Waterlek: water druppelt via elektrabuisje meterkast in

Juul..

  • #1
Zoals de titel al inleidt: ik zit met een spannend probleem. Enkele weken geleden werd ik door mijn zus gebeld, omdat er telkens de stroom uitklapte bij haar thuis. Ik ernaartoe, bleek het de hoofdautomaat te zijn. Als ik de stroom inschakelde hoorde ik het in de meterkast knetteren. Na verloop van tijd klapte dan de hoofdautomaat weer uit. Dit bleek te komen door water, wat via een elektrabuisje in de groepenkast gedruppeld was. Ik de groepenkast losgemaakt, alles droog geblazen, zwart geblakerde (!!!) onderdelen vervangen, en de buis waar het water door liep boven de kast onderbroken zodat het water niet meer in de groepenkast kan druppelen, totdat we een oorzaak hebben gevonden.

In eerste instantie dachten (en hoopte) we dat de oorzaak op zolder bij de CV-ketel zat, want langs de schoorsteen lekte water naar binnen. Hoe het dan beneden zou moeten komen zou een groot raadsel zijn, maar waar komt het anders vandaan? Nu is dat lek inmiddels verholpen, maar er druppeld nog steeds water het buisje uit. Nu zijn we inmiddels zover dat we vermoeden dat het met de douche te maken heeft. Mijn zwager heeft een paar keer de douche laten lopen, en opgemerkt dat het dan harder begint te druppelen, en als de douche een tijdje stilstaat komt er geen water meer. Maargoed, waar moet ik nou beginnen met het zoeken van het lek? Het is een nieuwbouwhuis (volgens mij rond 2011 gebouwd, zus en zwager wonen er sinds februari 2016), en alles zit in het dek ingestort, ook de drain van de douche.

Zijn er mensen met ervaring in het zoeken naar onzichtbare lekken? Wellicht dat er in de toekomst gebroken zal moeten worden, maar je wilt natuurlijk wel graag weten waar. Beneden zijn nergens vochtplekken zichtbaar op het plafond. Of is dit iets wat we de vorige bewoners/de bouwer kunnen verwijten, gezien het nieuwbouw is? In dat geval moeten we er verder maar vanaf blijven.

Ik hoop dat er mensen zijn die hierin kunnen adviseren, want ik weet niet meer waar te zoeken. Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kitnaden rond de drain, achter de kraanrozetten, hoeken van de ruimte zijn kandidaten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Probeer eens of het ook lekt als de de doucheslang rechtstreeks in de drain stopt.

Ja --> riool lek

Nee --> Kitranden verdacht, of zoals gezegd niet gekit achter de kraan
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij de Rijdende Rechter eens gezien dat ze een vloeistof in het water doen. Dat werd met infrarood of een anderlicht zichtbaar. Zo weet je bijvoorbeeld in jouw geval dat het wel of niet via de douchebak komt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Je moet hierbij de verzekering inschakelen.
Die sturen een lek detectie bedrijf.
En die kunnen dan vrij secuur aangeven waar de lekkage zit.

En die leiding, als daar stroomkabels in zitten, zou ik voorlopig de douche niet meer gebruiken.

Jaren geleden had ik ook lekkage van de afvoer in de douche, en toen kwam het water ook via een leiding naar een centraal doos in de gang.
Dit terwijl de douche boven de keuken zit, aan de andere kant van het huis.
En in de keuken was aan het plafond niets te zien.
Maar tijdens de bouw, hadden ze de gehele betonvloer voorzien van dakbedekking, met opstaande randen, dus dat was waterdicht.
Dat werd in de jaren 80 wel meer gedaan, bij nieuwbouw door sommige aannemers.

Bij het uitbreken van de badkamer vloer, bleek de afvoer te lekken, na bijna 20 jaar niet gelekt te hebben.?
Ook liep er een elektra leiding vlak naast de afvoer, waar twee buizen door een sokje verbonden waren, daar liep het water die elektra buis in.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
De elektrabuis waar het water uitdruppeld zit daar draad in of is het een loze leiding?
 

Juul..

  • #7
Bedankt voor de reacties! Kitnaden moeten inderdaad even nagekeken worden.

@Hessie: Dat is wel een goede inderdaad, zo kunnen we wat opties uitsluiten. Bedankt voor de tip!

@Peter @Rola: De elektraleiding is niet loos, in de meterkast zitten er draden in..

Ik denk dat ik maar ga adviseren dat ze de verzekering inschakelen. Dan wordt het wellicht het snelste opgelost. Tenminste, als het meer is dan een kapotte kitnaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu