Vraag afvoer badkamer en beluchting

EdwinT

  • #1
Hallo,

Voor onze nieuwe badkamer heb ik een tekening gemaakt. Ik ben me nu aan het buigen over de afvoeren. De badkamer is op de 1e etage gesitueerd. Er is al een standleiding maar deze heeft alleen een beluchter (paddestoel), dit omdat er nog geen toilet aanwezig is in de badkamer. In de nieuwe badkamer moet deze er wel komen, dus wil ik graag een ontspanningsleiding aanleggen met een doorvoer door het dak (uit laten komen onder de pannen).

Zie de volgende tekeningen. Oranje = 110mm, grijs = 50mm, groen = 40mm. Alle leidingen ingetekend onder 1cm afschot op 1m. De vloerbalken zijn aan een kant een paar cm verzakt (lang geleden al verholpen door een draagmuur te verplaatsen). Dit heb ik ook in de tekening verwerkt. Te boren gaten in de vloerbalken wil ik versterken met stroken mulitplex 18mm aan weerskanten van de balk.

Ik heb een paar vragen:

1. Opmerkingen / verbeterpunten op de afvoer indeling?

2. Kan ik de ontspanningsleiding het beste vanaf punt 1 laten lopen of vanaf punt 2? Vanaf punt 1 is dit een stuk gemakkelijker te realiseren met minder bochten inde leiding.

3. Als ik bij punt 1 de ontspanningsleiding recht naar boven doortrek komt deze +/- en halve meter naast de dakkapel uit onder de pannen. Kan dit mogelijk stank veroorzaken via geopend raam/raamrooster? Of is afstand voldoende?

4. Ik krijg voor de douche afvoer geen lange lengte 40mm pijp door de te boren gaten in de vloerbalken. Dus ik moet met korte stukken werken en deze met een mof verlengen. Zijn hier oplossingen voor?

Alvast bedankt voor het meedenken :-)









Groet, Edwin
 

EdwinT

  • #2
Ik overweeg nu toch optie 2. Bij nader inzien is deze toch vrij makkelijk te realiseren door deze in de overstek van de dakkapel uit te laten komen.

Nu kan ik de aftakking op 2 manieren realiseren.

Welke zou het beste zijn?

Optie 1: via y-stuk met 50mm aftakking recht omhoog voor beluchting


Optie 2: via t-stuk met aan het eind een verloop naar 50mm voor beluchting.


Bij beide opties gaat beluchtingspijp ruim 2 meter omhoog met aan het eind een 90gr bocht met een klein stukje pijp wat buiten uitkomt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Let wel op, dat de zwarte buis niet verlijmd kan worden in de grijze pvc buizen.
 

EdwinT

  • #4
Klopt, dus Y-stuk zou in manchet uitvoering moeten zijn.

Groet, Edwin
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu