Wat te doen met gat in draagmuur

Krimson

  • #1
Beste Forumleden,

In een rijtjeswoning ben ik momenteel bezig om de eerste verdieping om een kamer aan te passen. Boven deze kamer zit meteen de zolder. Ik heb het vermoeden dat jaren geleden de deur in deze kamer verplaatst is aangezien er precies naast de deur houten platen zaten. Deze platen heb ik verwijderd en dat kom ik een behoorlijk gat tegen:



Aan de andere kant van de tusssenmuur die je ziet op de foto zit een andere kamer. De deur van die kamer zit direct tegen de tussenwand aan. Vandaar dat mijn vermoeden is dat de deuren eerste tegen elkaar aan zaten. Zoals te zien is op de foto zit er nu gewoon een gat tussen deze twee deurposten. De muur waar deze deuren inzitten is een draagmuur. Ik hoop dat jullie me met de volgende twee vragen kunnen helpen:

1. Ik zie verder geen draagbalk bovenaan het gat. Had bij het verplaatsen van de deur geen draagbalk geplaatst moeten worden?
2. De houten afwerking vind ik dus lelijk. Kan ik deze gat op een andere manier opvullen met stenen of gipsblokken zodat het straks met de rest van de kamer gestuct kan worden? Wat kan ik hiervoor precies gebruiken?
3. Kan ik de houten tussenbalken nu gewoon verwijderen en dat muurtje ertussen plaatsen? Of kom dan de draagvermogen van het muur in gevaar?
4. Komt met deze aanpassing een vergunning bij kijken?

Hopelijk kunnen jullie mij hierbij helpen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat gat kan je het beste dichtzetten met het zelfde materiaal als de rest van de muur.

Een latei boven een kozijn is nooit fout.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het hout zou nu nooit dragend moeten zijn. Alleen dichtmetselen is niet vergunningplichtig. Als je boven de deur een latei plaatst is dit formeel wel vergunningplichtig. Als er geen latei zit, zou ik dit wel adviseren. Hangt wel vanaf wat er allemaal op de muur draagt.
 

Krimson

  • #4
Bedankt voor de reacties. Ik heb een gedeelte van de kalkmortel van de muur gehaald:


Klopt het dat er toch een latei boven de deur zit als ik zo de foto bekijk?

Dan kan ik nu in principe de liggende plankjes in het gat verwijderen en dat opmetselen toch? In de rest van de muur zitten dit soort stenen gemetseld:


De stenen hebben grofweg een afmeting van 44 cm bij 24 cm en ik denk dat de dikte rond de 10 cm ligt. Wat voor stenen kunnen dit zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dat rode is een stalton latei.
Het lijken wel betonblokken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ik zou de muur gewoon opmetselen met steen/beton of gasbeton in dezelfde dikte.
 

Krimson

  • #7
Aangezien die stalton latei erin zit betekent dus dat er nu qua stabiliteit van de draagmuur verder niks aan de hand is? En dat ik dus gewoon de muur kan metselen?

Eerder werd geadviseerd om de muur van hetzelfde materiaal te maken als waar de rest van de muur van gemaakt is. Dat zou dus waarschijnlijk betonblokken moeten zijn. Echter zijn deze volgens mij moeilijk op maat te maken. Waarom zou hetzelfde materiaal gebruikt moeten worden? Zitten daar voordelen aan? Uiteindelijk wordt de gehele wand gestuct.

Onderaan in de open ruimte zit geen vloer maar ook meteen de muur waarop ik verder moet bouwen. Ik heb verder nog nooit muur gemetseld. Kan iemand mij vertellen waar ik in dit geval op moet letten en wat de werkwijze is om zo'n muurtje te bouwen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Baksteen of kalkzandsteen gebruiken.
Op de schoongemaakte cementdekvloer beginnen met een voeg en daarna verder metselen.
Bij een houten kozijn 3 kozijnankers opnemen, bij de muur ook 3 van deze ankers in de bestaande muur vastzetten met een plug.

Latei en muur voldoen.
 

Krimson

  • #9
Rota, bedankt voor je reactie. Dit helpt me enorm. Nog een paar vraagjes:

1. Met de cementendekvloer bedoel je dan gewoon de rij stenen van de muur van de eerste verdieping? Daar kan ik dan op doormetselen?

2. Maakt het nog veel verschil of ik klakzandsteen of baksteen gebruik? En je bedoeld dan van beide echt gewoon de standaard stenen en niet de blokken neem ik aan?

3. Aan beide kanten zitten deurkozijnen. Daar dus ankers in bevestigen zodat de muur blijft staan. Moet er nog ruimte tussen de muur en kozijn blijven zitten of kan ik het er gewoon strak tegenaan metselen?

4. De ruimte tussen de laatste rij stenen en de latei kan ik dan gewoon opvullen met mortel? of moet ik daar ook iets van ankers inzetten? Weet niet of dat kan?

5. En daarna kan in principe de muur en de rest van de wand gestuct worden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
1) ja. Aansluitvlak wat vochtig maken voordat je begint
2) maakt niet uit, kalkzandsteen is goedkoper als baksteen. Geen groter formaat als maasformaat gebruiken.
3) strak ertegen. Wel opletten dat je de kozijnstijl niet bol metselt.
4) één dag na het metselen de bovenste voeg volzetten met droge mortel, of eindigen met een schuine rollaag, het zgn aanstromen. Dat is wat lastig als je voor de éérste keer metselt. Geen ankers in de latei boren.
 

Krimson

  • #11
Rota, bedankt voor je antwoorden!

Waarom moet de bovenste voeg met droge mortel gedaan worden i.p.v rechtstreeks met verse mortel?

Ik lees op internet dat je na het metselen de voegen een centimeter moet uitkrabben en dan met speciaal voegmortel de voegen opnieuw moet vullen. Moet dat in mij geval ook gebeuren? Of kan ik de voegen gewoon met metselmortel opgevuld laten? Wat is het verschil ertussen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Omdat natte verse mortel altijd wat krimpt.

Uitkrabben en voegen doe je bij schoonwerk. Je gaat de wand toch stuccen, dan vol en zat metselen, en de voeg gelijk met de steen.
 

Krimson

  • #13
Bedankt Rota! Dat klinkt inderdaad wel logisch.

Nu heb ik alle materialen binnen om te metselen maar nu kom ik toch tot de ontdekking dat ik verkeerd gekeken heb. Er zit begin van een stenen muur onderin de ruimte maar een ijzer H-balk. Die is geplaatst omdat er vroeger een grote open ruimte zat tussen de hal en de kamer volgens mij. Die ruimte hebben ze ook dicht gezet met een houten plaat van 2 meter in de woonkamer. Nu de volgende twee vragen:

1. Aangezien ik ongeveer 80 stenen nodig heb, zit je volgens mij op een gewicht van 250 kg wat er op de H-balk komt te staan. Kan dat gewoon of moet er nu tochj een berekening gemaakt worden of die H-balk en de rest van de muur het nog aan kan?

2. Kan ik gewoon beginnen met metselen op de H-balk of moet er nog wat tussen geplaats worden voordat je begint met metselen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
1 M.i. kan dat gewoon.
2 Gewoon de eerste laag in de specie zetten.
 

Krimson

  • #15
1. Dus daar hoeft geen berekening over gedaan worden? Neem aan dat er ook wel spelling zit in het gewicht en dat 250 kg in dat opzichte minimaal verschil is.

2. Blijft de specie goed hechten aan staal? Niet dat ik straks tegen het muurtje duw, dat de hele muur meteen omvalt. Aangezien de bovenkant maar met droge specie gevuld is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Zijkanten zitten toch ook vast, en de bovenste voeg druk je stevig aan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu