Warmtewisselaar koelcel

Hans Klein

  • #1
Beste klussers, ivm het ontbreken van (actieve) koeltechnisch fora ga ik een poging wagen om mijn vraag via jullie beantwoord te krijgen.

Ik heb een koelcel in een bijgebouw van mijn huis (buitenland) gebouwd om (zo af en toe) wild te kunnen laten besterven. In deze koelcel is een temperatuurbehoefte van rond de +5 graden. De temperatuur van de (onverwarmde) omgeving rond die koelcel kan over het jaar variëren van +25 tot -10 graden. Een koelmotor kan een omgevingstemperatuur boven de +5 hiervoor reduceren. Echter bij vorst zou verwarmen noodzakelijk zijn. Zou een warmtewisselaar hier kunnen worden toegepast om in die koelcel de temperatuur van +5 te handhaven ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen idee. Waar je zit hoe lang is daar de gemiddelde termijn dat de cel van buitenaf verder wordt afgekoeld.
De temperatuur in een goed geisoleerd cel heeft ook tijd nodig om lager te worden. Veel massa in de cel heeft ook invloed.
 

Hans Klein

  • #3
De omstandigheden zijn nogal specifiek. Om een indruk van de omstandigheden te krijgen:
De 9m3 koelcel staat binnen in een inpandige onverwarmde berging met stenen muren van 36 cm dik welke is gelokaliseerd aan de noordzijde van het huis (er is daar geen direct zonlicht). Ook de toegangsdeur tot de 36m3 ruimte en twee kleine ventilatieramen zijn geïsoleerd. M.a.w. de temperatuur blijft daar redelijk constant en wordt zeer traag beïnvloed als de buitencondities wijzigen. De koelcel wanden en plafond bestaat uit 5 cm paneelplaten met een geïsoleerde koelceldeur. De grond is op zand gestort beton met plavuizen. Het maximaal terug te koelen vleesgewicht waarmee rekening gehouden zou moeten worden is bv een 180 kg zwaar hert welke bv +25 graden meet als het wordt binnen gebracht. De cel wordt niet voor andere opslag gebruikt. Het kan wel zijn dat tijdens die 8 dagen besterven een volgend stuk wordt binnengebracht. De cel wordt niet intensief belopen en blijft dus gedurende de periode van 8 dagen hoofdzakelijk afgesloten. Na besterven wordt het stuk uit de koelcel gehaald en buiten de cel verder uitgebeend, gevacumeerd en ingevroren. Het kan zijn dat tijdens de diepe wintermaanden de temperatuur buiten de koelcel tot bv -6 daalt (de buitentemperatuur is dan bv -14C). Zomers kan de temperatuur buiten tot +38C oplopen, maar de directe omgeving van de koelcel zal dan niet boven de +25C komen.

Het wild zal niet met regelmaat binnenkomen. Soms maanden niets... Het constant op temperatuur houden van de cel is dus niet zinvol. De meest voorkomende situatie zal het terugkoelen tot +5 zijn. In vorst situaties zou je kunnen overwegen de natuur zijn gang kunnen laten gaan (cel gesloten houden bij vorst). Echter voor besterven is vorst niet welkom en blijft de voorkeur tussen de +3 tot +8 graden.

Een airco met warmtewisselaar is niet (standaard) in te stellen op +5. Meestal is +18 de ondergrens. Simpel gedacht zou je de temperatuurregeling hiervoor willen veranderen, maar ik heb geleerd dat "simpel denken" bij complexe vraagstukken niet altijd tot goede oplossingen leidt.

Mogelijk dat er onder de klussers een koeltechneut zit die mij uit mijn droom kan helpen ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een electrisch-ventilator kacheltje of een olie radiator en een goede regeling bij lager als +5 gaat deze de koelcel verwarmen. Weer geen idee hoe veel vermogen zo'n verwarming moet hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
In theorie kan je met keerventielen de koelcyclus omdraaien en dus met dezelfde wisselaar verwarmen en koelen maar....
Ombouwen is vaak niet mogelijk.
Het zou makelijker zijn om een tweetrapsautomaat regelaar te gebruiken.
1 voor het verwarmen dmv een kleine ventilatorkachel en de 2e voor het koelen.

Koelen tot 7 graden verwarmen onder 5 graden.
Veel vermogen heb je niet nodig in een koelcel, die zijn zo warm.
 

Hans Klein

  • #6
Denk idd dat tijdens de vorstperiode een olieradiator een simpel alternatief is. Heb zelfs nog zo'n olieradiator in de opslag staan. Zal de thermostaat van deze eens aan een onderzoek onderwerpen om te kijken of ik deze bij een omgevingstemperatuur van +5 kan laten uitschakelen. Dan hoef ik alleen nog maar een wcd aan te leggen in de koelcel. Bedankt voor jullie input !
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Een olieradiator is niet geschikt voor deze toepassing.
Je kan beter een ventilatorkachel gebruiken.

De warmte blijft in zo'n radiator blijft te lang na afschakelen aanwezig waardoor je overshoot krijgt, en daardoor gaat de koelmotor weer aan.
 

Hans Klein

  • #8
Goed advies! Een ventilatorkachel inclusief een kamerthermostaat (zoals de Renkforce UT300) zal het vorst probleem in de koelcel tackelen. Bedankt voor jullie meedenken !
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik hou hier mijn schuur/tuinhuis ook met een ventilator kacheltje van 500W op zo'n +5 graden zodat de planten (en de verf) niet bevriezen.
Nu heb ik dan wel wanden van 10cm dikke sandwichpanelen maar er zitten ook ramen en een deur in.
Desondanks kan ik het makkelijk op +5 graden houden en wil ik er zelf klussen dan is het ook vrij makkelijk om richting de 15 graden te gaan terwijl het buiten -5 is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
Gerelateerde onderwerpen
Drogende koelcel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu