Vloerverwarmingspomp defect

Klmdkl1

  • #1
Mijn vloerverwarming is defect. De aanvoer is warm, thermostaat staat open. Als de pomp aanstaat dan loopt de aanvoertemperatuur in de verdeler meteen terug. Als ik de stekker van de pomp eruit haal, dan loopt de aanvoer temperatuur op en worden de verwarmingsslangen warm ?! Ik vermoed dat de pomp defect is. Het is een Grundfos UPS15-60 S1 BP.

Is deze pomp nog te maken ?
Zo nee, waar kan ik een nieuwe pomp kopen ? (lijkt lastig te vinden op internet)

Dank.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de ingaande temperatuur daalt als de vloerverwarmingspomp aan gaat, werkt de pomp en is deze volgens mij niet defect. Ik denk eerder dat er te weinig warm water van de CV ketel word bijgemengd. Vervuilde of klem zittend thermostaatventiel? Andere afsluiters tussen de CV ketel en de vloerverwarmingsunit?
Is er onlangs iets verbouwd aan de CV instalatie?
Heeft u ook radiatoren en werken die wel goed ?
 

Kacheltje

  • #3
Dag Klmdkl1,
Zoals AvDijk al aangaf werkt je pomp gewoon.
Als de vloer koud is duurt het ook enige tijd voordat de aanvoer wat warmer wordt. De vloer komt geleidelijk op temperatuur en kan enige uren duren. Met de wat minder koude dagen kan het zijn dat je vloer nog nauwelijks op temperatuur komt. Dit omdat de ketel niet de hele dag aan staat.

Als je de werking wil testen zal je de thermostaat op de hoogste stand moeten zetten en dan de vloer de tijd gunnen om op te warmen.
Op de meeste verdelers zitten ook thermometers waarmee je ook kunt zien hoe warm de verdeler wordt. Let wel dat oudere thermometers lang niet altijd betrouwbaarmeer zijn.

Wat zijn de temperaturen mocht je ze kunnen aflezen?
 

Xr8

  • #4
Pomp lijkt mij ook niet defect gezien hetgene je schrijft. Je kunt de schroef eens voor uit de pomp halen en met een schroevendraaier voelen of de as draait.

Laat de pomp maar eens een tijd draaien en kijk dan of de aanvoer/retour temperatuur van de verdeler oploopt.

Succes.
 

Klmdkl1

  • #5
Ik woon in een split level huis: beneden VV boven radiatoren. Systeem draait al 5 jaar zonder problemen. 2-3 weken geleden liep de druk van het systeem en is het expansievat vervangen en een thermostaatknop van een radiator in de slaapkamer. Sindsdien doet VV het volgens mij niet.

De aanvoer naar de verdeler van de VV is heet/warm. De thermostaat van de VV bij de verdeler staat op 6. En dan komt het:
Als ik de stekker van de Grundfos pomp eruit haal (en deze het dus niet doet), dan gaat de aanvoertemp en afvoertemp vrij snel (binnen een minuut) naar de 45 graden. De verdeler hang 1 m boven de vloer en de vloerbuizen (8x voor 2 verdiepingen) worden meteen warm, maar niet tot op de vloer, maar alleen de eerst 50 cm. De vloer blijft koud.

Als ik de pomp met de stekker aansluit dan daalt vrijwel direct de aan en afvoer temp naar 22 graden ! De aanvoer naar de verdeler blijft heet. De pomp draait (3 standen).
De vloer blijft nog steeds koud. Ook na 3-4 uur met draaiende pomp. In het verleden heeft het systeem het altijd goed gedaan.

Zou het kunnen dat de pomp wel draait, maar niet goed functioneert ? Ik heb ergens iets gelezen over een waaier die los zit oid.
Het l;ijkt wel of de pomp de circulatie blokkeert ipv aanzet.
 

Klmdkl1

  • #6
Kan ik met een schroevendraaier die schroef van de pomp eruit halen ? Er komt dan water mee, maar ik weet niet of dit tijdelijk is of dat het hele systeem ineens leegloopt ;-) ?
 

Kacheltje

  • #7
Dag Klmdkl1,
Ik vermoed dat dit probleem te maken heeft met lucht in je installatie.
Zet de ketel en de vloerverdeler uit en ga eens grondig alle ontluchtingpunten na en ontlucht je installatie.
Bij vers cv water ontstaat er na enige tijd lucht.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Er komt inderdaad wat water, maar dat zal geen liter zijn.
Pomp openen en dan voorzichtig de schroevendraaier er in mocht hij stilstaan dan proberen hem aan te slingeren met de schroevendraaier drukken en draaiende beweging maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu