Waterleiding van kunststof

Klusser59

  • #1
In een tuinhuisje wil ik de koperen waterleiding gaan vervangen omdat deze op verschillende plekken lekt en al heel oud is. Nu schijnt kunststof ook een optie te zijn ipv koper, alleen las ik het hieronderstaande:

Kunststoffen leidingen hebben meer dan koperen leidingen, last van een biofilm die ontstaat aan de binnenzijde van leidingen. Daarin kan onder andere de legionellabacterie zich vermenigvuldigen, als de temperatuur tusesn 25 en 55 graden komt. Alleen kunststof leidingen met het Europese toelatingskeur voor deze toepassing of het KIWA-keur zijn geschikt als drinkwaterleiding.

Dus als ik kies voor KIWA keur of Europese toelatingskeur dan is er geen probleem? Heeft iemand hier al ervaring met kunststof waterleidingen moet ik nog ergens op letten?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Kunststoffen leidingen hebben meer dan koperen leidingen, last van een biofilm die ontstaat aan de binnenzijde van leidingen.
Ik weet eerlijk gezegd niet of dit een voordeel van koper is of een nadeel. Koper heeft minder last van een biofilm omdat het voor veel organismen toxisch is. Daarom wordt het ook gebruikt in antifouling verven om aangroei van organismen aan scheepsrompen te vermijden. Kunststof zou je wat dat betreft kunnen zien als milieuvriendelijker.
 

Fiesiekus

  • #3
Klopt. PE leiding met KIWA keur is een uitstekend materiaal voor koud-water leiding.
 

Xr8

  • #4
In Nederland mag je voor drinkwater uitsluitend KIWA gekeurde materialen toepassen. Fiesiekus heeft het over PE, de kunststof buis die u bedoeld is waarschijnlijk de witte uitvoering. Deze schijnt wat minder gevoelig te zijn voor legionella dan de PE/Tyleen uitvoering.

Eea mij medegedeeld door iemand van de legionella preventie.

Succes.
 

Red

  • #5
In ziekenhuizen en Pharma wordt zelfs voor extreem zuiver water, vaker PeXa (kunststof) ingezet ipv RVS. Moderne drinkwaterleidingen (bv onder het wegdek) worden uitsluitend met dit soort materiaal aangelegd.

In iedere waterleiding zit biofilm, tenzij deze gedesinfecteerd wordt. Bij heetwater leidingen gebeurt dit min of meer vanzelf, bij koudwater moet voldoende doorstroming biofilm beperken, maar biofilm is er wel degelijk altijd.

Mocht de bewering waar zijn dat koper toxisch is voor bacteriën en daarmee biofilm beperken (waar ik niets van geloof), dan is dit koper ook giftig voor de mens. Anders gezegd, als je heel kritisch bent, kan je beter water drinken uit een kunststof leiding dan uit een koperen leiding.

Overigens is goede PeXa van binnen gladder dan een koperen of RVS leiding, waardoor er eerder minder dan meer biofilm zal ontstaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het is al tig jaren bekend dat koper giftig kan zijn voor een mens, vooral in gebieden met zacht water wordt koper opgelost en komt in het drinkwater terecht.
Of dat echt kwaad kan betwijfel ik maar toendertijd werd dat wel aangenomen.
 

Red

  • #7
Koper is schadelijk voor de lever. Maar de waarden die je in drinkwater aantreft liggen overwegend ver onder de grens die het waterleidingbesluit opgeeft.
 

Klusser59

  • #8
Allemaal bedankt voor de reacties, uiteindelijk heb ik een combinatie van koper en kunststof (tyleen) gebruikt, het werken met kunststof koppelstukken is heel makkelijk en goed waterdicht, voor de rest heb ik zowel knelkoppelingen als soldeerkoppelingen voor koper gebruikt, waarbij ik moet zeggen dat solderen een beter resultaat geeft (minder snel lekken) als je het eenmaal doorhebt.
 

Fiesiekus

  • #9
Ik neem aan dat je loodvrij soldeer hebt toegepast?
 

Mistraller

  • #10
...en S39 KIWA? ;)

Al is het wel zo dat je in je tuinhuisje minder snel water zal pakken om te drinken, en vaak zit in de bestaande installatie al veel loodhoudend soldeer...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu