Wasmachine Miele-Trommelkruis of lagers defect: hoe checken?

Ano

  • #1
Hallo mensen,

Net even bij de buurman geweest die een Miele wasmachine heeft van ca. 15 jaar oud.
De binnentrommel kan draaien, maar er zit zoveel speling op dat hij de buitentrommel raakt. Lijkt me dat of de lagers kapot zijn of het trommelkruis is afgebroken.
Het is zo'n machine waar de achterkant niet af kan, dus ik kan moeilijk bij de achterkant van de trommel komen (die zal er via de bovenkant moeten worden uitgetild).

Heeft iemand een tip om te concluderen of het de lagers zijn of een afgebroken trommelkruis, zonder de trommel er uit te tillen (met mij handen kan ik wel bij het aswiel komen)?

De lagers kan ik wel vervangen, maar als het trommelkruis de boosdoener zou zijn is het einde machine en zou het verwijderen van die trommel helemaal geen zin hebben ;-)

Ben benieuwd!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet erg weinig van Miele wasmachines, maar ik weet wel dat bij veel modellen de voorkant een soort deur vormt die open kan.

Hoe je dat kunt doen vind je in een van deze reparatiehandleidingen, nrs 29 en 40.

Of die handleidingen bruikbaar zijn voor het betreffende model kan ik niet beoordelen.

Misschien wel handig als je het typenummer van de betreffende wasmachine vermeldt, geeft de witgoedspecialisten meer kans er eventueel iets van te zeggen. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de trommel ovaal rond draait is waarschijnlijk het trommelkruis kapot.
Als de lagers kapot zijn draait de trommel wel gewoon rond en hoort u een zwaar rollend geluid.
 

Ano

  • #4
Bedankt voor de tip. Conclusie is dat het trommelkruis kapot is. Er gaat een nieuwe gekocht worden.
Case closed.
 

Ano

  • #5
P.S. 1: Na even Googlen zie ik allemaal verhalen over aluminium trommelkruizen die erg gevoelig zouden zijn voor corrosie, terwijl de trommel zelf van rvs is (al dan niet vanwege het feit dat er twee verschillende metalen worden gebruikt --> galvanische werking).
Doen alle merken wasmachines dat tegenwoordig? Kan me voorstellen dat een rvs trommelkruis iets duurder is maar dat prijsverschil lijkt me overkomelijk...
Ben benieuwd of iemand hier zicht op heeft.

P.S. 2: Dat "Er gaat een nieuwe gekocht worden" sloeg dus op het kopen van een nieuwe wasmachine, niet op het kopen van een nieuwe trommel ;-)
 

Hugzy

  • #6
Als je de grote pully aan de achter zijde vast houd en te trommel beweegd maar de pully niet dan is de kruis kapot. Als de pully en tromel gelijk bewegen dan is het de lagers. Lagers kan je normaal ook horen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik denk dat ze er wel uit zijn na bijna 4 jaar. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu