Vocht bij spots, herstelbaar of niet?

Hooge229

  • #1
Beste klussers,

Tijdens een grote schoonmaak in onze badkamer ontstond er een flits. Het lijkt erop dat er vocht is gekomen bij onze LED verlichting. Het is een balk met 2 spots boven een spiegel.

Nu wilde ik weten of ik nog iets kon zien, wen wellicht simpelweg de spots kon vervangen. Al snel na het open schroeven zag ik een doorgebrande 'kroonsteen' (weet de correcte benaming niet). Zie ook de bijgevoegde foto's.

Kan ik dit 'kroonsteentje' vervangen, de LED's vervangen en hier weer mee door? Of lijkt het erop dat er meer kapot is, en het simpelweg een nieuw badkamer meubel gaat worden?

Alvast bedankt voor het mee denken!




 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Alles is te repareren... Als er alleen sluiting is geweest door vocht in de kroonsteen dan kun je de kroonsteen vervangen. Als er meer kapot blijkt dan zijn ook de transformators en spots gewoon los te vervangen.

Ik zou me wel even afvragen of dat armatuur wel geschikt is voor zijn omgeving, als er zo gemakkelijk vocht in komt.....

Wat zie ik op de laatste foto, rechts onderin de hoek? Die losse draden buiten het armatuur waarvan de aardedraad niet verbonden lijkt? Hoort dit zo bij de permanente opstelling of heb je eea losgehaald voor de foto's?
 

Hooge229

  • #3
Bedankt voor de reactie! Op het oog lijkt het erop dat het enkel om het kroonsteentje gaat, maar dat is puur op basis van wat ik nu zie. Het stroompunt (rechts op de nieuw gemaakte foto) werkt overigens nog wel. De spots niet.

Ik denk een kwestie van het kroonsteentje vervangen (door lasklemmen denk ik), stroom er weer op en kijken wat er gebeurd?

De aarde draad zit met een kroonsteentje aan het 'niets' verboden. Uit de muur komt nog een aarde draad die eigenlijk los hangt. Nog wat aanvullende foto's gemaakt:


 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je moet het wel fatsoenlijk aarden. Je had bij de schoonmaakactie ook een flinke opdonder kunnen krijgen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Wat ik zie is een klemverbinding die wat zwart is geworden en waar snoer in zit.
Ga eerst eens controleren of de bruine draad van het snoer wel goed verbinding maakt.
Het komt nl. maar al te vaak voor dat men zomaar een draad in zo'n verbinding probeert te proppen en er dan maar vanuit gaat dat dit goed is.
Het lijkt er echter op dat deze verbinding niet echt voor soepele kabel gemaakt is maar voor stugge bekabeling en dat daardoor e.e.a zwart is geworden.
Je kan natuurlijk met een tuinslang/douchekop hebben staan sproeien maar anders lijkt me nl. stug dat dit door vocht komt als je alleen met een vochtige doek hebt afgenomen.

Verder is de onderkant van je armatuur van metaal, dus je zal de aarde ook aan moeten sluiten op gevaarlijke situaties te voorkomen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Als de contactdoos in het meubel nog werkt, betwijfel ik of de kroonsteen wel het probleem is. Wellicht is de schakelaar, de transformator of de lichtbron zelf kapot. Meten is weten, als je een spanningsmeter hebt kun je kijken waar je nog spanning hebt (op de schakelaar, op de transformator, op de lichtbron).

Zou die zwartgeblakerde kroonsteen sowieso vervangen!

En die aansluiting lijkt nergens op. De aarde moet natuurlijk wel aangesloten worden! En die installatiedraad hoort niet zomaar los over de muur te lopen net zo min als dat die kroonsteen daar zo open en bloot hoort te hangen. Zeker op een badkamer!

Zit er achter die tegels een inbouwdoos verstopt? Als ik dit netjes zou moeten maken dan zou ik de tegel verder uitbreken totdat die doos weer toegankelijk is, daar een blindplaat met trekontlasting en snoeruitgang op plaatsen en een langer aansluitsnoer uit één stuk plaatsen tussen die doos en het badkamermeubel.
 

Hooge229

  • #7
Bedankt wederom!

Ik zal de aansluiting eens goed nalopen. Schoonmaak actie was in die zin vochtig dat het plafond is gereinigd. Hier vandaan zou wellicht vocht gevallen kunnen zijn. Zeker ben ik daar niet van. De ruimte is door het douchen vaker vochtig, dus in die zin wel vreemd dat dit nu opeens optreed.

Toen we dit huis kochten zat de aansluiting al zo vast. Ik weet niet of er een rede is waarom ze de aardedraad niet verbonden hebben. Er lijkt er tenslotte een uit de muur te komen. Het klinkt alsof ik deze zonder gevaar (na uitschakelen stroom) moet kunnen aansluiten op elkaar?

Als het nalopen van de verbindingen niet helpt zal ik een nieuwe klemverbinding en eventueel nieuwe spots eens proberen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Als het goed is kun je die 2 draden zo met elkaar verbinden ja. Tenzij er een defect in het armatuur zit wat een aardfout veroorzaakt, dan zou de zekering of aardlekschakelaar wel eens kunnen uitspringen. Maar dan is het maar goed ook dat dit gebeurt... Die veiligheden zitten er niet voor niets.

Dat laat onveranderd dat je installatiedraad niet zomaar los mag toepassen. Alle delen van een elektrische installatie moeten dubbel geïsoleerd zijn of zich in een geaard metalen gestel bevinden, zeker op een badkamer zou ik hier niet van af willen wijken!

Daarom zit draad normaal in een buis. En zitten verbindingen in een behuizing. Dit deugt niet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Het komt wel vaker voor dat de aansluitdraden te kort zijn voor de lamp die je toe wilt passen en dat deze dan iets verlengd worden.
Op zich niet zo erg als het maar op de juiste manier gebeurd en geen gevaarlijke situaties geeft.

In de badkamer moet alles wat van metaal is geaard worden, dus inderdaad die aarde weer aan gaan sluiten.
Verder kijken of de verbinding die nu zwart is geworden nog goed is en zo niet deze vervangen. Dit kan gewoon met een kroonsteen maar dan wel een met aderbescherming of anders aderhulzen gebruiken.(met alleen een schroef die je aandraait beschadig je de dunne draadjes in de kabel)
Klapt de aardlek er uit als je alles hebt aangesloten dan zit er dus nog wat meer fout in je lamp en zal je dat op moeten lossen of de lamp vervangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Gerrit B schreef:
Het komt wel vaker voor dat de aansluitdraden te kort zijn voor de lamp die je toe wilt passen en dat deze dan iets verlengd worden.
Op zich niet zo erg als het maar op de juiste manier gebeurd en geen gevaarlijke situaties geeft.
Dit is niet de juiste manier. Draad hoort in buis of in een ander geschikt installatiesysteem zoals P25 koker (maar dat is ook niets op een badkamer...), verbindingen horen in een behuizing. Samengevat: het geheel hoort dubbel geïsoleerd te zijn.

Snoer is dat wel, daarom zou ik in een geval waar de lamp niet rechtstreeks op de doos gemonteerd kan worden snoer tot in de doos gebruiken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Een ieder weet dat je bij een geel of rood stoplicht moet stoppen, maar als je ziet dat die grote vrachtauto achter je niet stopt dan zal het je niemand kwalijk nemen dat je doorrijdt ipv. vol in de ankers te gaan met alle gevolgen van dien.

Helaas houden lampenbouwers geen rekening met het feit dat de meeste aansluitdoosjes of buizen midden boven de wastafel uitkomen en elektriciens houden er ook geen rekening mee dat er ook lampen zijn waar de kabelinvoer niet in het midden zit.
Als eindgebruiker zal je dan wat moeten als de kabelinvoer toch verkeerd zit voor de lamp die jij zo mooi vindt.
Een buis of goot kan dan wel moeten maar of dat zoals je aangeeft mooi en praktisch is in een badkamer?
Ik zou er dan ook voor kiezen om de verbinding ergens achter de lamp te maken zodat deze lamp wel netjes aan de wand komt.
Zaak is wel om dit zo goed en vochtvrij mogelijk te realiseren en dan geef ik liever dat advies dan een advies waarvan je toch bij voorbaat weet dat men het toch niet uit kan/gaat voeren.
Ik kan het natuurlijk verkeerd hebben maar het ziet er naar uit dat hier alleen een buisje uit de muur komt. Zit er wel een doos dan de las uiteraard in de de doos maken en juist aansluiten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Vaste beantwoorders (kunnen) weten dat men binnen de wettelijke regels moet blijven bij het geven van advies.

Er zijn genoeg ledlampen op batterijen te koop om potentieel gevaarlijke aansluitingen met een spanning van 230 volt te vermijden.
 

Hooge229

  • #13
Bedankt voor alle info. Intussen de kroonsteen vervangen door lasklemmen. Het eruit slopen om te zien hoe de bekabeling achter de muur zit zie ik niet helemaal zitten. Is het wellicht een alternatief om een kabeldoos aan de muur te bevestigen op de plek waar de draden nu uit de muur komen? Dan maak ik in de kabeldoos een extra gaatje aan de achterkant om de draden doorheen te zetten. Eventueel zou ik deze kabeldoos nog kunnen zitten in verband met het vocht.

Het dubbel geisoleerde draad die uit de behuizing komt moet het wel redden tot aan de kabeldoos?

Dat probleem bewaar ik echter voor nadat ik het originele probleem heb opgelost; de spots werkend krijgen. Na het vervangen van de kroonsteentjes heb ik dezelfde situatie als hiervoor; het stopcontact werkt, maar de LED's niet. Nu vermoed ik dat deze simpelweg ook gesprongen zijn. Aardlek blijft netjes omhoog.

Nu kan ik wel de spots vervangen, maar als de transformator kapot is, zullen deze ook direct weer gaan springen ben ik bang? Is dat nog eenvoudig te testen voordat ik de spots aanschaf en vervang?

Mocht het overigens allemaal niet werken, is een LED op batterij wellicht nog een optie. Hopelijk gaat de batterij dan wel lang mee, en geeft het net zo veel licht als de LED's die ik nu heb...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Om verder te komen heb je een multimeter nodig of iemand die wat voor jou kan gaan meten.
Wat je moet weten is dat als je de spanning aansluit, staat er dan ook spanning op de trafo? en zo ja komt er aan de andere kant ook spanning van 11,5V uit?
Is dat er niet dan staat er op de trafo dat er een zekering in zit van 250ma, die kan ook stuk zijn maar of die te vervangen is?

Ter aanvulling led op batterij kan prima alleen wil je net zoveel licht als met je huidige zorg er dan voor dat je goede connecties hebt met een batterij leverancier :wink:
Opladen zou ook nog kunnen.
 

Hooge229

  • #15
Top, dankjewel!

Intussen de multimeter kunnen lenen. Er komt netjes 230 volt binnen, maar wat eruit komt is 0.

Ik hoopte even dat het aan mijn meetkunsten kon liggen, en met de gedachte dat je bij een stroom van 0 weinig kapot kan maken, toch de nieuwe led lampjes in de spot gezet.

Helaas was mijn hoop onterecht, en deden de lampjes (een beetje naar verwachting) het niet. Aan de andere kant zijn ze dus ook niet gesprongen, dat is dan weer mooi.

Dus.... ik denk dat ik een nieuwe transformator er tussen moet zetten? Als ik daar even snel op google zit ik hooguit op 20 euro, dus dat kan prima.

Moet ik dan naast de inkomende stroom van 230V en uitgaande stroom van 11,5V, nog op meer dingen letten? Zo zie ik er ook 250mA op staan? Nog meer dingen? Zou bijvoorbeeld een OSRAM TRAFO ET-PARROT 70/220-240 I goed zijn? De vereiste is minimaal 20 watt bij deze trafo. Dat klopt nu met het LEDje; deze is 20 watt.

Lampjes hoeven overigens niet gedimd te worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Een led van 20W is wel heel erg veel hoor, dat staat zo ongeveer gelijk aan een bouwlamp van 200W en voor een badkamer dus best veel, kan het niet 2 x 2W zijn?

Ik dat de zekering gesprongen is en de genoemde 250ma is van de zekering. Kun je die zekering niet vervangen dan inderdaad een nieuwe trafo kopen.
Wel van belang is dat een nieuwe trafo ook ongeveer de spanning van 11,5 tot 12V moet hebben en rond de 50VA, niet minder, iets meer kan vaak wel, maar beter is om gewoon dezelfde te hebben.
 

Hooge229

  • #17
Ik gebruik de verkeerde benaming denk ik, het is geen led verlichting, maar wel een G4 aansluiting. Het is 'G4 eco-halogeen 20 W'.

Ik zie bij de trafo die ik op het oog had geen VA staan, en kwam er ook niet uit hoe dit te berekenen. Nu een ander gebonden (Basetech BT-1668266 12 V 10 - 60)

Input: 230V
Output: 12V
VA: 60 (dus 10 hoger dan origineel)

Hiermee zou het dus moeten lukken denk ik?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Ik moet de eerste transformator nog zien waar op niet het vermogen vermeld staat...

Dit moet dus inderdaad minimaal 40W/40VA zijn, bijvoorbeeld 50VA zoals de oude.

Die 250mA zal de zekering aan de primaire 230V kant zijn. Het loont misschien om even te kijken of je die nog los kunt vervangen.
 

Hooge229

  • #19
Ik zal er nog is een blik op werpen. Die zekering (glaszekering vermoedelijk?) zit zeker binnen in de trafo zelf?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #20
Die zekering ziet er vaak anders uit dan een glaszekering vaak zijn het van die platte dingen waar net je oog op moet vallen omdat je het anders niet als zekering herkent.
Meestal zit die dus aan de 230V zijde.

Maar pak het meteen goed aan en gooi die halogeen er uit, zet er bijv. 2 ledlampjes in van 3,5W met een nieuwe trafo.
Voordeel is dat de trafo dan ook een stuk lichter (en vaak ook goedkoper) kan zijn en de lampen verbruiken ook nog eens veel minder stroom.
Waarschijnlijk geven die 3,5W led ook nog meer licht dan je halogeen lampen.
Wel even op de kleur letten, wil je de kleur van halogeen benaderen kies dan warm wit, wil je witter licht pak dan neutraal wit maar geen daglicht of koudwit want dat is (vind ik tenminste) vaak minder prettig licht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu