Waterleiding naar tuinhuisje

Martineklust

  • #1
Ik ben bezig met een tuinhuisje te bouwen in mijn tuin. Ik vind het prettig als ik hier warm en koud water in ga hebben, omdat ik nu altijd met een tuinslang mn hele huis door moet als ik warm/koud water in mijn tuin nodig heb.

Ik wil dus waterleiding leggen over een afstand van 11 meter door de tuin heen. Ik heb in huis een combiketel hangen en dacht dat het handig was om warm water hiervan af te tappen, maar hoe zit het met het warmte verlies over die afstand van 11 meter door de grond heen??? hou ik nog wat over van de warmte die mijn ketel produceert, of moet ik echt een aparte geiser (electra) aansluiten in mijn tuinhuisje.

Beetje warmte verlies is niet erg, want een betaalbare electra geiser produceert ook niet meer als 45 graden warmte. en dan is het goedkoper om het zonder zon geisertje te doen..
 

H@ns

  • #2
Thyleenleiding ondergronds op 60/80cm diep.
Maak de leiding afsluitbaar vanaf het huis, meterkast.
Gebruik een inbouwboiler voor het warm water in je tuinhuisje.
Hiervoor moet je evt. ook nog elektra aanleggen
 

Martineklust

  • #3
Hai H@ns bedankt voor je reactie.. Electra ligt er al, een inbouwboilertje zeg je, ja dat vind ik dan weer minder omdat een boilertje een bepaalde hoeveelheid water in 1x verwarmd en daar nogal lang over kan doen. Het warme water in het tuinhuisje wordt niet regelmatig gebruikt en is altijd onvoorspelbaar wanneer ik dat nodig heb. Zo kan het dan zijn dat zo'n boilertje maandenlang een aantal liters onnodig warm staat te houden. Kan het boilertje ook alleen aanzetten als ik het nodig heb, maar dan duurt het te lang voor het water warm wordt..

heb je enig idee hoe het zit met het warmteverlies als ik het warme water van mn combiketel laat komen??
 

Xr8

  • #4
Leidingen goed isoleren, dan gaat het wel goed. Leg ze zeker op 80cm diep ivm vorst. Zoals al aangegeven binnen afsluiters plaatsen is altijd handig.

Succes.
 

Martineklust

  • #5
Ja ik zat er zelf ook al aan te denken om binnen stopkranen te plaatsen en dan met vorst de kranen gewoon dicht te zetten, maar ja de leidingen krijg je natuurlijk nooit leeg onder de grond. of wel? en hoe zit het met legionella??
 

Xr8

  • #6
Daar zul je in de grond niet veel last van hebben, de leidingen liggen daar koel. Warme leiding niet tegen de koude aanleggen maar wat tussenruimte.

Succes.
 

H@ns

  • #7
Legionella heb je geen last van.
Als je de leiding voor warm isoleert kun je hem gewoon tegen de koude aanleggen.

Isoleren is echter wel een hele toer! het moet waterdicht zijn namelijk.

qua kosten loopt dat aardig op [dubbele leiding, isolatie, vochtscherm]
verder gaat het erg lang duren voor je warm water hebt over die afstand en al die tijd staat je ketel wel te branden.
 

Mobieleke

  • #8
Weet je wat je ook kunt doen in een pvc buis van 80 mm onder de grond leggen zo kun je ook de pijp waterdicht maken
en daar dan 2 leidingen door trekken met unicor en die heb je al geïsoleerd ook lekker makkelijk en ook voor langere lengtes
en je kunt het ook knellen hoef je niet perse te persen

gr frank
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat kan nou net niet, de warmwaterleiding moet goed geïsoleerd zijn, de leidingen bij elkaar in een 80 mm pijp levert het risico van legionella op.
Een pijp van 32 mm met daarin de warmwaterleiding zou wel kunnen mits goed dichtgemaakt aan beide uiteinden, het warmteverlies is weinig, naast de pijp van 32 mm de koudwaterleiding leggen.
Ook een pijp die past om de isolatie van de warmwaterleiding is een mogelijkheid, ook aan beide uiteinden goed dicht maken.
 

H@ns

  • #10
Als je legionella wilt tegengaan moet je de leiding niet isoleren! geen van beide dus.
het beetje warmteverlies voor die enkele keer dat je de warmwaterkraan gebruikt stelt niets voor.
Isoleren is in die situatie juist af te raden.
ondergronds zal de leiding nooit boven de 25 graden komen, tenzij er warm water getapt wordt dan wordt hij dus tijdelijk wel warmer en zou het technisch gezien zelfs boven de 57 graden moeten worden voor een bepaalde tijd om alle legionella bacteriën te doden.

Na het tappen koelt de boel weer af naar onder de 25 en is groei van bacteriën zeer traag of niet aanwezig.

Door het onregelmatige gebruik zul je wel elke eerste keer van gebruik de kraan een paar minuten open moeten zetten om het lang stilgestane water weg te spoelen.

Bij warm gaat dit vanzelf gezien de afstand tot het warmtetoestel...

Wees verstandig en plaats een boilertje of geiser op butaan/propaan
 

Martineklust

  • #11
Mijn vader kwam ook nog met een idee. die zegt leg 1 leiding en maak binnen gebruik van 2 wisselklep kranen.

even een copy paste van wat hij me exact vertelde.

Als je een mengkraan bij de CV-ketel zet , en aan de uitgang van de kraan de leiding naar je schuur, dan kan je de mengkraan op warm of koud zetten, en heb je dus warm of koud water in 1 leiding
Maar een gewone mengkraan kan niet toegepast worden omdat je daar geen waterdruk op kan laten staan.
Dus wordt er een wissel-klep (kraan) voor gebruikt
Je kan ook 2 kranen in de warm- en koudwaterleiding aanbrengen, dat is goedkoop.
Alleen moet je dan de ene kraan dicht draaien , en de andere open draaien om te wisselen.

ben benieuwd wat jullie van die oplossing vinden.
 

Flat4ever

  • #12
Je kan natuurlijk ook één waterleiding trekker en één gasleiding, allebei in een pvc buis 40 (?) oid.
Dan hang je in je schuurtje een geiser op en tadaa je hebt warm water zonder warmte verlies, en tevens heb je geen kans op legionella. En geen wachttijd!

Het warmteverlies zonder informatie over de isolatiewaarde valt niet te berekenen. maar over 11 meter op 80cm diep zal dit best een redelijk verlies zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Het warmteverlies zal een paar graden zijn en valt reuze mee, de diepet heeft er niets mee te maken.
Het energieverlies is vrij hoog door de lange afstand, eerst moet de inhoud van de leiding vervangen worden door heet water, dat kost relatief veel energie.

Ik denk dat de oplossing van uw vader wel kan maar meer voeten in aarde heeft dan een leiding naar de schuur, u moet toch graven en zo'n leiding kost bijna niets, de wisselklep zal heel wat duurder zijn.
Het idee van de gasleiding naast een koudwaterleiding is ook zo gek nog niet maar heeft als nadeel dat de geiser kapot kan vriezen wanneer het aftappen vergeten wordt of niet volledig gebeurt.
 

Martineklust

  • #14
Nou bedankt voor alle reacties en meedenkwerk. Ik ben eruit hoe ik het aan ga pakken. Ik ga beginnen met te doen wat ik eerst van plan was. gewoon 2 waterleidingen leggen over die afstand van 11 meter.. Ik heb nu gehoord dat het geen kwaad kan met legionella als ik ze juist niét isoleer omdat het water dan te koud wordt en in koud water heb je juist geen last van legionella, dat is fijn om te weten, want dat scheelt ook weer een hoop isolatiewerk waar ik alleen maar juist ziek van had kunnen worden (wel legionella)

Het enige risico dat ik nu loop, is dat er teveel warmte verloren gaat aan het einde van de rit. maar goed zat ik te denken dan kan ik altijd nog een geisertje ophangen.. de warmwater leiding is dan binnen 5 minuten weer afgekoppeld en ligt er dan alleen maar voor niets. als ik toch ga graven voor 1 leiding is het nauwelijks meer werk om er 2 te leggen en de kosten zijn het ook niet...
paar tientjes kost zon extra leiding. Uiteraard neem ik dan een doorstroomboilertje die op electra werkt en niet een die op gas werkt, want ik waag me niet aan gasleidingen!

wat natuurlijk wel leuk is, is om hier nog mee te delen hoe het nu precies zit met dat warmteverlies, gaat nog wel een jaartje duren voor alles zover af is dat het in gebruik genomen kan worden, maar ik ga het dan zeker even allemaal nameten.......
thanks again
 

Flat4ever

  • #15
Als je nou voor die warm water leiding een leiding neemt die ook geschikt is voor gas, kan je later makkelijk die warmwater leiding omkoppelen naar gas, en dan heb je netjes een gasgeiser in je schuurtje ;)
 

Martineklust

  • #16
Hoi flat.
nee ik ben geen loodgieter en waag me dus echt niet aan gasleidingen.. een waterleiding die een beetje lekt is minder erg als een gasleiding die lekt..

dus het wordt dan echt electra...
 

Martineklust

  • #17
Ik vind het heel erg jammer dat mijn onderwerp is gesloten. Dit terwijl ik er nog duidelijk in had staan dat het verhaal nog niet klaar was.
Topic heropend

Inmiddels is het 2,5 jaar verder (ja ja het is een tig jaren plan) en staat mijn tuinhuisje en heb ik 2 tyleenbuizen over 11 meter liggen naar mijn woning. Ik heb ze wél geïsoleerd voor warmte verlies. Ik heb ze niét in de grond ingegraven, omdat ik dat teveel werk vond. Uiteindelijk komen de tyleenbuizen toch bij de gevel de grond uit omdat ze daar ergens de muur in moeten naar binnen en zullen ze daar in de winter tóch bevriezen. Wat ik heb gedaan is ze uitgelegd over de grond en er een plantenbak boven gemaakt en volgestort met aarde, ca 15 cm. diepte.

Er komen twee stopkranen aan de binnenkant, als het gaat vriezen sluit ik de waterleiding af.

Toen ik vandaag koppelingen ging kopen voor de tyleenbuizen zag ik erop staan, dat tyleen alleen geschikt is voor koud water, omdat ze niet zuurstofdicht zijn en zo de kans op bacteriegroei aanwezig is.

Ik geloof dit natuurlijk meteen, máár ik weet dat er wel meer dingen officieel niet kunnen, maar toch een mouw aan te passen is.

Mijn vraag is dus, hoe serieus moet ik dit nemen? is er een erg grote kans op bacterie groei? (zoals legionella bijv) en kan ik iets doen om dit te voorkomen?
Bijv. de kraan goed door laten spoelen als deze een tijdje niet gebruikt is? Of misschien zelfs bij de stopkranen (met aftapmogelijkheid) de leiding doorspoelen met een klein beetje chloor eens in de zoveel tijd (of klinkt dat heel erg idioot?)

neem gewoon een geisertje, dat is een leuke tip, dat kan altijd nog, misschien kies ik daar uiteindelijk nog voor. Als het écht, écht, écht niet anders kan.
Dus als mensen me hier meer over kunnen vertellen, de kans van bacteriegroei in het warme water danwel het koude water in de tyleenbuizen en het evt. voorkomen daarvan door het goed door laten spoelen etc. graag.
 

Martineklust

  • #18
Ah okay dank voor het heropenen :D
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #19
Heb je ook tyleen gelegd voor heet water?
tyleen mag namelijk geen heet water door officieel.
daar kan je beter wicu buis voor nemen.

groeten b
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #20
Geen boiler, geen warmwater leiding.

een 220 doorstroom toestel misschien een tipje.
je houd geen water op voorraad pas als je tapt werkt het, het geiser principe aleen in 220 uitvoering.

john
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu