Waterleiding 15mm en ligbad

Lutz

  • #1
In de bijkeuken op de begane grond hangt de CV ketel. De warmwater leiding naar de badkamer op de 1e verdieping heeft 15mm. In de badkamer heb ik een ligbad, een regendouche en een wastafel. Maar er wordt maar op een plaats op de 1e verdieping warm water getapt.In de keuken is ook een spoelbak, wat warm water uit de ketel krijgt. Nu is de ketel overleden en ik vraag mij af welke CW klasse ik moet hebben.

De installateur zegt dat ik kan kiezen tussen een ketel met 16,2l warm water per minuut of 18,2l warm water per minuut.

Mijn achterliggende vraag is: stel ik koop zo een ketel die 18,2l warm water kan leveren, kan ik dan ook 18,2l warm water per minuut in het ligbad laten lopen of kan zo een 15mm pijp niet zoveel water aan?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Door een leiding van 15mm kan bij een waterdruk van ca. 2,8 Bar met gemak een hoeveelheid van 25 liter per minuut gehaald worden.

De maximale stroomsnelheid door de leiding 0,5 mrt is dan ook nog ver beneden de geluidsnorm.

Het is wel afhankelijk van het drukverlies naar het tappunt, m.a.w. hoelang is het leidingwerk en hoeveel bochten of knietjes zijn er in gemaakt.

Vr Gr
 

Lutz

  • #3
Bedankt voor de toelichting!
 

Marcn88

  • #4
Wat hier ook van belang is waar wordt de ketel mee gevoed, als deze al geen 18 liter aangevoerd krijgt kan het er ook niet uitkomen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Ik vermoed dat hier gesproken wordt over water van 40 graden (gemengd dus). Er is geen normale ketel die 18 liter/min á 60 graden levert.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu