Vullende grondverf

Ymkje

  • #1
Goedeavond,

Momenteel zijn wij bezig met een verbouwing in ons huis. Wij hebben een groot kozijn ca 10 meter lang geplaatst. En nu moet het kozijn geverfd worden. Kozijn zat al in de grondverf. Nu heb ik de eerste laag zwarte mat verf aangebracht, echter zie je nu elke oneffenheid nog beter...Ik las op het internet dat vullende verf (plamuur en grondverf in 1) de oplossing zou kunnen zijn. Echter heb ik hier geen ervaring mee. Ik wil het hout zo glad mogelijk hebben. Zodat er een metaal look ontstaat. Iemand hier ervaring mee?

Alvast bedankt!
 

De Bob

  • #2
Ontvetten/schuren/plamuren met 2k/schuren/zo nodig nogmaals plamuren/schuren/gronden/tussen schuren/aflakken 1 a 2 keer.

Wij gebruiken vulverf (op kleur) voor zeer open hout zoals b.v. oude loods deuren, het behoud dan zijn oude structuur maar de dikte van de verf zorgt voor een snelle en voldoende dekking.

Voor nieuw glad werk niet gebruiken.
 

Ymkje

  • #3


Oké, zou ik dat het gehele kozijn moeten plamuren? Ik heb alle gaatje geplamuurd en helemaal vlak geschuurd, maar zoals je ziet, zie je zelfs dat nog...
 

De Bob

  • #4
Het geheel vol met 2k plamuren, Zeker als u de "staal-look" wil behalen.
 

Ymkje

  • #5
Oké, ik ga ervanuit dat de vullende verf niet toereikend is voor deze klus.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Altijd handig te weten wat de houtsoort is.
 

Ymkje

  • #7
Volgens mij is het Meranti hout.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Met welke korrelgrootte wordt er geschuurd? En waarmee heb je eea afgelakt? Kwast of roller?
 

Ymkje

  • #9
Met 100 geschuurd. Met roller voor een groot gedeelte.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Dat is veel te grof. Je moet voor strak werk naar minimaal 240, eventueel met waterproof. En ook plamuren met lakplamuur voor een strak resultaat.
 

De Bob

  • #11
@Ymkje

U heeft verkeerd geschuurd en gelakt.
De vullende verf zit er nu te dik op, en moet u glad of eraf schuren.(als deze nu al doorgehard is)

Ik heb al de werkwijze omschreven, maar
met een hogere korrel schuren, na het plamuren met 2k, i.v.m. de naad in het midden, korrel 120 of hoger.

De laatste keer voor de aflak met een schuurmatje opschuren .(sc....te).

Probeer 2x dun af te lakken met een kwast, lukt dat niet, doe het dan met een vachtrol, dan heeft u de meeste kans op glad werk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Wat een echo en weer het verkeerde schuurpapier, korrel 120 is veel te grof.
En hoe weet je dat de verf er te dik op zit?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Klopt 120 is nog veel te grof om volledig glad werk te krijgen.(voldoet wel om de ergste hobbels en bobbels vlak te schuren)
Daarnaast heeft merantie altijd groeven en nerven in het hout en om die weg te krijgen moet je dus eerst goed schoon maken en alle stof verwijderen en dan echt alles volledig plamuren en niet zoals op de foto kleine stukjes.
Doe je dat niet dan krijg je ook nooit de supergladde afwerking die gewenst is.
Bedenk dus dat het heel wat werk is om al die nerven geheel dicht te krijgen en vaak is er meer dan 1 grondlaag verf nodig want er zijn altijd nerven die nog net niet helemaal opgevuld zijn.
Verder heeft men mij geleerd dat je moet gladschuren met je handen en niet met je ogen.
Dus niet met je ogen bekijken en denken van "dat is wel mooi glad" maar met je vingertoppen voelen en voel je nog een ribbetje of oneffenheid dan ga je die na het aflakken nog duidelijker zien en dus moet er nog beter geschuurd worden.
 

De Bob

  • #14
Gerrit B

Voor en plamuur werk wordt bij ons geschuurd met 120 of hoger, daarna wordt tussen en voor de aflak een schuurmat gebruikt, zoals ik al meerdere malen schrijf.

De rest had ik al voor in dit topic omschreven.
Vol in de plamuur, misschien meerdere keren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Je moet niet vergeten dat hier ook leken hun vragen stellen en als jij schrijft dat men iets vol in de plamuur moet zetten dan zal niet iedereen weten wat ze dan moeten doen.
Vandaar dus mijn uitleg.

Blijft echter overeind dat 120 nog veel te grof is voor metaallook glad. Wil je een super glad metaallook resultaat dan zal je geen dikkere maar juist dunnere verf moeten gebruiken die beter uitvloeit en dan zal je bij korrel 120 de krassen blijven zien.
Ook voor het schilderen met een kwast moet je een zeer ervaren schilder zijn om een metaallook te krijgen zonder strepen in de verf. De roller is dan al een stuk beter maar voor een supergladde echte metaallook geeft alleen spuiten het gewenste resultaat.
Dus zeer waarschijnlijk zal Topic Starter zijn wensen bij moeten stellen en tevreden moeten zijn met een minder glad eindresultaat of deze zal professionele hulp in moeten gaan roepen om in de buurt te komen van zijn wensen.
Maar eerlijk gezegd denk ik dat meteen een kozijn bestellen van metaal en in de juiste kleur gespoten dan uiteindelijk goedkoper zal zijn geweest.
 

De Bob

  • #16
Leest u a.u.b. mijn eerste 3 regels, naar u toe.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Als je het er niet mee eens bent dan even een onderbouwing graag en niet verwijzen naar drie regeltjes.

Misschien toch eens een paar vaklui raadplegen welke korrel er gebruikt moet worden, dat het bij jullie zo gaat is geen punt maar leg dat niet aan anderen op.


En dan nog iets, je vertelt iemand zomaar dat het verjkeerd gedaan is met teveel vulverf, aangezien er geen helderzienden op het forum zit kan niemand dat weten, niet erg netjes naar TS.

@Ymkje

U heeft verkeerd geschuurd en gelakt.
De vullende verf zit er nu te dik op, en moet u glad of eraf schuren.(als deze nu al doorgehard is)
 

De Bob

  • #18
Dat "Jullie" is een vrij groot familie bedrijf met een timmer afdeling/schilders afdeling/installatie afdeling en airco monteurs wat volgende maand zijn 25 jarig jubileum gaat vieren, en erg veel werk heeft, in de verbouw/renovatie enz.

Ik wil u netjes vragen om eens te lezen wat er staat, en u zich minder te gaan concentreren op het zoeken, om maar te reageren, het maakt niet uit hoe, b.v. tegels schilderen.

TS weet denk ik, al wat te doen door de reacties, heb daar vrede mee, anders komen er wel verdere vragen van zijn/haar kant

(Weet u wel wat vulverf is, wij als bedrijf wel, en dat wil je niet op nieuw werk, zodoende)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Om het beste antwoord te geven, zul je eerst veel informatie moeten hebben. Veel topicstarters geven wel een korte schets van het probleem of de situatie. Echter de randvoorwaarden en mogelijke oorzaken worden vaak niet benoemd. Dan helpt het om de juiste vragen te stellen, en daarmee ook de vragensteller naar de goede oplossing te leiden.

Met het doen van (foutieve) aannames wordt niemand wijzer.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #20
Tja Gerrit,een waar verhaal. Voor het aflakken kan ook nog 320 worden gebruikt en er bestaat wel zg porienvuller. Bij hardhout om te voorkome dat er luchtbellen aan het oppervlak verschijnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu