Vloerverwarming, water elektrisch verwarmen?

No Hands

  • #1
Ik zoek voor in mijn nieuwe huis vloerverwarming. Ik wil zo min mogelijk gas gebruiken.
Bestaan er systemen die als normale vloerverwarming werken, met waterleidingen in de vloer maar waarbij het water niet opgewarmd wordt door een gasgestookte ketel maar elektrisch?
Het tapwater wordt al elektrisch verwarmd namelijk.

Of, is het mogelijk een soort miniHR ketel te gebruiken voor alleen die vloerverwarming?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je elektrisch wil, en geen warmtepomp, dan zie ik geen voordelen aan vloerverwarming met water. Wel nadelen.

Als je gas hebt, en het om een iets groter oppervlak dan b.v. een badkamer gaat, dan zou ik toch voor gas of een warmtepomp gaan, gas stoken is minder duur dan elektrisch want in de stap van brandstof naar elektriciteit gaat veel energie verloren.
Als je even gaat zoeken zijn er inderdaad gasketels vanaf een KW of 12. Als het om een heel huis gaat dan is het trouwens maar de vraag of deze capaciteit voldoende is.

De redenering dat gas minder duur is dan elektrisch, geldt trouwens ook voor het tapwater. Als er een bad in huis is, of er wordt veel gedouched, zou ik dit zeker overwegen.
 

No Hands

  • #3
Ik werk als verkoper van zonnepanelen en heb zodoende zonnepanelen voor inkoopsprijs en een dak dat ruimte biedt voor 20 panelen. Mijn elektriciteit is dus redelijk goedkoop.
We hebben zonder elektrische boilers een verbruik van ongeveer 1500kwh, dat doen we met 7 panelen. Heb ik dus 13 panelen voor overige elektrische toestanden.

Het gaat alleen om een woonkamer, de badkamer wordt alleen elektrisch verwarmd op het moment dat mijn vriendin of ik daar aanwezig zijn dmv infraroodverwarming..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je wilt dus van een lage energievorm naar een hoge, en dan weer terug naar laag, dat is vernietiging van energie. zet dan je energie direct om naar de bruikbare vorm.

Je kan elektrische vloerverwarming gebruiken.

Een elektrische CV is erg prijzig in verbruik, ga dan voor een warmtepompsysteem, icm LTV(wand,vloer) en zonnepanelen.

Met 100qM gas kan je 1000Kwh opwekken.
Dus als je je gasverbruik weet kan je ongeveer bepalen wat je aan pv panelen moet opwekken om dat gasverbruik te compenseren.

Neem daarbij ook mee dat je opbrengst van je panelen en je warmte verbruik niet in pas lopen.

Je zal dus rekening moeten houden dat je alle energie die nodig is om je woning te verwarmen vanaf het net moet komen en dat je op een ander moment alle energie die word opgewekt op het net moet zetten, dat betekend dat je een beste E aansluiting moet hebben met bijbehorend vastrecht.

Persoonlijk zou ik een solarboiler nemen en deze gebruiken voor vloerverwarming.
daarop ter ondersteuning een warmtepomp of een Cv ketel
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Je kunt een elektrische CV ketel toepassen, zeker als je genoeg elektriciteit denkt te kunnen opwekken.
Maar de vraag kan eigenlijk pas goed gefundeerd beantwoord worden, als je de oppervlakte van de met vloerverwarming te verwarmen ruimte kent.
Het is dus niet de vraag of er elektrische cv-ketels bestaan, want die zijn er.

Het is eerder de vraag of deze in jouw toepassing zinvol toe te passen zijn. Het is in ieder geval verstandiger om de opgewekte elektriciteit ook ten volle te benutten dan deze (deels) aan het net terug te leveren.

Je kunt de opgewekte elektriciteit op slaan in de vorm van warm water (elektrische boiler) en deze o.a. benutten voor vloerverwarming.
In dit verband zijn ook elektrische vloerverwarming en infrarood stralingspanelen interessant: vormen van verwarming, waar wij een stijgende vraag naar zien, met name van gebruikers van zonnepanelen.
 

Bernhard

  • #6
Je hebt dan hele grote boilers nodig. Boiler inhoud 300l. De accumulatiewarmte is 300*200*1.16=7000watt. Een VV van 40m2 heeft een capaciteit van 3712w/h. Dat is dan bij -10grd genoeg voor bijna 2 uren. Bij dit soort oplossingen moet het warmteverlies van de woning zeer laag zijn. Veel isolatie ramen 3 dubbel glas en een goed ventilatiesysteem. Het warmteverlies wordt met die isolatie minder maar de opwarming van de woning door de zon wordt groter. Dan wordt de noodzaak om te koelen steeds belangrijker. Indien er voldoende wordt geïsoleerd is een installatie van een warmtepomp een must. Deze is zuiniger en effectiever. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Je moet het elektraverbruik niet onderschatten.
Als je nu 2.000 m3 gas verbruikt per jaar, dan moet je als je het elektrisch verwarmd rekenen op ca. 10 x het gasverbruik in kWh.
20.000 kWh dus!
Als je geen warmtepomp gebruik dan kan dit niet uit!

Namelijk 1 m3 gas kost ongeveer €0,62 oftewel 0,62 / 9.76 = €0.063 per kWh.

Als je een hogere terugleververgoeding dan 6,3 cent per kWh krijgt kan je dus beter gewoon terugleveren en gas stoken.

Volgens mij is die terugleververgoeding rond de 7 cent...
 

No Hands

  • #8
Solarboilers zijn geen optie. Daarvan heb je de meeste opbrengst in de zomer, dan heb ik geen verwarming nodig. Installatie en onderhoud kost veel meer geld dan normale zonnepanelen.

Het rechtstreeks met elektriciteit verwarmen is niet de beste manier van verwarmen, tuurlijk zijn er voordelen maar ook nog grote nadelen. De gedachte was om met elektra water op te warmen, wat makkelijker warmte afgeeft dan gebruikelijken elektrische verwarming.
Infraroodpanelen zijn beter geschikt voor plaatselijke verwarming, geen hele ruimte.

Alles wat geïsoleerd kan worden wordt geïsoleerd, inclusief hr++glas. De hoeveelheid water is natuurlijk een issue, maar ik kan me moeilijk een beeld voorstellen van de hoeveelheid water in een VV systeem.

Warmtepomp is mooi maar heel erg duur qua installatie.

Terugleververgoeding van stroom is hetzelfde als afname mits je binnen je verbruik blijft.
Nog een boel rekenwerk dus maar ik ben bang dat het opmgas vele malen eenvoudiger en waarschijnlijk ook goedkoper wordt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Zal maar niet per opmerking reageren, maar je lijkt het allemaal wel goed te weten (een paar van je opmerkingen zijn verre van waar.....en typische vooroordelen) Succes!!
 

No Hands

  • #10
Nou als jij denkt dat het anders is dan ik beweer hoor ik dat juist graag. Het heeft weinig zin om aan te geven dat het anders zit en dat dan vervolgens niet verder uit te leggen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Ik heb al eerder aangegeven dat de te verwarmen oppervlakte belangrijk is voor een gefundeerde keuze.
De getrokken conclusies zijn m.i. niet helemaal waar (of zelfs helemaal niet waar):
No Hands schreef:
Solarboilers zijn geen optie. Daarvan heb je de meeste opbrengst in de zomer....
M.i. vreemde conclusie want 's winters schijnt de zon vaak ook uitbundig. (en als er sneeuw op je zonnepanelen ligt doen ze ook weinig.
No Hands schreef:
Het rechtstreeks met elektriciteit verwarmen is niet de beste manier van verwarmen.
Dat is helemaal afhankelijk van de te verwarmen oppervlakte en de wijze waarop de elektriciteit wordt verkregen.
No Hands schreef:
Infraroodpanelen zijn beter geschikt voor plaatselijke verwarming, geen hele ruimte.
Wij verkopen deze en ik ken veel situaties waar men meer dan tevreden is over de totale verwarming d.m.v. infrarood panelen.
No Hands schreef:
ik kan me moeilijk een beeld voorstellen van de hoeveelheid water in een VV systeem.
Ook hier is het woord "oppervlakte" van belang: in bijv. 50M2 gaan 5 groepen van ca. 100 Meter buis. Bij een buis met diameter van 14 mm en wanddikte van 2 mm is de inhoud per 100 meter is de inhoud ca 8 liter per groep (inhoud van cylinder berekenen)
No Hands schreef:
Warmtepomp is mooi maar heel erg duur qua installatie.
Nou, ook dat is afhankelijk van de ruimten die je wilt verwarmen en er zijn inmiddels zeer betaalbare lucht-warmtepompen. (en de installatiekosten zijn helemaal afhankelijk van het feit wie je tegen het lijf loopt)
No Hands schreef:
ik ben bang dat het op gas vele malen eenvoudiger en waarschijnlijk ook goedkoper wordt.
Ben ik het wel enigszins mee eens, maar om een gefundeerd beeld te verkrijgen is dus meer nodig. (en zomaar wat loze kreten ventileren is m.i. niet juist, want dit forum werkt ook vaak opinievormend voor degenen die nog een keuze moeten maken)
 

No Hands

  • #12
Degooyer, bedankt voor je input, ik wil graag meningen van anderen horen, dus top.
Ik ben misschien wat kort in mijn antwoorden, ik zal dat verder uitleggen.

De solarboilers, met de zon een vloeistof verwarmen werkt goed, als er veel zon is is er veel warme vloeistof. In de zomer is dat mooi maar dan heb ik veel minder warm water nodig dan in de winter, als ik ermee mijn huis zou willen verwarmen. Ik heb om me heen rondgevraagd bij mensen die dergelijke systemen hebben en die geven ook gewoon toe dat er in de winter tekort warm water is.
Overcapaciteit plaatsen is niet handig, als je watervat warm is is het warm, dan staat je verwarmingsvloeistof oud te worden omdat het de warmte niet kwijt kan in de zomer.
Stroom van zonnepanelen echter kun je in de zomer veel veel maken, je meter houdt het bij wat je teruglevert en in de winter telt de meter weer de andere kant op als je die stroom 'terughaalt' van je leverancier.

Rechtstreeks met elektra verwarmen werkt goed, maar het beste als je bv luchtdicht gebouwd hebt. natuurlijk is dit met elke warmtebron zo, maar naar mijn idee zeker met elektriciteit omdat dat inderdaad duurder per kWh is dan een vergelijkbare hoeveelheid gas.

Elektrisch verwarmen gaat prima met infrarood, maar infraroood verwarmt mensen en objecten, geen lucht. Een infraroodpaneel in de hoek van ekamer zal dus heerlijk warm zijn als je binnen de straling van het paneel zit.
De lucht in de kamer raakt niet opgewarmd zoals met gasverwarming. Het infraroodpaneel zal dus de muur, de bank, de kast en alles wat er in de buurt staat opwarmen, dat laat zijn warmte weer los aan de omgeving en dan is er pas warmte die in de lucht gaat zitten.

Ik doelde op een warmtepomp die warmte uit d egrond haalt voor bv vloerverwaming, lucht warmtepompen zijn inderdaad betaalbaarder maar ook die werken het beste bij luchtdichte bouw. Mijn huis uit 1962 is dat helaas nog niet.

Zoals ik al in PM zei, ik wil geen welles nietus verhaal, bovenstaande is mijn mening die gevormd is door wat ik lees op internet. Als iemand mijn mening gefundeerd onwaar kan maken dan sta ik daar voor open.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Nou goed nog één reactie m.b.t. dit topic dan....

Voorheen was het zo, dat wanneer het op het 8-uur journaal was of het in de krant stond, het ook waar was....
Nu gaat men ervanuit, dat wanneer het op "internet" staat, het dus ook waar is.....

Nou ik kan je verzekeren: dat is echt niet zo, er staat verschrikkelijk veel onzin vermeld over diverse onderwerpen.
Ik zou er niet zo snel op vertrouwen, dat een op internet geventileerde mening de juiste is.

Iedereen heeft ook wel een "kundige" buurman of "ervaren" familielid, die het altijd beter weten dan degenen die dagelijks met deze materie bezig zijn.
 

Bernhard

  • #14
Vloerverwarming geeft stralingswarmte af. Stralingswarmte is licht. Licht gaat oneindig door. Dus ook tot achter in de kamer.
Het is juist een voordeel dat een gas niet door stralingswarmte kan worden opgewarmd.
Het maken van een keuze voor het soort installatie is afhankelijk van:
- de benodigde max. capaciteit
- de warmtebron
- warmteafnemer, vloer-, wand-, plafondverwarming, radiatoren of luchtverwarming
- wel of geen ventilatiesysteem
- wel of geen koeling
- de juiste kennis
- geschiktheid van het gebouw, ruimte voor de technische installatie
- investering en terugverdientijd door besparing energie.
De inhoud van een leidingnet is totaal onbelangrijk voor een keuze van een installatie systeem. Bij het transporteren van
warmte met een vloeistof is het temperatuurverschil en het aantal liters per uur te bepalen.
Bij een warmtepomp is het temperatuurverschil tussen de aanvoer en de retour 4 grd. Er moet dan door de leidingen meer water gepompt worden. De secties in de vloerverwarming moeten dan veel kleiner worden. Max 40-60mtr. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
En dat lucht-water warmtepompen alleen geschikt zijn voor dichte, goed geïsoleerde huizen is ook onzin.
Je hebt meer warmte nodig om een huis te verwarmen, maar dat hangt niet af van de warmtebron.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu