Wastafel losmaken van badkamermeubel

Kniiiip

  • #1
Mijn vriendin heeft een van haar potjes laten vallen op de wastafel en er zat een tijdje een barst in, maar met poetsen is er nu een stuk uit en zal ik 'm moeten vervangen. Ik had een offerte gevraagd aan een loodgieter die toevallig thuis langs moest zijn. Maar zij vragen 660€ voor de wastafel en het vervangen.

Dat vind ik persoonlijk best veel geld voor een wastafel en ik ben redelijk handig, dus ik dacht dat ik dat zelf ook wel kon doen. Echter kwam ik al onmiddellijk vast te zitten, want de wastafel lijkt "vastgelijmd" aan het meubel. ik kan nergens een bevestigingspunt vinden tussen de wasbak en het meubel.

Als ik goed kijk, dan lijk ik inderdaad een heel dunne laag lijm te zien, maar dat kan ook een laagje make-up poeder zijn dat zich diep onder de wastafel heeft genesteld.

Mijn vraag is dus, hoe zou ik dit best los kunnen krijgen?
Ik kan natuurlijk de hele wasbak kapot slaan met een hamer, maar kan ik dan alles wel goed genoeg verwijderen om de nieuwe wasbak vlak te plaatsen?
Is er een manier om de lijm (of siliconen) los te maken?
Of mis ik iets en zou de wastafel toch op een andere manier zijn vastgemaakt?

Is het uberhaupt wel een goed idee om hieraan te beginnen zonder echt sanitaire ervaring te hebben?

Of kan ik ergens kijken om dit goedkoper te laten doen? Ik wil er best wel een paar 100€ aan uitgeven, maar 660€ is echt wel erg veel geld.

Alvast bedankt!






 

Robbie's

  • #2
Zo'n tafel zal aan de onderkant bepaalde kit hebben waarmee hij zich als het ware vast heeft gezogen. Ik zou met een dun stevig draad (bijvoorbeeld nylon visdraad) de onderkant los te maken. Dus links en rechts van de bak de draad doorsteken. Ik heb het ook wel eens gedaan met het platte blad van een verstekzaag of plamuurmes maar denk met een stevig dun touwtje moet het ook lukken. Kans op beschadigingen met verstekblad of plamuurmes is groter. Daarna uiteraard alles goed vrij van kit maken / ontvetten voordat je het nieuwe blad er met (zuurvrije) kit weer op vastzet.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou geen risico nemen, als het kastje sneuvelt bent u de klos.
U kunt bij een paar loodgieters een offerte laten maken, degene die u het beste lijkt plukt u eruit.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Dit soort wastafels wordt altijd vast gekit op het meubel.

Je kunt proberen of je met een schep afbreek mesje de kit los kunt snijden tussen bak en kast.
Anders de methode van Robbie's gebruiken met de dunne draad.

Wel eerst even het water afsluiten, en de afvoer losmaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu