprobeerd met de sifon van de wastafel open?
Daar kan je als het verschil maakt een beluchter plaatsen.
Maar ik vraag me af of het gaat helpen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Van het syfon van de wastafel schroef je de dop die er onder zit los en een pannetje eronder voor het water wat eruit loopt.
WC doortrekken en je zou verschil moeten merken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
U hebt te maken met een gebrek aan ontluchting, als het water niet weg wil zit er een verstopping of een luchtkolom in de pijp.
De niet aangesloten afvoer waar nu het fonteintje op zit diende als ontluchting, vandaar ook de geur die er uit kwam.
Een beluchter hebt u niets aan, die is voor leeg trekkende sifons, daar is hier geen sprake van.
Als de pijp na een week weer verstopt zit heeft de rioolreiniger z'n werk niet goed gedaan, laat hem terugkomen en gelijk een camera inspectie uitvoeren.

Hebt u een mogelijkheid de afvoer van het fonteintje door te trekken naar het dak ?
 

Naso

  • #15
We hebben de sifon van het fonteintje eraf gehaald en het probleem is inderdaad opgelost. Gelukkig geen grotere probleem dan dat we dachten. Dus het heeft wel te maken met de beluchting of de ontluchting. Mij nog niet geheel duidelijk welke we nodig zullen hebben. Misschien is gewoon allebei kopen en proberen een oplossing.
Helaas is doorvoer naar het dak niet echt handig. We hebben houten verdiepingsvloeren, dus we dachten zelf om de ontluchting in de verdiepingsvloeren (tussen de balken) te zetten. Aangezien er nu in de wc ook een roostertje is op het plafond en de stank van de wc (als de wc voor een grote boodschap gebruikt is) ook hiernaartoe gaat. Zal dit heel veel stank geven?

Omdat we de eerste keer geen camera inspectie hebben laten doen, heeft de rioleringsbedrijf geen garantie gegeven. Maar het blijkt dus geen verstopping van het riool te zijn, want eerste keer hadden we de zelfde problemen als nu, maar nu zijn we gelukkig achter de oorzaak gekomen.

Slurpend geluid wat de wc maakt is er overigens nog steeds wel (was er vanaf dat het gemonteerd is).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Beluchting in huis kan gevaarlijk zijn, buiten dat het stinkt.

Ik vermoed dat je ergens een verzakking in het riool hebt en dat een beluchter symptoombestrijding is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Dat vermoed ik ook. Doorgezakte leiding in kruipruimte, of er zijn buiten boomwortels door de buis gegroeid.
Jammer dat je geen inspectie hebt laten uitvoeren. Ik zou dat alsnog laten doen.
Een slurpend geluid duidt op een verstopping.
 

Naso

  • #18
Maar alles gaat nu wel weer heel goed weg net zoals het hoort.
Bij een verstopping/verzakking/boomwortels zou het toch niet zijn zoals het hoort, maar zou je nog steeds toch zien dat het niet de juiste manier is van water vullen/afvoeren van de wc? Als we weer wat geks zien gaan we een camera inspectie inschakelen. We hopen niet dat het wat zal zijn waarbij we de vloer moeten openbreken of iets dergelijke, want alles zit er pas net in :(.

We zullen maar eens kijken wat we met de ontluchting gaan doen, wordt een moeilijk klusje om naar buiten te krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Ik pof een beetje uit uw reactie dat u van plan bent het maar op z'n beloop te laten. dat zou ik maar niet doen want er kunnen, zoals hiervoor ook al aangegeven verkeerde gassen uit de riolering komen.
Dus gewoon zo snel mogelijk een fatsoenlijke ontluchting aan (laten) leggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu