Wasmachine en droger op 1 groep, dubbele wcd met splitter?

Huisklusser

  • #1
Wij zijn nieuw hier en hebben al even gezocht naar onze situatie in bestaande berichten. We komen er niet geheel uit.

Wij hebben op de zolder 1 groep voor de wasmachine. Daar zit sinds een paar dagen een dubbele wcd op ipv een enkele. Het werd een dubbele omdat we dan ook de computer kunnen aansluiten op de groep van de wasmachine (met alle randapparatuur van de computer).

We hebben ook een droger; die draaien we altijd om en om op de wasmachine groep. Nu de droger op de wasmachine staat, wordt het wat minder gemakkelijk om steeds de stekkers te verwisselen.

Nu hadden wij het volgende bedacht: er gaat 1 stekker in de dubbele wcd voor de computer (verlengsnoer met aan/uit schakelaar met genoeg ruimte voor alle stekkers van de pc), en er gaat een "splitter"(geen idee of het echt zo heet) in de wcd. In de splitter (die is wel geaard) gaan dan de stekkers van de droger en de wasmachine. En dan draaien we de droger en wasmachine NOOIT samen. Dat hebben we inmiddels al geleerd :-)

Die splitter is eigenlijk gewoon een geaarde stekker, met aan beide zijkanten weer een nieuw stopcontact. Ook geaard.

Kan hetgeen wij willen? Dus een pc met toebehoren en wasmachine/droger op 1 groep. En dan dus met de constructie van verlengsnoer van de pc in de wcd en de splitter met droger/wasmachine ook in de wcd?

Ik snap namelijk niet zo goed waarom in alle boekjes van de apparaten staat dat je geen verlengsnoer/tussenstekkers mag gebruiken ivm oververhitting, terwijl ik wel lees dat stroomverdelers kunnen. Dan heb je het zelfs over 2 apparaten gelijktijdig aan op 1 groep. Wij willen dus óf de droger aan, óf de wasmachine aan. Wel kan dan ook de pc aanstaan in combi met droger/wasmachine.

Ik hoop dat de situatie duidelijk is. Ben benieuwd naar jullie ervaren advies!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan bedenken wat je wilt, een wasmachine hoort aangesloten te zijn op een eigen groep, daar mag niets bij op.

Verlengsnoeren, splitters of hoe je het ook noemt hebben overgangs weerstanden waarin warmte ontwikkeld kan worden.
Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van brand.
 

Ronald42

  • #3
Indien uw droger er tegen kan tijdens het drogen stroomloos te komen staan en na het terug komen van de spanning gewoon door gaat waar hij was gebleven zou ik kiezen voor een was/droog combinaat. Deze schakelt bij veel stroomverbruik (verwarmen) van de wasmachine de droger tijdelijk uit. Zo kunt u beide apparaten gelijk tijdig gebruiken en hoeft U nooit meer stekkers te wisselen.

Deze combinaat is bij elke bouwmarkt te verkrijgen en kost tussen de 40 en 50 euro.

De splitter waarover U het heeft zijn in NL verboden hebben geen KEMA keur. U zult ze ook niet in de reguliere winkels vinden vaak alleen op markten.
 

Huisklusser

  • #4
Ik heb de gegevens van dit huis er nog eens bijgepakt; daar staat dat elke groep tot 3500 watt gebruikt kan worden. Mijn wasmachine is 2100. Hoe kan het dan dat ik geen andere aparaten kan gebruiken op die groep? Ik zit toch nog niet aan de 3500 watt?

De splitter is me duidelijk, die gaat de prullenbak in. Of ik blijf verwisselen, of ik schaf zo'n combi aan. Maar dat wordt toch ook heet?! Geldt dan geen brandgevaar?
 

Fiesiekus

  • #5
Het gaat bij die splitter ook om de mechanische belasting die op de pennetjes wordt uitgeoefend. Als dat een beetje scheef wordt getrokken onstaat er een slechter contact ofwel een grotere overgangsweerstand. Bij stromen van > 10 A geeft een overgangsweerstand van bijv. 2 Ω een vermogen van > 200 Watt. En dat op een pennetje geeft gigantische hitte-ontwikkeling.

Het zal wel de zoveelste keer zijn dat je 't hoort ( :oops: ), maar probeer een extra groep aan te leggen
 

Huisklusser

  • #6
De splitter is al weggegooid :D
Ik snap nu ook waarom ik geen pc met toebehoren samen met de wasmachine op 1 groep kan zetten. De dubbele wcd gebruik ik voor de stekker van de droger en wasmachine. Die draai ik braaf om en om.

Dan zal ik uit het contact van de cv-ketel stroom vandaan halen voor de pc. Dan staat die op een aparte groep.

Dan doe ik het volgens mij helemaal volgens de regels?
 

Gerrit

  • #7
Nee, die dubbele op de groep wasautomaat hoort een enkele te zijn.
Juist omdat er anders geen verbruikers op mogen worden aangesloten hoort daar een enkele kontaktdoos te zitten.
 

Huisklusser

  • #8
Maar als ik om en om gebruik, dan kan ik toch een dubbele wcd hebben bij de groep van de wasmachine? Denk ik nu te simpel?
 

Pepjo

  • #9
Volgens mij bestaan er speciale aansluitdozen om wasmachines en drogers tegelijk aan te sluiten. Die monteer je op de plaats van de wcd en je voert de snoeren van de apparaten in de doos in zonder stekkers.

Deksel erop schroeven en klaar. Daarna kan je door een (trek)schakelaar kiezen tussen wasmachine en droger.
 

Gerrit

  • #10
De vraag was of je dan aan de regels voldeed, het antwoord is nee.
Het gaat er niet om of het (kwaad) kan.
Er zijn inderdaad wasmachine / droger schakelaars.
Ook zijn er schakelautomaten waar Ronald 42 het al over had.
 

Huisklusser

  • #11
Ik snap niet zo goed waarom ik met een dubbele doos op 1 groep, waar alleen de wasmachine op draait. En als die niet draait, de droger. En een pc op een aparte groep, ik niet aan de regels voldoe?

Want: ik begrijp van mensen die in 2006 de hele elektra en groepen hebben laten vervangen, dat onder de eisen van 2006 gewoon per groep dubbele wcd werden geplaatst. En dat werd goedgekeurd.

Dus hoe kan het zo zijn dat mijn dubbele wcd op 1 groep niet zou mogen? Als ik daar nou 2 apparaten tegelijk op gooi.............okee, dat snap ik.

Een dubbele doos lijkt me stukken gemakkelijker dan de tussendozen en verdelers die al eerder genoemd zijn. Dat lijkt mij nou gevaarlijk: wat als zo'n verdeler een storing heeft en de beide machines tóch samen draaien op 1 groep? Lijkt me niet fijn.

En de pc op de groep van de cv, dat kan toch?

Ik probeer het echt te snappen, maar ik kom wat tegenstellingen tegen.

Ontrafel nog eens mijn denkwerk?
 

Swtkc

  • #12
Om te voorkomen dat er 2 zwaar belaste apparaten i.e.: wasmachine en droger gelijktijdig aangezet worden heeft onze wetgever dit bedacht voor onze veiligheid.

Jij zult wel weten dat dit niet kan, maar de volgende bewoner?
Die denkt misschien dat is makkelijk droger en wasmachine tegelijk aan.
Gevolg: overbelaste groep, bij slecht contact makende verbindingen veel warmte ontwikkeling: smeltende kabels.

Fasedraad hierdoor toevallig in aanraking met wasmachine omhulsel.

Moeders net klaar met douchen op natte voeten raakt de wasmachine aan, waarvan toevallig de aarde draad door trillingen doorgesleten was..............

De rest mag je zellf invullen.

Gewoon een wisselautomaat kopen en monteren of een enkelvoudig wcd plaatsen

De oorzaak van een ongeluk ligt bijna altijd in reeks van factoren.

Duidelijk??


Ja die PC mag gewoon op de groep waarop ook je CV ketel draait.

Swtkc
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Er komt nog iets bij, het is ook een verzekeringskwestie.

Indien er brand zou ontstaan tengevolge van een defect in de droger (komt vaker voor dan je denkt), en de verzekeringstaxateur ontdekt dat er twee apparaten tegelijk op die ene groep aangesloten staan, dan kán het uitgangspunt zijn, dat ze allebei aan stonden.
Gevolg: geen uitkering, bewust zelf een brandgevaarlijk risico genomen (e.e.a. natuurlijk afhankelijk van verzekerings-voorwaarden).

En zie dan maar eens te bewijzen dat dat niet zo was...
 

Huisklusser

  • #14
Ik heb gisteren nog contact gehad met een elektricien. De dubbele doos was volgens hem een prima oplossing, maar idd niet samen laten draaien. Dat klopt dan weer met die dubbele dozen die onder 2006 bij een collega zijn geplaatst.

Maar ik snap jullie heel goed: wij weten het, anderen niet. Maar zolang wij hier wonen, vind ik dat prima. En wij wonen hier nog wel eeuwen :-)

Het verzekeringsverhaal baart zorgen: ik heb de kwestie aan mijn verzekeraar voorgelegd ter beoordeling. Zodra ik de reactie heb (naam verzekeringsmij verwijderd, mod.) zal ik het posten. Afhankelijk daarvan plaatsen we de enkele doos wel/niet terug.

Een stroomschakelaar... dat geeft me gewoon geen goed gevoel. Stel dat daar iets mee verkeerd gaat. Ja, ik weet dat dat theorie is. Maar volgens diezelfde theorie begaven jaren terug gelijktijdig mijn waterslot in de wasmachine én het waterslot aan de kraan het en spoelde er 5 kuub door het huis. Ik vertrouw dus niet op kastjes die zelf nadenken. Met die wasmachine, hebben 2 kastjes toch echt niet nagedacht.

Bedankt voor jullie reacties in ieder geval. Wordt vervolgd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu