Warmtepomp doet z'n werk te goed ! :-)

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #1
Sinds 2 jaar heb ik een hybride warmtepomp aangesloten op mijn CV systeem met vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de verdieping en zolder. Tegelijk is de begane grond vloer beter geïsoleerd.
Het (voorspelbare) probleem is nu dat het op de verdieping en zolder niet meer warm genoeg wordt.

Nu werkt het systeem zo, dat de warmtepomp de ketel bijschakelt als dat nodig is. De aanvoertemperatuur van de ketel is ingesteld op 45 graden. Ik zou toe willen naar een systeem waarbij ik, indien nodig, de keteltemperatuur constant op 70 graden kan houden en toch water van max 45 graden de vloerverwarming kan insturen als de warmtepomp dat vraagt.

Een simpele ander oplossing is een tweede CV keteltje voor alleen de radiatoren van de bovenverdiepingen. Misschien is dat voor de paar keer per jaar dat ik het nodig heb wel de simpelste oplossing.

Tips en goede raad zijn welkom!

Met vriendelijke groet, Hein
 

R0cc0

  • #2
Hangt een beetje af van de hardware; Ik heb ook een hybride oplossing waarbij de warmtepomp alleen de vloerverwarming beneden voedt. De radiatoren boven zitten in een apart circuit, aangesloten op de ketel.
De warmtepomp heeft een thermostaat op de beneden verdieping, de CV ketel heeft een thermostaat in de badkamer boven. Ik kan boven en beneden dus onafhankelijk van elkaar verwarmen.

In mijn systeem kan ik de CV temperatuur gewoon op 60 graden zetten; de warmtepomp mengt het dan zelf bij tot 35 graden.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hallo Rocco,

Zoals jij het hebt geïnstalleerd moet de warmtepomp/vloerverwarming het zonder ondersteuning van de cv-ketel beneden warm kunnen houden? Wat gebeurt er als het hard vriest en de warmtepomp niet werkt?

In mijn systeem kan ik de CV temperatuur gewoon op 60 graden zetten; de warmtepomp mengt het dan zelf bij tot 35 graden.

Kun je bovenstaande nog eens uitleggen?

Ik heb op de badkamer warmtepomp/vloerverwarming plus een handdoek-radiator met thermostaatknop. Op de slaapkamers en op zolder alleen radiatoren met thermostaatknop.

Kan de cv-ketel (Remeha Avanta) ook draaien zonder kamerthermostaat?

Groet, Hein
 

JeffreyD94

  • #4
Het ligt helemaal aan wat voor soort hybride systeem je hebt, ik ga er even vanuit dat je een hybride systeem met buitenunit hebt? Als het buiten vriest valt je COP waarde (rendement) praktisch weg.
Diverse toestellen zijn beter geschrikt icm een hybride systeem, want hierop kan je diverse instellingen aanpassen waardoor de CV ketel uit blijft tot je warmte pomp het niet meer red. Remeha Avanta hoort helaas niet in dat rijtje thuis.

Radiatoren boven op thermostaatkranen levert zo een oplossing vaak, slaapkamer (bovenverdieping) willen mensen op de badkamer na toch 16-18 graden hebben. Zo zal je warmtepomp het met de meeste dagen praktisch genoeg redden, en zal je gasverbruik dalen.

Met een hybride systeem advies ik altijd een CV ketel erop aan te sluiten, gewoon als backup, stel je warmtepomp begeeft het je hebt altijd nog je CV ketel. Of als je COP waarde wegvalt tijdens hele koude dagen.
 

R0cc0

  • #5
Als de warmptepomp het niet red springt de ketel bij.
De aanvoer van de ketel kan dan 65 graden zijn; de warmptepompt mengt het met zijn eigen aanvoer zodat er 35 graden uit komt.

Ben er zelf erg tevreden over. Elektra gebruik ging 1600kwh omhoog maar dat is afgedekt door zonnepanelen, gas ging van 1350 kuub naar 700.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hoi Rocco,

Zou je dat een eenvoudig schema kunnen tekenen om het voor mij duidelijk te maken?
Ik wil graag heet CV-water beschikbaar hebben voor de radiatoren op de bovenverdiepingen, ook als er in de huiskamer alleen de warmtepomp in gebruik is en geen warmte wordt gevraagd aan de CV-ketel.

Groet, Hein
 

R0cc0

  • #7
Zo zit het bij mij aangesloten:
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bedankt Rocco,


Dat is een indrukwekkend schema!
Ik neem aan dat "Base Cube" = CV ?

Je zou me nog verder op weg helpen als je een lijstje bijlevert met uitleg wat de letters en cijfers allemaal betekenen..

Met vriendelijke groet, Hein
 

R0cc0

  • #9
CoolCube is de warmptepomp. (die ook kan koelen maar dat is weer een ander verhaal)
H = aanvoer vloerverwarming
I = retour vloerverwarming
J = aanvoer vanuit de CV ketel (als de CoolCube het niet red)
N = Aanvoer radiatoren vanuit de CV ketel (Base Cube)
M = retour radiatoren

1 = drukvat
4 = bypass
8 = Zone afsluiter. Elektrische klep die de HT zone (radiatoren) kan afsluiten op het moment dat
er alleen warmtevraag is vanuit de CoolCube. Anders zou je onnodig de radiatoren gaan verwarmen zonder dat er warmtevraag is

De overige nummers kan ik niet thuisbrengen, maar ik denk dat daarmee de overstort bedoeld wordt.
 

Freekcv

  • #10
Kan je ons misschien ook vertellen wat voor warmtepomp je hebt? Dat is met betrekking tot advies geven wel zo makkelijk. En misschien kunt ook ook even een foto van het geheel posten.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #12
De CoolCube van Rocco is een geïntegreerd systeem van WP en CV. Wat zich daarbinnen afspeelt is helaas niet te achterhalen.
Heeft een van de experts ervaring met een losse WP en CV?
Zoals eerder gezegd zou ik graag de mogelijkheid hebben om voor de radiatoren op de verdieping en zolder een hogere temperatuur te kiezen dan voor de vloerverwarming.

Als het niet anders kan wil ik een extra (2e hands) CV keteltje op Marktplaats scoren. Dan ben ik ook voor een paar honderd euro klaar.

Groet, Hein
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Hoe zit de avanta hydraulisch in het systeem?

Het lijkt mij zeker mogelijk om de avanta te starten en buiten de wp circuit te zetten.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dit is het principe schema.



Het hybride systeem kan nu op de bagane grond met vloerverwarming prima het volgende aan:

Alleen WP bij buitentemp > ca. 4 graden
WP + CV bij buitentemp tussen 4 graden en -4 graden
Alleen CV bij buitentemp < -4 graden

Op de verdieping en zolder wordt het met de bestaande radiatoren niet warm genoeg.

Op "Warmtepomp-weetjes.nl" zag ik de volgende oplossing, maar volgens mij werkt dat niet als de WP is uitgeschakeld

 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik probeer nog altijd een oplossing te vinden om met één CV en warmtepomp de radiatoren op de verdieping en zolder desgewenst op hoge temperatuur en de vloerverwarming aanvoer op max 40 graden te laten draaien.

Normaal schakelt de warmtepomp de ketel bij als dat nodig is. Ik wil nu de CV loskoppelen van de warmtepomp en het signaal dat vroeger de CV in- en uitschakelde gebruiken om een thermoventiel te openen en te sluiten.
Voordat ik met schema's aan de slag ga zou ik graag weten of zulke thermoventielen bestaan. Dus te openen en te sluiten door de aan/uit van de warmtepomp en uiteraard met de mogelijkheid om de aanvoer van de vloerverwarming te regelen. Enig idee?

Groet, Hein
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik heb nog wat onderzoek gedaan en ik denk de oplossing gevonden te hebben. Op de schets is de huidige en de toekomstige situatie getekend. De installatie ziet er wat merkwaardig uit, maar dat is "historisch" zo gegroeid :-)Alles werkt storingsvrij.



Huidige situatie:
De kamerthermostaat stuurt de warmtepomp (WP) aan en de WP schakelt de cv-ketel bij als dat nodig is.
De aanvoertemperatuur naar de vloerverwarming en de radiatoren is gelijk (en voor de radiatoren op de verdieping en zolder te laag)

Nieuwe situatie:
De cv-ketel krijgt een eigen thermostaat en functioneert dus onafhankelijk van de WP.
Als de WP extra warmte vraagt, dan wordt via het aan/uit contact van de WP een motorklep open gestuurd richting vloerverwarming. Daarachter een thermoventiel waarmee ik de maximale watertemperatuur kan regelen.
Ik kan nu de radiatortemperatuur naar believen hoger instellen door de aanvoertemperatuur van de cv-ketel te verhogen.

Klopt dit schema zo, of zie ik iets over het hoofd?

Groet, Hein
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #17
In het vorige schema heb ik over het hoofd gezien dat het retourwater van de CV en WP mengen. De WP zal daardoor afschakelen wanwege een te hoge retourtemperatuur. Gelukkig was ik nog niet met slopen begonnen :roll:

Ik heb het schema aangepast en in vereenvoudigde vorm ziet het er zo uit:



Als de warmtepomp (WP) extra warmte vraagt van de CV-ketel stuurt de WP het motorventiel "M" open. Via thermoventiel "TV" wordt warm water doorgelaten naar het WP-circuit. Na de warmtewisselaar stroomt het afgekoelde water via de terugslagklep "TK" weer terug naar het CV-circuit.
Het TA inregelventiel dient om de druk richting motorventiel iets te verhogen.

Kunnen de experts eens naar dit schema kijken?

Met vriendelijke groeten, Hein
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu