Warmwater druk neemt af

Stealth

  • #1
Hallo,

Ik heb het volgen probleem:
De druk van de warmwaterleiding bij mijn huis is de afgelopen tijd afgenomen. Dit probleem doet zich overal in huis voor. Een cv monteur is 2 jaar geleden al bij mij geweest en heeft me hierop geattendeerd, volgens hem was het boilervat aan het verkalken.

Graag zou ik een manier willen weten hoe ik dit kan controleren, zodat ik zeker weet dat de cv ketel aan het overlijden is en ik niet voor niets een nieuwe ketel ga aanschaffen. Of wellicht dat deze symptomen hier sowieso op wijzen.

Een tweede vraag die ik heb, ik heb op dit moment een cw3 ketel met 12mm ww leiding, loont het zich om een cw6 ketel aan te schaffen? Ik heb bad, douche en keukenkraan die op dit moment op de leiding aangesloten zitten.

Alvast bedankt
 

Marcn88

  • #2
Merk en type toestel wat er nu hangt kan een doorstroombegrenzer zijn die dicht slibt
hoe is de kw aanvoer geregeld naar het toestel 15 mm leiding toestel op zolder dan hoef je niet eens te denken aan cw 6 want die hoeveelheid haal je dan toch al niet
 

Stealth

  • #3
Er hangt nu een Agpo Econforte HMC23.
Dit is het serviceboek: https://www.ferroliservice.nl/static/downloadcenter/2010/06/serviceboek_hmc_hma_.pdf Op pagina 52 staat een tekst beschreven mbt de instelkraan. Ik heb hier gister naar gekeken, maar toen ik het dopje eraf draaide kwam er water uit (druppelde). Ik weet niet of dit goed is en of ik dan met de instelkraan moet rommelen?

De koud water is 15mm hij hangt inderdaad op zolder, maar er staat wel flink wat druk op.
De ketel die ik op het oog heb (weet niet of ik het merk mag noemen) is een ketel met een vrij grote boiler waardoor het de eerste 10 min een CW6 toestel is, daarna zakt hij terug naar CW5
 

Marcn88

  • #4
Via dat instelschroefje kun je de ww hoeveelheid afstellen dat hij iets lekt als je het dopje erafhaalt is niet zo heel erg ma 15 mm en cw 5/6 heeftvweinig nut
 

Exroosje

  • #5
Als je leidingen klein zijn kun je een drukverhogingspomp / hydrofoor plaatsen. Anders krijg je nooit voldoende water door een 12 of 15mm leiding.

Hydroforen zijn wel dure apparaten, een voordelige oplossing is alleen een pomp (zonder drukvat) speciaal voor dit doel zoals de Grundfos UPA 15-90N Homebooster. Deze moet je wel ergens plaatsen waar de aanvoer voldoende is. bv bij de watermeter of direct voor de ketel, mits deze voldoende aanvoer heeft.
 

Stealth

  • #6
Hoi,

Ik zal eens aan het schroefje draaien straks. Kijken of het nog wat oplevert.

Mbt. de waterleiding diameter, ik heb even naar de foto's gekeken (zit op mijn werk), en de laatste meter is 15mm, de rest is allemaal groter. Ik kan de diameter niet goed beoordelen, maar hij lijkt op 22mm (zelfde diameter als verwarmingsbuizen die ernaast liggen).
Deze buis is vrij toegankelijk en kan dus vervangen worden naar 22mm (CV ketel aansluiting voor koud water is wel maar 15mm)

Het gaat om de middelste horizontale koperen leiding, 3e koperen leiding van links bij de CV (met T stukje erin)


 

Marcn88

  • #7
Kijk dat veranderd de zaak dat laatste stukje 15 is geen probleem maar als de gehele leding 15 was was je drukval gewoon veel te groot bij zon tapdebiet
 

Stealth

  • #8
Ik heb even gespeeld met de stelschroef,

Toen ik hem verder eruit draaide werd het druppelen een straaltje. Hij staat nu zo ver mogelijk naar buiten toe zodat ik het dopje nog erop gedraaid krijg, maar de warmwaterhoeveelheid is niet toegenomen.

Heeft iemand nog een manier op uit te vinden of het probleem zich in de leidingen bevind of het puur de CV ketel is?
 

Marcn88

  • #9
Staat de inlaatcombinatie wel helemaal los perlators van kranen niet dichtzitten?? Als u de kw kraan links naast het toestel los draait dan wel een mooie straal water
zoja dan inlaatcombinatie onder toestel dichtzetten kw leiding van toestel afkoppelen stukje slang eraan dan inlaatcombinatie weer los mooje straal water deze weer aankoppelen ww leiding onder toestel loskoppelen stukje slang eraan en dan inlaatcombinatie weer loszetten mooje straal water dan zit het niet in het toestel maaar in je tapleiding of punten
 

Stealth

  • #10
Ik zag dat ik hier nooit de eindoplossing gepost had:

De CV ketel was verrot, het boilervat zat vol met kalk. De 'goedkoopste' oplossing was om de ketel vervangen. Het probleem was hierna opgelost.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Bedankt voor het terug koppelen. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu