Wat tips voor het kitten in badkamer

Martijn.K

  • #1
Had al lopen zoeken op het forum maar kon het antwoord niet echt vinden.

Ik ga vandaag beginnen met het afkitten van mijn badkamer.
De omstandigheden zijn misschien niet helemaal ideaal, omdat het tegelen en voegen al 2 jaar geleden gedaan is, door priveomstandigheden is het er niet van gekomen om alles af te kitten.
De douchehoek is toendertijd afgemaakt zodat er wel gedoucht kon worden maar de rest niet.
Nu is het toch echt tijd om het af te maken (anders kom ik nog in help mijn man is klusser)

Ik ben maar begonnen met alles goed schoon te maken, eerst met een sopje en daarna ben ik er 5 keer overheen gegaan met schoon water en een schone poetslap zodat al het sop weer weg is.
Het is nu aan het drogen en als het droog is ga ik het ontvetten met een lap doordrenkt met spiritus en daarna droogwrijven met een schone doek.
Weet dat hier ook thinner en wasbenzine worden aangeraden maar ik kan niet tegen oplosmiddelen, dan slaan mijn luchtwegen op hol.

Als kit heb ik Schonox ES en ik heb een spuitfles met kant en klare finisher van den Braven.
Probleem is echter wel dat ik niet alle naden in 1 keer door kan kitten ivm de lengtes die ik dan in een keer moet doen, moeilijke hoeken en twee kleuren kit die bij elkaar komen.
Loop eigenlijk tegen onderstaande puntjes aan nu.

1: Het probleem dat bij het gladstrijken ook finisher in de naden kan komen die later gekit moeten worden.
Hoe kan ik dat het beste aanpakken?
Heb al zitten denken op van huishoudfolie rolletjes te maken die ik in de naden duw die later gekit worden zodat er niet te veel finisher in kan lopen en eventueel wat afplaktape er overheen te doen.

2: Hoe lang moet je wachten tot je daarna de andere naden kan doen?
Tot het volledig hard is of kan je al aan de slag als er na een paar uurtjes een flinke vel op zit?

3: Kunnen we wel of niet douchen?
De kitnaden zitten aan de andere kant van de badkamer dan dat de douche zit, dus er zat geen direct water op de kitnaden komen.
Het enige wat kan voorkomen is dat er condens neerslaat op de kitnaden, vraag me af of dat kwaad kan.
Snel douchen met raam en deur open zal de condens al beperken.

Hier wat foto's ter illustratie, de schuine hoek maakt het lekker moeilijk..



 

Martijn.K

  • #2
Hmm, het eerste stuk zit er in maar wordt er niet echt blij van.
Heb wel vaker gekit maar dat was op glade tegels en dan was het best mooi strak, maar de grijze tegels hebben structuur en de kitnaad is daardoor alles behalve strak te noemen.
Daar heb ik best de balen van moet ik zeggen want de tegels en alles is mooi strak en dan verpest zo'n kitrand het weer.
Zou je een strakkere rand krijgen als je het afplakt??





Aan de ene kant ben ik in staat om het er weer uit te trekken en opnieuw te doen, maar dan krijg ik ruzie met mijn vrouw want die wil dat het snel af is. En vraag me af of het een tweede keer netter wordt..
Plus dat die kitrand in die schuine naar vrij dik is, en je kan er lastig bij dus die krijg je er niet zo maar uit.
Heb zelfs zitten denken om er maar zo'n kant en klare kitstrip overheen te plakken zodat het wat strakker oogt, waterdicht is het nu toch al.

Vraag me ook af of een proffesional het wel strak kan doen, maar dat wordt weer lastig want het moet in etapes gekit worden ivm montage van de kraan, die zit anders in de weg voor het kitten.
Hierdoor zijn de voorkant van de badombouw en het toilet nog niet gevoegd, hier zit een luik in waardoor ik bij de aansluitingen van de kraan en afvoer kan komen en die kan ik pas voegen als de kraan gemonteerd is.




En het bad moet straks ook nog rondom gekit worden, maar met zo'n rafelrand is dat ook niet mooi.
Heb ook nog zitten denken om met grijs te kitten, maar dat vind mijn vrouw niet mooi, plus dat het weer een andere kleur grijs is dan de voegen en tegels. Vind het altijd mooier om de kleur van de wandtegel te nemen.
Maar zit dus ff met mijn handen in het haar hoe ik het nou ga aanpakken.
Het voor lief nemen of het er uit halen.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou er een professionele kitter bij halen, jammer van het strakke werk dat er nu zit om dat te verknoeien met kitten.
 

Martijn.K

  • #4
Daar zit ik nu inderdaad wel aan te denken ja.
(Al vind ik het lastig dingen uit handen te geven, doe graag alles zelf en ben nog al een precies mannetje dus niet gauw tevreden.)
Zit al een beetje te zoeken naar goede referentie's op een site waar je klussen aan kunt bieden en professionals dan op kunnen bieden.

Alleen vraag ik me wel af of een superstrakke kitrand überhaupt wel mogelijk is op die structuur tegels.

Maak me alleen wel een beetje zorgen over het verwijderen van de kit die er nu in zit, het is een heel lastige hoek om bij te komen.
En die grijze tegels kunnen wel wat hebben dat zijn ultragres tegels, maar de witte tegels zijn matte tegels en die zijn best krasgevoelig, dus schrappen met een mesje is dan niet fijn.

Heb nog zelf een beetje zitten proberen met wat oude tegelresten en diverse afstrijkhulpstukjes en met afplakken en krijg het wel wat netter, maar dat was maar een teststukje van een paar cm en geen hele wand.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een mens kan niet alles en het is geen schande er een prof bij te halen.

Er is trouwens kitverwijderaar te koop. :wink:
 

Martijn.K

  • #6
Heb ondertussen via werkspot een proffesional benaderd om als alles klaar is mijn badkamer te laten kitten, lijkt me toch maar het beste.
Is idnerdaad zonde als mijn strakke badkamer straks ontsiert wordt door lelijke kitnaden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Vind het er niet slecht uitzien, hoewel op foto's het beperkt zichtbaar is. Als je een grijze kit had gebruikt, valt de rafelige rand door de structuur van de tegels niet op, dan had je aan de bovenkant een strakke naad gehad.

Als je zelf zo kritisch bent, is het altijd maar de vraag of een ingehuurde het netter doet. Want daar is de snelheid belangrijker ;)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Daarbij kan de kitter ook niet veel doen, aan die ruwe tegels.
Laat hem eerst jou resultaat zien, voordat hij zelf begint te kitten, en vraag of hij het beter kan.
Dan heb je straks geen nare misverstanden.
 

Martijn.K

  • #9
Tja, dat is inderdaad iets waar ik wel bang voor ben ja..
Maar heb door foto's van zijn projecten en door zijn referenties zitten bladeren en zoals ik kan zien kan hij heel strak kitten.
Dus hoop dat dat bij mij ook lukt, als zal het bij mij waarschijnlijk niet zo strak worden als op de foto's door de structuur van de tegels.
Maar waarschijnlijk een stuk strakker en zeker een stuk sneller dan dat als ik het zelf doe.


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu