Wat is de beste warmtewering ?

Leovr

  • #1
Wat is de zonwering die het meeste warmte weert? Onze kleine meid heeft een kamertje op de zuidkant zonder beschutting. Het wordt daar vrij snel heel warm. Een andere kamer geven is momenteel geen optie dus ik wil een goede warmtewering aanbrengen. Wat kan ik dan het beste gebruiken?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een rolluik.

En als goede 2e een screen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hangt ook een beetje van de situatie af. Wat voor mogelijkheden zijn er om boven het raam (aan de buitenkant) iets te bevestigen? Want als er (zoals bij ons) meteen een dakgoot boven het raam zit, is ophangen van een rolluik of screen een stuk moeilijker, zoniet onmogelijk.

Dan ben je aangewezen op zonwering binnen, en dat is altijd een stuk slechter.
De warmte is dan namelijk al binnen de kamer gekomen, en kan niet meer terug door het (dubbele?) glas. En bij dubbel glas is het ook nog eens uitkijken met zonwering binnen, vanwege glasbreuk (of -scheur)gevaar.

Geef daarom voor een goed advies ook nog wat informatie over de mogelijkheden van ophanging en etagehoogte, en plaats eventueel foto's van het betreffende raamgedeelte. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Een rolluik of screen houdt inderdaad veel warmte tegen, nadeel is echter dat je dan meestal ook geen raam meer open kunt zetten voor de ventilatie.
Wil je wel kunnen ventileren dan is een zonnescherm toch vaak de meest aangewezen oplossing.

Alternatief is evt. nog warme werende folie op de ruiten plakken, maar als je HR++ glas hebt kijk er dan mee uit en plak het zeker niet aan de binnenkant van het raam.

suc6

Gerrit Bakker
 

Erik Nolting

  • #5
Wat je bij oude huizen vaak ziet werkt ook heel goed.
Bij deze oude huizen zie je vaak een oversteek waarin de dakgoot geplaatst is van ca 70 cm. 's zomers komt daardoor het hele raam dat eronder ligt in de schaduw. 's Winters schijnt de zon er onderdoor.
Iets dergelijks is bij een nieuw huis ook vrij gemakkelijk boven een raam te maken.
 

Pepjo

  • #6
Beetje drastisch om dat bij een bestaand huis te fabriceren....
 

Mouse

  • #7
Zonwering aan de buitenzijde is het beste, en hoewel je misschien de neiging hebt om het raam open te zetten, is het verstandiger het dicht te houden totdat de zon echt onder is of in elk geval niet meer op de muur van het raam schijnt, anders haal je nog steeds warmere lucht van buiten naar binnen.

Denk maar eens aan de zuidelijke landen waar men overdag alles potdicht houdt, daar zie je geen ramen openstaan.
 

Red

  • #8
Zowel valschermen als knikarmen schelen dag en nacht en zijn inderdaad stukken beter dan aan de binnenzijde een rolgordijn plaatsen. Sheets en rolluiken moet je maar net kunnen plaats ivm de draairichting van je ramen. Beneden hebben we valschermen en een knikarm, boven hebben we sindskort naar binnen slaande draai-kiepramen en nu zou het te overwegen zijn om een sheet of rolluik te nemen.
 

Chathanky

  • #9
Gerrit B schreef:
Een rolluik of screen houdt inderdaad veel warmte tegen, nadeel is echter dat je dan meestal ook geen raam meer open kunt zetten voor de ventilatie.
Wil je wel kunnen ventileren dan is een zonnescherm toch vaak de meest aangewezen oplossing.


Gerrit Bakker
Ideaal toch, dan houden de mensen tenminste hun ramen gesloten als het buiten 30 graden is, blijft de hitte overdags buiten en als het `s avonds afkoelt en de zon weg is kunnen de sceens en de raampjes weer open.

Ps. in een koel huis is het soms beter iets minder te ventileren op de dag als het erg warm en benauwd is, kan dit het vochtgehalte in je woning doen stijgen.

Leovr:

Nog een alternatief is grote overstekken, in de winter komt de warmte ongestoort binnen omdat de zonstand laag is en zomers wordt het glas beschaduwt.

Op de begane grond kun je ook aan beplating denken die het huis beschaduwen ook hier profiteer je in beide seizoenen als het een bladverliezer is.

Of het bij jou toet te passen is kan ik niet oordelen maar in iedergeval twee praktische tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu