Vraag over waterzijdig inregelen

Jorisss

  • #1
Nu alweer bijna 2 jaar geleden mijn installatie waterzijdig ingeregeld wat toenertijd een besparing van ong. 30% heeft gegeven.
Afgelopen jaar een Elga warmtepomp geplaatst en nog eens 35% bespaard dus gaat helemaal de goede kant op met besparen (en de energienota).
Maar toch een vraag over wzi; Verschil aanvoer-retour moet 20 graden zijn, dat weet ik. Maar regel ik de retour in op 20 graden lagere temp. dan de, op de cv-ketel ingestelde aanvoertemp, of meet ik bij elke radiator apart de aanvoertemp. en trek ik daar 20 graden vanaf.
Dat is namelijk wat ik 2 jaar geleden gedaan heb en krijg het idee dat ik mijn systeem wat veel geknepen heb (het duurt lang voordat radiatoren geheel warm zijn namelijk). Of komt dit door het inregelen met voorinstelbare radiatorknoppen ipv voetventielen?
 

Kacheltje

  • #2
De aanvoertemperatuur is overal wel gelijk te noemen bij een 2 pijp systeem.
Als alles aangewarmd is meet je de retouren van elke radiator en weet je de delta T.

Die 20 graden verschil is als je een aanvoer van tussen de 80 en 90 graden hebt. Stook je met bv 50 graden dan moet je ze niet zo knijpen dat er 30 graden uit komt. dan knijp je de installatie idd te veel.
bij 50 graden kom je rond de 38 graden retour uit. Het debiet is dan per kw vermogen net zo groot als bij 90/70.
 

Jorisss

  • #3
Okay duidelijk. Heb nu 60/40 maar dat is dan denk ik teveel geknepen.
Heb inderdaad een 2-pijps systeem dus dan hou ik de aanvoer temp. aan die ik instel op de ketel.
Hoeveel zou de retour moeten zijn bij 60 of 70 graden aanvoer?

In ieder geval bedankt voor de uitleg!
 

Kacheltje

  • #4
Zet ze dan op 60/45 dan zal het systeem ook sneller op temperatuur komen.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Dit is nu precies de reden dat ik waterzijdig inregelen op doorstroming adviseer. Het moderne systeem heeft geen aan/uit regeling.
Wanneer zal die ketel ooit 80 of 90 graden water leveren en dan ook nog constant... nee, dubbel instelbare radiatorkranen en debiet meter. Gewoon berekenen de handel.

Succes.

Calenta :cool:
 

Bernhard

  • #6
De hoeveelheid water die moet/mag circuleren moet verdeeld worden over de radiatoren. Knijpen van de flow is dan een verkeerd woord.
Hoe meer liters er door de installatie circuleert hoe kleiner het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour wordt. De max liters/h worden begrensd door de snelheid in de buizen. Een te hoge watersnelheid zal strominggeruis veroorzaken.
Een klein temperatuurverschil tussen aanvoer en retour verbeterd het rendement van de warmtepomp.
Inregelen is dus verdelen van de liters per radiator.
Het afstellen van de radiator- en of voetventielen moet gebeuren bij een tijdelijke vaste aanvoertemperatuur, bv 70grd.
De retourtemperatuur van alle radiatoren moet na het inregelen gelijk zijn. Het temperatuurverschil tussen de aanvoer en retour mag zo klein mogelijk zijn. mvgr Bernhard
 

Jorisss

  • #7
Allemaal bedankt voor de antwoorden.
Inregelen met een debietmeter ken ik niet en is denk ik ook niet zomaar te doen.
Overigens kan ik op mijn modulerende ketel gewoon een aan/uit thermostaat aansluiten op 2 aparte klemmen. Voordeeltje met inregelen denk ik.
Het inregelen waarbij de aanvoer en retour temp. zo dicht mogelijk bij elkaar liggen heb ik 2 jaar terug in eerste instantie gedaan (60-57grd) maar daarmee moduleerde de ketel steeds terug en hadden we erg veel stromingsgeluid.
Daarna 60-40 ingeregeld en dat gaat goed, het duurt alleen erg lang voordat sommige radiatoren warm worden bij de retour.
Ga dat dus nog wat fijntunen met jullie adviezen.
Maar hoe zit dat nu met delta T die 20 graden moet zijn? Ik begrijp als dit verschil minder dan 20 graden is de ketel terugmoduleert.
Overigens stuurt de Elga warmtepomp mijn ketel volgens het aan/uit principe aan. Dit gaf betere resultaten dan modulerend.
Moduleert de ketel ook terug bij aan-uit aansturen wanneer delta T kleiner dan 20 grd is?
Heb het idee dat het OT protocol van mijn Vaillant ketel niet goed overweg kan met de geavanceerde Honeywel Chronoterm vision en Elga.
 

Kacheltje

  • #8
Dat een hele lage delta t stromingsgeluid veroorzaakt is juist. Bernhard spreekt zich hierin ook tegen.
Wat je aan moet houden staat als het goed is aangegeven in je installatie instructie van dewwarmtepomp.
Bij terug modelleren wordt de delta t kleiner als dit door de thermostaat gebeurt.
Bij het dichtdoen van thermostaatkranen zal de delta t groter doen maken met als grens de eigen ketel regeling voor een gasketel is dat 20 graden. Daarboven maakt de ketel dan een lagere aanvoer temperatuur aan om die delta t binnen de grenzen te houden.
 

Bernhard

  • #9
Inregelen op een delta t van 20 is een belasting instellen.
Dat kan bij de volgende condities:
- buitentemperatuur -10grd
- windsnelheid 5m/sec
- opstarten van de cv na nachtverlaging.
Bij een hogere buitentemperatuur wordt het verschil tussen de aanvoer en retourtemperatuur steeds kleiner. Als de buitentemperatuur +20 grd is is de aanvoer en de retourtemp ook 20grd.
Het verschil tussen de aanvoer en retour is dus afhankelijk van de belasting. De grootste invloed op de belasting is de buitentemperatuur.
In een wa-grafiek is het verschil tussen aanvoer en retour af te lezen.
Het verschil tussen de aanvoer en retour is niet af te stellen dat wordt automatisch geregeld door de natuurkundige werking van de installatie.
De opgewekte warmte is gelijk aan de afgestane warmte. Mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #10
Bij een hogere buitentemperatuur blijft de delta t gelijk. De radiator geeft binnen in huis zijn warmte af waar het naar aannemen rond de 20 graden is.
De afgifte neemt pas af als het binnen warmer wordt.
 

Bernhard

  • #11
Nee Kachel het blijft niet gelijk. Bij elke verandering van de buitentemp zal ook het verschil tussen de aanvoer en retour veranderen.
Door dat verschil wordt de capaciteit van de radiator gestuurd. mvgr Bernhard.
 

StefanD

  • #12
Kacheltje heeft gelijk: het gedrag van een radiator wordt (onder andere) bepaald door de temperatuur van de ruimte waarin hij hangt. Als de radiator binnen hangt, dan is dat gedrag dus afhankelijk van de binnentemperatuur.

Het is natuurlijk wel zo, dat als het buiten 20 graden is en je stookt de verwarming flink op, dat het dan binnen snel warmer dan 20 graden wordt en dán verandert het gedrag van de radiator wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu