Wasdroger Siemens Siwatherm IQ660

M.j.rog

  • #1
Allen,

Ik heb bovengenoemde wasdroger en heb er eigenlijk al een hele poos problemen mee: gaat om het telkens afslaan met de mededeling "filter reinigen".

Heel vervelend want het filter houden we netjes bij; zo ook hetgeen "erachter zit" (stofzuiger zo'n beetje half in het apparaat voor zover mogelijk met een dunne slang) maar melding blijft.

Nu staat het apparaat boven op de wasmachine en de afvoer gaat door het dak heen naar buiten (dak op ca. 2,60 hoogte; slanglengte vanaf onderkant droger naar buiten ca. 2 meter). Sensoren houden we ook netjes schoon. Wat kan dit nu zijn??
 

Toon

  • #2
Wilt u zo vriendelijk zijn het E-nummer (staat op het typeplaatje omlijnd) én (indien beschikbaar) het FD-nummer te vermelden. Dit is voor de specialisten belangrijk om u van een goed advies te voorzien.
 

M.j.rog

  • #3
Kan dat zijn WT66000FG? Droger staat behoorlijk ingebouwd dus als dit het niet is ga ik 'm morgen uitbouwen; er van uitgaande dat het typeplaatje aan de achterkant zit.

Martin
 

M.j.rog

  • #4
Ho! Ik heb meer nummers!

WT 66000FG/01
FD 8012 200035
 

Co de Witgoedman

  • #5
Het zou kunnen wezen dat de luchtafvoer naar buiten toe geblokkeerd is, bijv. door een knik in de slang die zich vult met condenswater of dat de dakdoorvoer verstopt is.
 

M.j.rog

  • #6
Nee, dat is het ook niet. Die heb ik beide al heel wat keren nagekeken. Verder is het opmerkelijk dat wanneer op tijd gedroogd wordt er nauwelijks tot geen problemen zijn en op droogsensor heel erg vaak.
 

Co de Witgoedman

  • #7
Op welke stand droogt u?
 

M.j.rog

  • #8
Meestal wordt er gedroogd op zeer droog, zowel kreukherstellend (knop linksom) als wit/bonte was (knop rechtsom) en de toets voorzichtig aan maar ook op andere standen (extra droog, strijkdroog, etc en voorzichtig toets uit) is het probleem aanwezig; alleen op tijd dus nauwelijks problemen.
 

Co de Witgoedman

  • #9
Is de NTC die onder bij de vulopening zit, in het gat naar beneden toe wel stofvrij?

Ook kan het geen kwaad om ook de trommel eens goed schoon en vetvrij te maken, dit staat beschreven in de gebruiksaanwijzing.
 

M.j.rog

  • #10
Ook dat is al gebeurd.. U begrijpt dat ik er een beetje moedeloos van wordt en ik ben bang dat als ik een monteur laat langskomen die uren bezig is, met alle respect overigens. Zelf ben ik ook niet helemaal onhandig maar dit probleem krijg ik even niet opgelost.

Misschien andere redenen (ik heb al gedacht aan teveel tegendruk als mischien de wind op de dakdoorvoer staat of de afstand van twee meter die mischien te lang is maar ik heb al eens een kleine ventilator in de afvoer geplaatst en dat is ook geen oplossing) te bedenken? Sensoren vervangen misschien een oplossing (omdat ie het wel vrij goed doet op tijd maar niet op droogsensor)?
 

Co de Witgoedman

  • #11
Droog eens 1 droogbeurt zonder het filter erin en meld dan even wat er gebeurt.
 

M.j.rog

  • #12
Hadden we ook al gedaan (excuus; was ik vergeten te melden); echter ook dat met het zelfde resultaat als met filter...
 

Rene van den Engh

  • #13
Hallo,

Vermoedelijk is het de ntc die achter op het verwarmings element zit.
onderdeel nummer 163297
Weerstandwaarde bij 25 graden 25 KOhm

mvg Rene
 

M.j.rog

  • #14
Excuus, maar zo handig ben ik ook weer niet. Wat is een ntc?
 

Rene van den Engh

  • #15
Hallo,

Als je aan de achterkant van de machine de deksel er af haalt (stuk of 10 schroefjes) zie je het verwarmings element zitten, daar op zitten 2 zwarte dingetjes, de rechter is een ntc. Deze is vermoedelijk defect.

Een ntc is een weerstand die onder invloed van temperatuur van weerstandswaarde veranderd. Hoe warmer de ntc hoe lager de weerstands waarde.

Het is in jouw geval misschien het beste om het gehele verwarmings element te vervangen omdat de aansluiting van de draad van de ntc in kunststof gegoten is.

Doordat de ntc een verkeerde waarde doorgeeft aan de computer denkt de computer dat de trommel aan de achterkant heter is dan aan de voorkant. Aan de voorkant zit ook een ntc. Hierdoor geef het apparaat aan dat je de filters moet reinigen.

Bestel nummer 264503
mvg Rene
 

M.j.rog

  • #16
OK! Daar ga ik komend weekend eens mee aan de slag. Bedankt voor je hulp en uitleg!
 

Co de Witgoedman

  • #17
U kunt hierbij komen via de rechterzijplaat.

Haal de bovendeksel los en de 2 torxschroeven die u aan de bovenzijde vindt.
Haal ook aan de achterzijde de schroeven van de zijplaat los.
Ook zitten er 2 aan de voorzijde achter de plint onderin.

U kunt dan via de zijkant bij de NTC komen, de pen die door het luchtgat te zien is onder de vulopening.
 

Janavg

  • #18
Ik vermoed dat de ntc op het verwarmings element problemen geeft.
Deze is goed te vervangen. Als je een nieuw verwarmingelement bestelt zit deze er op.

jan
 

Co de Witgoedman

  • #19
Inderdaad, spittend in mijn geheugen heb ik dit 1 x meegemaakt, Janvg heeft geheel gelijk.

Onderdeelnr is 26 4503 en kost rond de 70 euro.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu