Warmtepomp installeren

Erwin_H

  • #1
In mijn woning staat nu een Brink Direct gestookte heteluchtverwarmingsketel. Deze is dik 10 jaar oud en aangezien ik de mogelijkheid heb om nu een warmtepomp te installeren heb ik er een besteld en ga ik deze binnenkort installeren.
Ik zal echter een compleet nieuw CV netwerk aan moeten leggen en wou even met jullie overleggen of ik niets over het hoofd zie.

De warmtepomp welke geïnstalleerd gaat worden is een Panasonic WH-MDC05H3E5, die aangesloten gaat worden op 2 ventilatorradiatoren. Een voor de benedenverdieping en een voor de bovenverdieping.

De CV leidingen zullen voor het grootste gedeelte bestaan uit 32mm Uponor MLC met RTM verbindingen, en bij de radiatoren ga ik over op 28mm staal.

De volgende opzet had ik in gedachten, ik vraag me alleen af, mis ik belangrijke onderdelen?


Er zit een 6 liter expansievat in de warmtepomp, de inhoud van het CV-netwerk wordt denk ik ongeveer 20 liter.
In de warmtepomp zit een pressure release valve, pressure gauge en een air valve, dus die hoeven extern niet geplaatst te worden. Ik heb alleen een automatische ontluchter bedacht op het hoogste punt van de installatie.

De warmtemeter is voor controle van de werking van het systeem en controle van de afgifte van het systeem. Een magnetisch filter voor de bescherming van de warmtepomp. De losse componenten zijn af te koppelen middels kogelkranen om niet het hele systeem leeg te hoeven halen bij onderhoud / reiniging van de filters.

Alle CV leidingen worden geisoleerd met 13mm isolatie, de leidingen die naar buiten gaan met 26mm, ook in huis, zodat er ook gekoeld kan worden en er geen condensvorming ontstaat op de leidingen.

Mis ik belangrijke onderdelen in dit schema?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vul/aftapkraan zie ik niet. Het lijkt me handig een drukmeter in de buurt van die vul/aftapkraan te hebben.
Is er een vorm van regeling, dat de ene luchtkast meer of minder krijgt dan de andere?

De meterkast is bedoeld voor spullen van de nutsbedrijven, u mag er misschien niet zo maar vast andere zaken installeren.

Het lijkt me handig de automatische ontluchter bereikbaar te houden.

Misschien staat in de handleiding van de warmtepomp meer benodigdheden.
 

Erwin_H

  • #3
Bedankt voor je reactie, de vulkraan staat (verstopt) onderin de meterkast in de aanvoerleiding. De drukmeter staat aan de andere kant van de buitenmuur in de warmtepomp zelf, maar een extra drukmeter kan natuurlijk weinig kwaad. Mogelijk komt er ook een extra vulpunt + manometer in de CV kast.

De 2 luchtkasten hebben in ieder geval een regeling waarmee de ventilator (en daarmee de afgifte) geregeld kan worden, maar een voetventiel per radiator is natuurlijk eenvoudig toe te voegen.

De meterkast mag gebruikt worden voor andere zaken dan alleen GWE, sterker nog er is in de normen ruimte voor installaties en installatieleidingen. Deze leidingen en meters komen volledig rechts in de meterkast.

De automatische ontluchter komt in de CV kast boven de luchtkasten, dat lijkt mij voldoende bereikbaar.

De handleiding biedt mij nog niet veel houvast over wat er extra gedaan moet worden om de installatie te maken, zelfs het magneetfilter is optioneel, maar wel aan te raden.
 

Bernhard

  • #4
De capaciteit van de ventilatorconvectoren is afhankelijk van de benodigde watertemperatuur. Een warmtepomp levert CV-water van ca 35°. Heb je bij de selectie van ventilatorconvectoren rekening gehouden met een het kleine temperatuurverschil tussen de retourlucht en de aanvoertemp. van de CV?
Een alternatief is om wand- en of plafondverwarming te installeren. Dat werkt prima met water van 35°.
Dat is infraroodverwarming. Een betere omschrijving is infraroodlicht. Infraroodlicht straalt kan de warmte naar alle kanten sturen, dus ook naar beneden. Omdat een lichtstraal niet de lucht kan opwarmen is er ook geen ophoping van warmte aan het plafond.
Bernhard
 

Erwin_H

  • #5
Bedankt voor je opmerkingen Bernhard.

Als het goed is hebben de fancoils een warmteafgifte van 2.6kW per stuk bij volle snelheid bij een Taanvoer van 37 graden, een luchtaanvoertemperatuur van 20 graden en een Tdiff van 6 graden. Prima geschikt voor een 5kW warmtepomp. Mijn woning heeft een warmteverlies van ongeveer 4kW bij -10, dus dat moet prima werken.

De opmerking over wand/plafondverwarming in combinatie met 35 graden water wat infraroodverwarming zou zijn snap ik niet. Infraroodverwarming zijn gewoon elektrische COP=1 verwarmers. Als daar water bij komt gaat er iets goed fout.
 

Bernhard

  • #6
Infraroodlicht wordt uitgestraald door een voorwerp met een hogere temperatuur dan de omgeving.
De overdracht van warmte bij een CV-verwarmingssysteem met slangen in het plafond, vloer of wand ontstaat door infraroodlicht. Bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Ik zou een lucht lucht warmtepomp toepassen oftewel een airco met kanaalunit. Je rendement is dan hoger, want je hebt geen tussenstap.(water)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu