Vochtsensor ventilator omzeilen

Peterpr

  • #1
Hallo,
ik heb in mijn badkamer een ventilator met vochtsensor die in de koude maanden te gevoelig is, zelfs op de laagste stand blijft hij doordraaien.
Ik wil daarom de vochtsensor omzeilen, zodat hij nog wel op schakelaar en met aflooptimer werkt. Is dit mogelijk?
Ik heb de 2 zwarte draden waartussen de sensor zit zowel losgemaakt als aan elkaar verbonden maar dan doet de ventilator niets meer.
Ik hoop dat iemand suggesties heeft,
alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Gokje: je hebt geen verwarming aanstaan in de badkamer? Als je het iets warmer maakt, gaat de ventilator gewoon uit (als de sensor niet kapot is).
 

Peterpr

  • #3
Het is een ' EAC Planet Energy'
Zo ziet hij eruit:



De zwarte draden (bovenin) gaan niet naar de sensor zoals ik dacht maar rechtstreeks naar de motor. Als ik de motor direct aan mijn bruine en schakeldraad verbind doet hij het gewoon, maar dan werkt de timer niet. Is dit evt op te lossen, of moet ik dan op de printplaat gaan solderen?

Ik heb goeie verwarming in de badkamer maar die staat natuurlijk niet altijd aan. Flink stoken zou kunnen helpen maar dat is niet de bedoeling, ik wil niet dat de ventilator blijft draaien als ik bv met vakantie ga. Het is een oude woning en niet optimaal geisoleerd. Als het buiten regent dan slaat de ventilator aan. De vochtigheid slaat denk ik in via het afvoerkanaal.

Ook heb ik de sensor al afgeplakt met tape, hij gaat dan inderdaad niet zo snel meer aan, maar als hij dan eenmaal draait is hij niet meer te stoppen, dus dat is ook geen oplossing, of zou helemaal inkitten misschien een idee zijn :)

thanks voor het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Enig idee hoe oud deze is?
 

Peterpr

  • #5
Hij is gloedje nieuw.


Is niet van belang waar hij gekocht is, mod.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Peterpr schreef:
Het is een oude woning en niet optimaal geisoleerd. Als het buiten regent dan slaat de ventilator aan. De vochtigheid slaat denk ik in via het afvoerkanaal.
Oude woning die slecht geisoleerd is kan het verklaren. Ventilatie in je huis hoort altijd aan te staan.

Risico van de vochtsensor omzeilen is dat de vochtigheid in huis te hoog wordt. Dat is niet bevordelijk voor je gezondheid. En risico op vochtproblemen en ongedierte.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb zelf ook een tijd zo'n ventilator met vochtsensor in m'n badkamer gehad. Ik moet zeggen dat ik er niet enthousiast over was.

In de zomer met hoge luchtvochtigheid bleef dat ding draaien. Stelde ik hem zodanig in dat ie net wél uit ging, dan deed ie het in drogere tijden (met name vriezend weer) helemaal niet ook al stond de douche aan. Uiteindelijk heb ik hem vervangen door een schakeling met naloop. De rottigheid van het instellen is, dat je in een douche boven je hoofd een miniatuur potmetertje moet instellen en daarvoor elke keer de kap van de ventilator eraf moet halen. En ongevaarlijk is dat ook niet, die priontplaat staat gewoon onder 230V.

Omdat een dergelijke schakeling niet gemaakt is voor aansluiting van een (zwarte) schakeldraad, is het niet zonder meer mogelijk er een naloopschakeling van te maken. Met behulp van een bouwpakketje voor een naloopschakelaar heb ik de ventialor toen aangepast. Voor mij als elektronicus was dat niet echt moeilijk. Maar je moet het wel netjes en veilig in zien te bouwen! En anders zit er niets anders op dan een andere ventilator te kopen, eentje met aleen naloop.

Misschien bestaan er wel dergelijke ventilatoren met een betere vochtsensor, maar mijn ervaring is dus negatief. Was bepaald geen goedkoop apparaat ook nog.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
IJkenhout schreef:
Ventilatie in je huis hoort altijd aan te staan.
Ik denk dat je in de war bent met een ventilatiesysteem met centrale afzuiging. Deze ventilatortjes zijn alleen voor de badkamer en draaien meestal alleen een tijdje. Als de (zomerse) luchtvochtigheid zodanig is dat dat ding continue blijft draaien heeft dat ventileren weinig nut. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik heb het over een willekeurig huis. Elk huis moet permanent geventileerd worden. Dat kan ook best met natuurlijke ventilatie, maar dat is best moeilijk zonder tocht...
 

Peterpr

  • #10
Het is een huis van voor 1900 dus natuurlijke ventilatie (tocht) is er genoeg..
Zo'n sensor is inderdaad toch niet zo praktisch, je loopt hem steeds bij te regelen als het weer verandert.
Ik heb de sensor nu met kit ingepakt maar dat is het ook niet, vannacht ging hij toch weer draaien en niet meer uit.
Ik ben wel benieuwd naar je schakeling kees, kan ik de sensor niet op de printplaat overbruggen?
Anders wordt het toch een andere kopen met afloop..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als je de sensor overbrugt 'denkt' de schakeling dat er continue een hoge luchtvochtigheid aanwezig is. Daar schiet je niets mee op, je kunt deze schakeling gewoon niet gebruiken voor een naloopsturing.

Een schema van een naloopschakeling heb ik niet voor je. Ik zou wel wat kunnen gaan schetsen met een 555 en een relais erin of zo, maar dan moet je er ook nog een 230V voeding aanknopen, bijv. mbv. een X2 condensator, gelijkrichter, zenerdiode enzovoort. En dat alles dan ook nog veilig samenbouwen.

De destijd gekochte schakeling (voordeel was: kant-en klare printplaat) heb ik niet meer bij de leverancier kunnen vinden.

Er zit denk ik niets anders op dan een andere ventilator met de juiste optie te kopen.
 

Peterpr

  • #12
Okee, dat wordt me te ingewikkeld inderdaad, dan maar een nieuwe bestellen..
Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu