Waterleiding door steunbalken

Bull3t

  • #1
Ons appartement heeft momenteel leidingen over de muur lopen wat erg lelijk is. Ik wil graag deze leidingen door de steunbalken laten lopen.

Ik heb de vloer opengemaakt en de balken zijn al verstevigd door multiplex. Ik zie tevens glaswol en daaronder is het plafond van mijn onderbuurvrouw. Ik zie ook inbouw spots zitten.

Ik zal koud en warm water D.M.V. multifit meerlagen buis leggen. De gaten worden geboord tussen het midden van de steunbalk en de draagmuur om zo belasting te minimaliseren. Dus op 1/4 van de ruimte.

Ik wil de gaten in het midden van de steunbalken boren maar dit betekend dat ik door een stuk van de multiplex moet. De multiplex zit maar op de helft van de steunbalk en loopt door tot iets onder.

Situatie:


Hebben de inbouwspots invloed op de locatie van de leidingen?

En er is ruimte tussen de balken en het plafond van mijn onderbuurvrouw dus daar zou het ook kunnen maar ik weet niet of dit de beste optie is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als dit werkelijk het plafond van je buurvrouw is zou ik eerst maar eens met de VVE in gesprek gaan hoe men denkt over brandveiligheid :shock:
 

Bull3t

  • #3


Ik vond het al apart. Er zit wel folie onder, veranderd dit de zaak? Anders neem ik even contact met haar en de VVE op.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik doel niet specifiek op de aansluiting van de spots (al is daar ook wel wat op aan te merken) maar meer op het volledig ontbreken van een brandwerende tussenvloer.
 

Bull3t

  • #5
Maar buiten de gebreken van de tussenvloer zijn de opties die ik wil uitvoeren mogelijk?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
De kans bestaatvdat het plafond brandwerend is, van onder naar boven, afhankelijk van het aantal gaten wat in de gipsvezelplaat zit. Van boven naar beneden is niets voorzien.

Voor het boren van gaten in de balklaag moet je officieel ook toestemming vragen aan de vve.
 

Bull3t

  • #7
Maar behalve dat ik toestemming moet vragen is de constructie uberhaupt mogelijk?

En kan ik de leidingen ook onder de balk (dus over het plafond van de onderbuurvrouw) leggen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Constructief gezien kan je gaten van 25 mm in de balk boren zonder dat de constructie verzwakt wordt, mits je deze op de juiste plaats boort. Of de leiding over het plafond past ligt aan de gebruikte strookdikte, maar deze positie is niet wenselijk. Als de onderburen een schroef in het plafond draaien kunnen ze zo maar jouw waterleiding raken.
 

Bull3t

  • #9
Bedankt voor de bevestiging, ik zal ze door de balken heen leggen. Ik heb nog twee vragen:

1: Moet ik rekening houden met de inbouwspots van de onderbuur, of kunnen ze gewoon er boven lopen. Aangezien dit voormij en de constructie de ideale positie is.

2: Kan ik gewoon kunstof leidingen leggen of moet ik geisoleerde leidingen kopen. Deze wil ik gebruiken: https://www.gamma.nl/assortiment/sanivesk-meerlagenbuis-16-rol-25m/p/B309592
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De halogeen spot zit te dicht tegen het hout, controleer ook de andere spots, er moet ruimte omheen zitten en boven de spots moet ruimte zijn om de warmte niet te hoog op te laten lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu