Vloerverwarming verdelers / pompen vervangen

Johan_2

  • #1
In huis heb ik twee vloerverwarming verdelers, 1 met 3 loops voor de woonkamer, keuken en bijkeuken (waarvan de bijkeuken dicht staat). De tweede verdeler is voor de serre die bij de woonkamer getrokken is.
Het systeem werkt, het huis wordt prima warm. De pompen maken wel redelijk wat geluid. De pompen zijn geschakeld met het thermostaatsysteem, ze draaien dus alleen als er warmtevraag is.
Is het nuttig/mogelijk de verdelers te vervangen door 1 verdeler met een energiezuinige pomp, en hoe lang zou dit duren voordat het zichzelf terugbetaald? Ik zie alleen maar sites die vertellen hoe vreselijk het is dat vloerverwarmingspompen 24/7 aan staan, maar dat is dus niet het geval. Als ik van 2 naar 1 pomp kan en die ook nog zuiniger is, is dit mogelijk een interessante optie om te besparen, maar ik heb niet genoeg verstand van verwarmingen om dit in te schatten.

 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Wanneer je de pompen via een pompschakelaar laat draaien (dat is dus niet te zien op de foto), laat dan alles lekker hangen, tot je werkelijk mankementen krijgt.

Ik zie dat de verdelers niet met een rubber ring zijn opgehangen aan de muur.Om het resonantie- en/of contact geluid te verminderen, adviseer ik u om rubber ringen te plaatsen onder de ophangpunten. Dat zal het geluid zeker verminderen (meestal maakt de pomp geen lawaai, maar zijn het contactgeluiden)
 

Johan_2

  • #3
De pompschakelaar staat inderdaad niet op de foto maar de pompen worden door een radiografisch thermostaat systeem aangeschakeld bij warmtevraag. Ik ga de verdelers laten hangen en pas als er problemen zijn in 1x het geheel vervangen.

Er is inderdaad contactgeluid, dat viel met het lawaai van de oude CV ketel niet eens op, en pas sinds een paar dagen moet er gestookt worden en is de pomp inderdaad hoorbaar. Bedankt voor de tip!
 

Blueznl

  • #4
Zo te lezen lijkt je systeem lijkt erg op wat ik zelf heb geknutseld.

Eigenlijk is het heel simpel. Door de radigrafische set draaien je pompen maar een beperkt aantal uren per dag.

Ik heb wat uren ingeschat, en kwam bij mij thuis op het volgende uit:

Voordat de pompen geschakeld werden (2 pompen):

2 x 60 x 24 x 365 / 1000 x 0.22 = 327 euro per jaar

Na het inschakelen van de pompen op basis van warmte vraag:

pompen 2 x 60 x 6 x 150 / 1000 x 0.22 = 23.16 euro per jaar
Homematic 5 x 365 / 1000 x 0.22 = 0.40 euro per jaar
totaal 23.16 + 0.40 = 23.56 euro per jaar

(Prijktijkcijfers matchen m'n schatting. De grootste (continu) stroomverbruiker, verwarming gerelateerd, in mijn huis is helaas de balansventilatie...)

Zou ik beide verdelers combineren (gaat niet want ze staan op verschillende verdiepingen, en bovendien schakel ik ze los van elkaar in en uit) dan zou ik dus ca. 12 euro besparen. Vergeleken met de prijs van een nieuwe verdeler enzovoorts niet de moeite waard.

Het hangt dus simpelweg van je draaiuren af. Zet een power meter in de keten (bijvoorbeeld zo'n Cresta ding, kost een paar tientjes) en je weet het zeker, maar waarschijnlijk kan het niet uit.

Blogspot Engels.
Blogspot Nederlands.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu