Vloerverwarmingspomp losdraaien, of vervangen? Foto's tgv

@juwel120

  • #1
De pomp van mijn vloerverwarming is kapot, hoe kan ik de abnormale grote moeren losdraaien,zijn daar speciale tangen voor?
Het gaat om een Grundfos UPS 15 45x20. Model G248. Afstand tussen de moeren is zo'n 16cm.

Het is al een oud systeem meer dan 20 jaar denk ik met zwarte slangen.
Zou het beter zijn om de hele vloerverwarming unit te vervangen? Dit omdat het vervangen van de pomp problemen op kan leveren ivb lekkage , maatprobleem enzo?

Ook zijn de andere onderdelen aan de unit meer dan 20jaar
Is het sowieso mogelijk om de zwarte slangen op een moderne vvunit lekvrij aan te sluiten?

Sorry voor de deels liggende (matige)foto's




 

Freekcv

  • #2
Neem een nieuwe verdeler met een platenwisselaar! Hier mee maak je een gescheiden circuit naar je cv installatie. Hier mee bescherm je de rest vd installatie tegen deze niet diffusie dichte slangen.
 

@juwel120

  • #3
Dat hoor ik vaker,de vv. slangen zitten meer dan 20 tot 25 jaar maar 18jaar terug is er een nieuwe HR ketel geplaatst en deze functioneert nog steeds prima,dus zo erg kan die diffusie toch niet zijn. Bovendien is zo'n
Platenwisselaar een pittige investering en ook niet vrij van problemen, (inwendige vervuiling en verkalken) .maar dank voor de tip.
 

Bernhard

  • #4
Het pomphuis moet je niet vervangen. Je vervangt de motor en de waaier. Draai hiervoor de 4 imbus bouten los. Weet je zeker dat de pomp stuk is en niet de condensator van de pomp. mvgr bernhard
 

@juwel120

  • #5
De drie standen knop boven op de pomp werkt niet meer goed,draait erg zwaar en het verbruik is bij alle drie standen bijna gelijk. De pomp zelf draait nog wel maar of hij de goede capaciteit heeft is de vraag, hij is immers al zeer oud.

Maar zou het mogelijk zijn om voor zo'n oude pomp nog onderdelen te krijgen zonder de hele pomp te hoeven vervangen? Dat zou erg mooi en handig zijn....
4 schroeven los draaien en een groot deel van de pomp vervangen, incl 3standenknop zou prettig zijn... Maar waar koop je die onder delen?
 

Freekcv

  • #6
Juwel120 schreef:
Dat hoor ik vaker,de vv. slangen zitten meer dan 20 tot 25 jaar maar 18jaar terug is er een nieuwe HR ketel geplaatst en deze functioneert nog steeds prima,dus zo erg kan die diffusie toch niet zijn. Bovendien is zo'n
Platenwisselaar een pittige investering en ook niet vrij van problemen, (inwendige vervuiling en verkalken) .maar dank voor de tip.
. En dit horen wij als monteurs weer vaker! Zo erg kan het niet zijn! Het is idd een investering, maar als je het niet doet ga je hier op een zeker moment toch echt spijt van krijgen!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Spuit eens een beetje wd40 o.i.d. op de draaiknop van de pomp, zwaar draaien wil niet zeggen dat dit van binnenuit komt.
 

@juwel120

  • #8
Dat had ik gedaan, afdekking verwijderd, driestanden knopje verwijderd, daarna plastic stiftje ingespoten met w40 ,had wel iets effect maar niet genoeg ik vrees dat het binnenwerk totaal verroest is en klemloopt, en daar kom je niet bij....
Toch dank voor tip.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #9
Als je dan toch de verdeler gaat vervangen (is wel verstandiger ivm scheidingswisselaar)
spoel dan gelijk alle slangen inwendig goed schoon,
daar ga je echt veel plezier van hebben qua warmte
 

@juwel120

  • #10
Het idee was om de verdeler/en pomp te vervangen maar geen scheidingswisselaar toe te passen ivm de kosten en ruimte. Nogmaals die wisselaar heeft er nooit opgezeten en alles heeft meer dan 20 jaar gewerkt, mogelijk omdat de HR ketel op de eerste etage zit en de verdeler op de beganegrond, eingelijk zijn ze al gescheiden kun je zeggen.... Ik wil niet eigenwijs zijn maar als iets 20 j werkt dan.......

Dat schoonspoelen,kan gewoon met lage kraanwaterdruk om zo maar te zeggen?
Zou het mogelijk zijn om de oude slangaansluitingen/koppelingen gewoon weer op de nieuwe verdeler te plaatsen,of is het een kleine moeite om die gelijk ook te vernieuwen?
 

Freekcv

  • #11
Als je een nieuwe verdeler gaat plaatsen, haal de nieuwe dan nog even niet uit de doos! Haal de oude verdeler los en spoel de slangen. Als hier troep uit komt, kijk dan even naar de staat vd oude verdeler aan de binnenkant. Grote kans ( omdat het toch al die jaren al goed gaat!!! ) dat je de verdeler terug gaat brengen voor een gescheiden systeem. Hier een foto van troep uit een vuilvanger in een installatie met niet diffusie dichte slangen. Zo ziet de gemiddelde installatie er uit die het toch al jaren zonder problemen draait!
 

@juwel120

  • #12
Ja das idd niet erg fraai, goede tip ,om eerst maar te kijken hoe de oude er bij staat,ik zal me er zeker nog eens in verdiepen. Bedankt voor het meedenken.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #13
Voor je vloerverw. hoef je geen scheidingswisselaar
te plaatsen, echter voor je cv-ketel wel, 20 jaar geleden
waren de leidingen in die ketels groot, nu met de huidige
ketels zijn alle leidingen dunner en dunner geworden,
dus de kans op verstopping word steeds groter.
Zelfs als je garantie hebt op je ketel, en de fabrikant
ziet de niet gescheiden situatie, dan kan je er vanuit
gaan dat je dus geen garantie krijgt....is letterlijk
div praktijkvoorbeelden terug te vinden
 

Freekcv

  • #14
Bedoel je hiermee dat het voor je leiding systeem en je radiatoren niks uitmaakt? Of doel je op wat anders?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Nee het is eigenlijk alleen om te voorkomen dat die rommel in je wisselaar van je cv komt.

Radiatoren zijn dikke buizen, de wisselaar van een ketel is steeds kleiner gemaakt, met kleinere kanalen en dunnere buizen om het rendement te vergroten en de ketel te verkleinen.
Nadeel is dat daardoor een klein beetje ijzer icm met die niet diffuse dichte slangen in je wisselaar verstoppingen kunnen veroorzaken waardoor 1 kanaaltje geen koeling meer krijgt en daarin stoom ontstaat met alle gevolgen van dien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu