Wasmachine Bosch Logixx 8 deur niet open

Marco71

  • #1
De deur van onze wasmachine gaat na afloop van het programma niet meer open. Normaal piepte de machine na enkele minuten, waarna de deur geopend kon worden. Dit lukt nu niet meer. Eerst lukte het af en toe nog wel door het water af te tappen, maar daar trapt-ie nu ook niet meer in. Als je deur probeert te openen, hoor je wel een waterslag. Soms gaat-ie daarna piepen alsof het programma klaar is, maar de deur blijft niet te openen.

Door geweld was eem tijdje terug de deurgreep gescheurd; met beleid ging de deur nog wel open. Tot vorige week; zelf de machine gedeeltelijk opengeschroefd om te kijken of-ie van binnenuit te openen was; helaas niets gevonden (durfde niet verder te demonteren).

Monteur is langsgeweest, heeft de greep verwijderd en met een schroevendraaier de deur open gekregen (was hier helaas zelf niet bij). Nieuwe greep gemonteerd; drie minuten na einde programma - PIEP en open. Vrolijk verder wassen dus.

Tot gisteren. Vandaag gebeld met monteur; hij weet ook geen andere manier dan de greep te slopen, en zo bij het slot te komen. Oorzaak: waarschijnlijk iets in de electronica. Vervanging EUR 365,-. Tsja....

Weet iemand hoe ik de deur open kan krijgen? Ik heb bij andere topics gekeken, maar niemand met dit probleem bij een Bosch Logixx.

Als er ook nog iemand is die weet hoe ik dit probleem kan voorkomen (dus wat de oorzaak is dat de deur niet meer open kan) zou dit helemaal geweldig zijn!

Typegegevens:
Bosch Logixx 8
WAS28440NL/03
FD 08702 200489

Bij voorbaat dank & groet,

Marco
 

Co de Witgoedman

  • #2
Ik denk dat het daar idd op gaat lijken, de electronic alleen al kost rond de 300 euro.
Maar....................is uw deurslot wel in orde dan??
 

Marco71

  • #3
Hallo Co,

Bedankt voor de reaktie. Hoe kan ik zien of het deurslot in orde is? Om het deurslot te kunnen demonteren moet de deur eerst open...
 

Co de Witgoedman

  • #4
Gooi eerst even tijdje de spanning van de machine af en probeer daarna even dmv draaien van de programma knop of de deur ontgrendelen wil
 

Marco71

  • #5
De spanning eraf gooien dat lukt wel (trekschakelaar aan de wand). Moet ik voordat ik dat doe de programmaknop of 0 zetten? Of in de stand van het programma laten staan waar de machine mee klaar zou moeten zijn?

Waarnaartoe moet ik de knop daarna draaien?

Veel vragen, maar ik probeer ook te begrijpen waarom de deur niet meer open wil. Ik denk zelf dat er een soort spanning op blijft staan op een relais of zoiets, of dat dit relaitje blijft hangen. Heb ook zitten denken een een vervuilde sensor zodat de machine denkt dat er nog teveel water inzit...

Alvast bedankt voor alle info!
 

Marco71

  • #6
Woeiiii! Na proberen een draadje tussen de deur en de machine te wurmen (wat niet lukte) , gaf ik uit frustratie een mep op het plaatwerk naast de deur.... en wat denk je: open!!!

Ga nu eerst de soda-truuk doen om alles mooi schoon te krijgen.
 

Marco71

  • #7
Alles overdenkend - wie weet hoe de deurbeveiliging van een Bosch werkt? Er zit iets dat maakt dat de deur niet opengaat als er nog teveel water in zit. Werkt dit met een magneet? Kan het zijn dat deze in een soort behuizing heen en weer schuift, en dat-ie kan blijven plakken oid?
 

Oetzi

  • #8
Als app uit staat, dan moet de deur na max 5 min open kunnen, ongeacht of er water in staat. Zo niet, dan is het deurslot stuk (mits er niets gebroken is in de deur en het haakje aan de deur goed werkt). Slot werkt met een bi metaaltje, welke krom trek als app aan staat, deur vergrendeld hierdoor. Als app uit is, koelt hij weer af waardoor deur ontgrendeld wordt.
 

Marco71

  • #9
Dank je Oetzi. Haakje aan de deur werkt goed. Dit bi-metaaltje, loopt dat in een behuizing? Moet dit van tijd tot tijd gesmeerd worden?
 

Oetzi

  • #10
Dat bi-metaaltje zit in het deurslot en hoeft niet gesmeerd te worden.
 

Shophopper

  • #11
Herkenbaar probleem, ik liep er vandaag tegenaan. Blijkbaar was er iets van het openingsmechaniek afgebroken, want de deur ging met geen mogelijkheid meer open. Ook de noodontgrendeling deed niets. Wel hoorde ik de deur elektrisch ver- en ontgrendelen, dus de elektronica werkte naar behoren. Ik heb uiteindelijk met heel veel proberen de wasmachine open weten te krijgen. Frustrerend klusje, maar wel gelukt :D


Benodigde schroevendraaier: torx T20

Dit heb ik gedaan:
1. Bovenblad losmaken met de 2 schroeven aan de achterkant.
2. Bedieningspaneel losmaken om de bovenste schroeven van de metalen wasmachinevoorkant te bereiken. Hiervoor moest de zeepbak losgeschroefd. Aan de rechterkant viel het bedieningspaneel los te klikken door een plastic nok in te drukken die achter een metalen plaat haakte. Voorzichtig de 3 stekkers loshalen om het paneel te verwijderen.
3. De schroef rechts aan de onderkant losmaken, zodat de dorpel eraf kan. Gewoon naar voren trekken, aan de linkerkant zit hij geklemd maar niet geschroefd.
4. Nu de 5 schroeven van de metalen voorkant losmaken. De voorkant is nu met deur en al van de wasmachine af te tillen, maar zit nog wel met de rubber afdichting aan de machine vast.
5. Deurvergrendeling aan de achterkant van het metalen paneel verwijderen. Ik heb hem er met geweld moeten aftrekken, omdat de metalen sluithaak van de deur er (natuurlijk) nog steeds in zat. De bevestiging aan het plaatwerk is een schuifmechaniek, zo zag ik later. Als je hem een millimeter of 3 naar links weet te schuiven, valt hij naar achteren te klappen om los te krijgen.
6. Nu kan de deur eindelijk open. Schroef bij het scharnier de deur los, dan kan hij er in zijn geheel af.
6. Deur uit elkaar halen om het probleem te zoeken. Uiteindelijk bleek dat die grote stalen sluithaak van de deur via een klein plastic nokje van een centimeter lang wordt bediend. Slecht ontworpen, want dit nokje was verreweg de zwakte schakel; het was dan ook afgebroken.

Deurslot, met op de achtergrond de gedemonteerde wasmachine:


Afgebroken nokje op de deurgreep:


Het slot als het op zijn plek zit:


De 3 bovenste schroeven waarmee de voorplaat vastzit: links, midden rechts.


Op Bosch-home.nl kun je via het E-nummer onderdelentekeningen van de wasmachine vinden, waarna je vervangers voor de defecte onderdelen kunt bestellen. De defecte deurgreep kost iets van € 30,95, dus ga ik eerst maar eens kijken of ik het afgebroken stukje kan lijmen. Het elektrische deurslot kost € 38,95 en heeft bestelnummer 00619468.
 

Shophopper

  • #12
Goed, die lijmpoging bleek niet zo'n succes :cry:. Al na een paar wasbeurten brak het nokje opnieuw af, vlak voordat we op vakantie gingen. Vanaf mijn vakantieadres in Zweden heb ik een nieuwe deurgreep bij Bosch besteld: onderdeel 00751786. Inclusief verzendkosten kostte dat ongeveer € 36.

Gisteravond kwamen wij terug van vakantie, met heel veel vuile was. Het onderdeel was inmiddels gearriveerd, dus vanochtend kon ik direct aan het repareren. Ditmaal kende ik de weg en was ik niet veel meer dan een half uur kwijt om de deurgreep compleet te vervangen. De vakantiewas wordt op dit moment gewassen.
 

Thyske

  • #13
Beste Shophopper,

Dank voor je uitvoerige beschrijving van de reparatie van deze deurgreep. Ik had exact hetzelfde probleem (inclusief terugkomst van vakantie :cool: ), maar na wat Googlen las ik dus jouw bericht. Alle stappen doorlopen en reparatie dus zelf kunnen uitvoeren. Lijmen heeft inderdaad geen nut; dit is in mijn ogen echt een ontwerpfout: er komt zoveel kracht op dit stukje kunststof te staan dat het erg gemakkelijk afbreekt. Ik hoop dat deze nieuwe greep iets langer meegaat. Trouwens, zonder greep kun je de deur ook open krijgen, dus je hoeft niet te wachten met wassen totdat je de greep er op hebt gezet.
 

Aejw2811

  • #14
@Shophopper; thanks voor de uitvoerige omschrijving, ook ik ben tegen dit probleem aangelopen met dit type wasmachine. Het is idd een schandalig slecht ontwerpdetail, verwacht je niet in een apparaat met Duitse roots! Anyway, je omschrijving heeft me 'n berg voorrijdkosten en reparatiekosten bespaard, dus nogmaals dank!
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #15
Probleem is bekend. Omdat de greep schuin naar boven staat openen de mensen het machine boven aan op de duur trekken ze alles kapot nu zit de greep gelijk aan het slot
 

Stefan.stap

  • #16
Ha shophopper, dank voor de uitvoerige uitleg.

Heb hem open gemaakt en het afgebroken stukje plastic vervangen door 3 kleine schroefjes (2.5 * 16 mm) precies op die plek naast elkaar in het plastic te schroeven (wel voorboren). dat houd het denk ik langer uit dan een nieuw handvat.
Verder hierna nog even goed bekeken hoe deurmeganisme werkt. Als je nu ongeveer 8.5 cm van onder af gemeten vanaf het onderste deel van het kapotte handvat met een stuk smal ijzer (oud mes?) een kracht van ongeveer 8 kg uit oefend en tegelijk met iets meer kracht de hele deur probeerd te openen. moet dat lukken. Het ijzer achter het plastic handvat werkt namelijk als een Wip. met wat moeite en een zaklampje is het ijzer te zien aan de binnenkant. Dat scheelt de hele operatie van machine open maken en kan je gelijk aan de deur beginnen.
Ik heb na afloop daar voor zekerheid een gaatje geboort in het plastic handvat zodat het makkelijk met een schroevendraaier duwen open kan.
 

Koen V.

  • #17
Dit weekend ook met dit probleem geconfronteerd. Helemaal van binnenuit uit elkaar halen is echter niet nodig. Als je het handvat een beetje open wrikt zie je een metalen blokje zitten. Onderaan dit blokje zit een vleugeltje. Op de foto zie je hoe dit na demontage van het handvat er uit ziet. De deur opent door dit vleugeltje met een schroevendraaier naar buiten te duwen (dus van de machine af). Gebruik een houten plankje tussen schroevendraaier en machine; Je beschermt de lak en krijgt een hefboomeffect.

 

Henkwijngaards

  • #18
Dank voor het advies Het is gelukt. Super. Het plaatsen van het handvat is ff ee handigheidje. Alles los en schuin de ring van het glas er insteken. Ook het slot om los temaken 3 mm schuiven naar buiten kant van de machine
 

Syl72

  • #19
Https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=KqG0muS8hTc

Bekijk ook dit filmpje. Goud waard :D !
 

Erikzbhj

  • #20
Koen V. schreef:
Dit weekend ook met dit probleem geconfronteerd. Helemaal van binnenuit uit elkaar halen is echter niet nodig. Als je het handvat een beetje open wrikt zie je een metalen blokje zitten. Onderaan dit blokje zit een vleugeltje. Op de foto zie je hoe dit na demontage van het handvat er uit ziet. De deur opent door dit vleugeltje met een schroevendraaier naar buiten te duwen (dus van de machine af). Gebruik een houten plankje tussen schroevendraaier en machine; Je beschermt de lak en krijgt een hefboomeffect.

Ook een aanrader is om naar een ****dealer te gaan en daar bij de onderdelenbalie onderdeel 140 589 02 33 00 te kopen, dat zijn het paar haken op het tweede plaatje op deze pagina: Die worden o.a. gebruikt om instrumentcluster uit het dashboard te trekken van vrijwel elke **** geproduceerd na 1970. Die haken zijn ijzersterk en ontzettend handig voor alles waar je via een nauwe ruimte aan de achterzijde wilt trekken (tegels uit het midden van een trottoir lichten zonder vanaf de rand te beginnen bijvoorbeeld). Ik zie nu prijzen van rond $20 op Ebay, maar ik weet zeker dat ik er 10 jaar geleden niet meer dan 5 EUR voor heb betaald.

Met zo'n haak kun je zonder met een schroevendraaier alles te forceren en te beschadigen ook de deur open krijgen. Trek daarvoor de handgreep naar buiten, steek de haak parallel aan het front tussen handgreep en deur met het haakje naar beneden en beweeg hem naar beneden tot ie niet meer verder wil. Het haakje zit nu voorbij het vleugeltje op de foto boven achter de grote haak van de deur. Trek daarna met een forse ruk de ****haak parallel met het front naar rechts en de deur gaat ook open.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu