Vragen mechanische ventilatie en afzuigkap.

Erwin_83

  • #1
Beste klussers,

Me vriendin heeft een flat gekocht en deze word (door ons) helemaal gestript en opnieuw opgebouwd (met hulp)

Omdat de badkamer helemaal opnieuw gemaakt word en vergroot wil ik hier ook gelijk de ventilatie aanpakken (om schimmel te voorkomen)
Nu is er een ventilatie ventiel wat naar de balans ventilatie van de flat gaat, dit "trekt" naar mijn idee niet zo hard. Het gaat om een inpandige badkamer, dus geen raam om te ventileren.

Zelf zit ik te denken om mechanische ventilatie te gaan maken met een uitloop in de gevel van de keuken, omdat ik geen druk mag opbouwen op het ventilatiekanaal van de flat. Tevens sluit ik dan de keuken en het toilet hier op aan.

Dit was even de inleiding, nu wat vragen.
-Is dit een goede oplossing of zijn er nog andere suggesties?
-De buis naar buiten toe gaat door de keuken en hier komt een verlaagd plafond in. Vanwege de kozijnmaat kan ik maar zo'n 10 cm zakken, dus de 125 mm buizen voor de mechanische ventilatie gaan dan niet passen. Nu zijn er ook platte buizen verkrijgbaar, enkel zijn dit instort kanalen voor de vloer, dit lijkt me op zich geen probleem, toch? Een alternatief is kunststof platte kanalen gebruiken. Zitten er nog nadelen aan het gebruik van kunststof kanalen voor ventilatie? Kwa prijs is kunststof volgens mij goedkoper.

Tevens wil ik de afzuigkap in de keuken ook via dit kanaal naar buiten laten gaan, zodat er maar 1 rooster zichtbaar is buiten. Ik neem aan dat ik dan een terugslagklep of vlinderklep of iets in de geest moet plaatsen zodat de mechanische ventilatie de afzuigkap niet inblaast en andersom. Of is dit alleen nodig voor de afzuigkap, aangezien de mechanische ventilatie altijd aan staat?

Een boel vragen, waar ik hopelijk wat antwoord op krijg.

Alvast bedankt voor de moeite.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Mag je wel een gat naar buiten maken?
Bij veel flats is dit namelijk niet toegestaan, zou eerst de vraag bij de VVE stellen, die kunnen dit nakijken in de splitsings akte.

Groeten b
 

Erwin_83

  • #3
Met de VVE word het geregeld, dus buurman heeft ook een afvoer voor de wasdroger zitten. Het gaat me nu even of het technisch kan wat ik wil.
 

Erwin_83

  • #4
Kunststof gebruiken is uit den boze bij mechanische ventilatie. Dit word statisch door de wrijving en zal dichtslibben. Dan liever de platte kanalen pakken tpv het kozijn, de rest wel ronde spiralo gebruiken.

Bovenstaande is geplaatst in het dubbele topic.

Echter via Google vind ik diverse sites die kunststof rechthoekige buizen verkopen voor ventilatie doeleinden. En dat PVC statisch word maar PPE en kunststof niet. Kan iemand hierin duidelijkheid geven ?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Er zijn inderdaad platte buis op de mark die dezelfde oppervlakte hebben dan een 125mm
Als alternatief kun je kiezen voor PP want deze is niet staties.
derhalve wil ik een vraag stellen.
Word er ook in geblazen met de ventilatie die bestaand is.
Zo nee zitten er ventilatieroosters in de Ramen voor aanvoer verse lucht.
Daarnaast moet je nog even bekijken of de verplaatsing van de hoeveelheid lucht geen nadelige gevolgen heeft voor de stroming in het huis.
En je wilt de keuken badkamer en het toilet er mee ventileren.
dan moet je ook berekenen of de afvoer diameter wel voldoende is om aan te brengen met een oppervlakte van een rond 125 meestal word de afvoer dan geconstrueerd met een afvoerdiameter van rond 150.
Dit omdat de luchtverplaatsing in het kanaal hinderlijke geluiden met zich mee kan brengen.

Rene
 

Erwin_83

  • #6
De mechanische ventilatie is ter vervanging van het systeem wat er nu is. Nu is er een centraal kanaal waar alle bovenliggende flats op aangesloten zitten met op het dak een motor of iets met windkracht. Maar als ik bij de roosters voel merk ik er niet zoveel van. Daarom wil ik de mechanische ventilatie maken zodat ik alles zelf kan bedienen. Boven in de ramen zitten roosters en ik de oude situatie was er een ventiel in de wc, keuken en badkamer. Dit komt nu dus weer terug alleen op iets andere plekken in dezelfde ruimte.

Het ventiel in de keuken is alleen voor een beetje afzuiging, boven de kookplaat komt een afzuigkap met eigen motor.

Kwa mechanische afzuiging zal deze altijd op de lage stand staan en met douchen op de hoogste stand en dan middels de timer nog 30 min hoog laten na het douchen.

In mijn huidige appartement is de mechanische ventilatie allemaal met 125 mm pijp gemaakt vanuit de bouw, ook de pijp naar het dak is 125mm en hier werkt het prima zonder vreemde geluiden.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Hoe wil je de besturing maken met een driestandenschakelaar en of met een permanent draaiende unit die continu draait op stand 1 en je de afvoersnelheid kan regelen met de schakelaar.
En gebruik je een ronde kanaalventilator of een Boxventilator.
Boxventilatoren zijn over het algemeen behoorlijk stiller dan de kanaalventilatoren.
 

Erwin_83

  • #8
Box ventilator en radiografische afstandsbediening met timer functie (Itho CVE ecofan zit ik aan te denken)

Hiervan heeft de afstandsbediening 4 knoppen.
-Stand 1
-Stand 2
-Stans 3
-Timer, 1 keer drukken voor 10 min, 2 keer voor 20 en 3 keer voor 30 min op hoogste stand en erna vanzelf naar stand 1 terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu