Vloerverwarming per ruimte regelen?

Pinaylies

  • #1
Beste mensen,

In ons nieuwbouwhuis komt op iedere verdieping (begane grond, eerste verdieping + zolderverdieping) vloerverwarming te liggen. In de technische omschrijving staat hierover het volgende:

“De temperatuur wordt geregeld middels een analoge kamerthermostaat in de woonkamer. De overige ruimten kunnen AAN/UIT gezet worden op de verdeler
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik verbaas me over de laatste zin. Je zou iets moeten kopen zonder de details te kennen? Van zo'n aannemer zou ik helemaal niets willen kopen.

In een goed geïsoleerd huis zul je de zoneregeling in de praktijk trouwens nauwelijks gebruiken.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Pinaylies schreef:
De aannemer weigert (uiteraard) om ons uit te leggen wat voor systeem zij aanleggen/wat zij precies doen als we kiezen voor de meerwerk-optie.
Wat een knettergekke situatie!! Je betaalt er toch voor? Dan mag je toch wel vragen wat er aangelegd wordt?
Idiote figuren die denken dat ze alles kunnen maken!
De afgegeven prijs komt mij erg hoog over.
Dit kan aanzienlijk voordeliger.
Hessie schreef:
In een goed geïsoleerd huis zul je de zoneregeling in de praktijk trouwens nauwelijks gebruiken.
Totaal mee oneens.
Zoneregeling is de enig goede manier om te besparen, ook in goedgeisoleerde woningen
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Heb inmiddels via een PB contact met de vraagsteller gehad.
Heb hem volgende geadviseerd (en vond het wel van belang ook hier te delen, omdat velen bij de bouw geconfronteerd worden met dezelfde soort problemen met hun aannemer)

Het gaat over zoneregeling: apart kunnen regelen per ruimte.

Volgens de aannemer is toepassen van zoneregeling afhankelijk van hoe de vloerverwarming gelegd gaat worden, maar er is twijfel of het allemaal wel klop. Er is een vermoeden, dat de aannemer er vooral zelf graag een slaatje uit wil slaan.

Heb als volgt geantwoord:

HOE het gelegd gaat worden is zeker van belang, omdat bij slordig leggen of bij afstanden van de buizen van 15 cm of meer, de buizen vaker over meerdere ruimten worden verdeeld. Dus niet keurig per ruimte.
Zijn buizen bijv. gedeeltelijk gelegd over 2 verschillende ruimten, dan valt er nadien weinig te zoneregelen......

Dit zou echter zeer, zeer slordig zijn en dient zeker vooraf bekeken te worden.Ik raad aan om e.e.a. boven tafel te krijgen en me niet door zo'n aannemer het bos in te laten sturen. U betaalt per slot van rekening toch het huis, met alles wat daarin zit.
Om achteraf tot de conclusie te komen dat het niet goed is, kan veel problemen veroorzaken.

Dat hij er een slaatje uit wil slaan is wel duidelijk.
Vloerverwarming met buizen in de vloer op een te grote afstand, kan nauwelijks vloerverwarming genoemd worden. Is veel goedkoper om aan te leggen, maar nadien komen de problemen wel!!!
Sta er op dat het goed gebeurt en u wilt weten HOE.

Er wordt verschrikkelijk veel af gerotzooid in de bouw en er zijn zeer slechte bedrijven, die voor een prikje wel "even" een vloerverwarming leggen.
Ook is van belang, dat de juiste verdelers (met label A pomp!) gebruikt worden.
U betaalt bij aanleg een behoorlijke prijs voor vloerverwarming "in de bouw" en nadien de hoofdprijs voor de noodzakelijke energie!!!.
 

Marcn88

  • #5
Als u per zone of kamer wilt kunnen regelen zal er per zone of kamer een groep vloerverwarming moeten liggen
deze groep mag alleen in de desbetreffende ruimte liggenn en niet deels in een andere ruimte afgezien van de aanvoer en retour slang tevens dienen de slangen om als hoofdverwarming te kunnen functioneren maximaal hoh 10cm liggen kijk hier goed naar en zorg dat je dit ook op papier hebt staan ik heb ondertussen genoeg woningen gezien waar een zoneregeling is aangebracht en de groepen her en der verdeeld zijn over de ruimtes waardoor er niet fatsoenlijk te regelen valt of de slangen veel te ver uit elkaar liggen waardoor het niet eens meer vloerverwarming genoemt mag worden
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Volledig eens met reactie van Marcn88.
Aan het aanbrengen van zoneregeling zijn zeker de vermelde voorwaarden verbonden.
Wanneer de vloerverwarming tegenwoordig "bij de bouw" is aangebracht kan je er bijna zeker van zijn dat dat op de voordeligste manier is gedaan en te grote afstanden tussen de buizen zijn aangehouden, waardoor groepen bepaalde ruimten overlappen. Er valt dan helaas weinig te regelen.
Ik zie ook vaak schrijnende gevallen van aangelegde vloerverwarming waarvoor zeer veel geld wordt gevraagd en eigenlijk weinig mee aan te vangen is.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Via een PB heb je als volgt gereageerd:
(plaats deze discussie openbaar, omdat veel kopers van nieuwbouwwoningen met zelfde probleem zitten!!!)


Ik heb de door u genoemde voorwaarden doorgegeven aan de aannemer en aangegeven dat ik graag wil hebben dat de vloerverwarming daaraan voldoet een bevestiging gevraagd dat daarmee rekening zal worden gehouden bij het leggen van de vloerverwarming.

Zojuist kreeg ik de volgende reactie terug:
"De vloerverwarming wordt door een professionele partij aangelegd volgens de daarvoor geldende regelgeving, zodat de ruimten goed worden verwarmd. Voor de vloerverwarming in jullie woning zal na berekeningen een legplan worden gemaakt. Dat dient o.a. te voldoen aan de minimale ruimtetemperaturen zoals deze in het Bouwbesluit zijn benoemd (ook in de Technische Omschrijving zijn deze temperaturen aangegeven).


De afstand tussen de buizen zal verschillen afhankelijk van de positie waar deze aangebracht worden. Ook dit wordt in het legplan verwerkt en zal voldoen aan de gestelde eisen.


De vloerverwarmingsverdeler wordt onder de cv-ketel geplaatst. Dit is in de Technische Omschrijving opgenomen en eveneens op jullie (verkoop)tekeningen zichtbaar.
Per etage zijn de groepen gescheiden op de verdeler. Zoals eerder aangegeven is het binnen een etage nog niet bekend hoe de groepen vervolgens verdeeld worden en kan er geen garantie worden gegeven dat elke slaapkamer een aparte groep wordt.


Houdt er rekening mee dat de standaard toegepaste vloerverwarmingsverdeler niet geschikt is om hier later naregeling op toe te passen. Bij de keuze voor individuele regeling wordt een andere vloerverwarmingsverdeler toegepast waar naregeling wel op mogelijk is."

Ik vrees dat we hier verder weinig mee kunnen, aangezien de technische omschrijving bij de contractstukken hoort van de koop- aannemingsovereenkomst... Voor een leek staan daar overigens zoveel technische dingen in die moeilijk te begrijpen zijn (al was er anders ook geen ruimte geweest om andere afspraken te maken, aangezien wij in een grote stad wonen en hebben moeten loten voor de woning).


Ik heb je als volgt beantwoord:

Inderdaad, met die verklaring van de aannemer kom je geen snars verder.
Men verschuilt zich achter allerlei, voor de leek onduidelijke regelingen.
Een naregeling is bij de huidige op de markt gangbare verdelers praktisch altijd toe te passen.
Wil men nadien een naregeling, dan zou er een andere verdeler geplaatst moeten worden.
Hieruit blijkt wel, dat men het goedkoopste van het goedkoopste materiaal toepast.
Dit is absurde onzin !!!

Men legt de buizen in de diverse ruimten dus op verschillende afstanden van elkaar. Dat hout in, dat als je bijv. een ruimte als een slaapkamer wilt gaan gebruiken als werkkamer, (en je daar een hogere temepratuur wenst) dan is dat nadien neit te realiseren (voor slaapkamers gaat men doorgaans uit van 15 graden C en weinig hoger)
Wil je een bepaalde ruimte eigenlijk helemaal niet verwarmen (zoals een slaapkamer) dan zou er op die verdeler dus geen mogelijkheid bestaan...........je zit dus altijd met een woning die, met maar 1 thermsotaat geregeld, altijd helemaal verwarmd gaat worden. Je hebt dus geen enkele mogelijkheid om per kamer te bepalen of je deze wel of neit wilt verwarmen of op een hogere temperatuur wilt brengen.

Dit allemaal heel erg achterhaald en daarnaast ook nog eens zeker niet energievriendelijk: het energieverbruik bij dit soort "systemen" is hoger, dan dat je per ruimte wilt kunnen bepalen wat de temperatuur is.

Beste methode is om zoveel mogelijk verwarmingsbuis in elke afzonderlijke ruimte te leggen en de mogelijkheid tot naregeling in te bouwen.
Dat berekenen houdt helemaal niets in: heb je een keer een strengere winter dan op de tekentafel is bedacht, dat zit je in de problemen.

En qua prijs hoeft dat zeker neit duurder uit te komen: de kunststof buis is het goedkoopste van een hele installatie.

Ik zou je willen adviseren om
- voor de aardigheid eens te vragen wat het verschil is als je in elke ruimte een buisafstand van 10-12 cm wilt aanhouden en

- dat er op de verdeler een mogelijkheid is om na te regelen (dus per groep te bepalen of deze aan of uit staat en daarmee de temperatuur in een bepaalde ruimte te kunnen regelen)

- vraag ook het prijsverschil van één verdeler per etage (wil men alles met één verdeler doen, dan kan je, als deze op de begane grond wordt geplaatst, problemen verwachten met ontluchten)

- Je wilt ook weten: welke pomp, van welk merk en welk type er wordt gemonteerd op de verdeler. (ik voorspel je: het goedkoopste van het goedkoopste: er MOET een energiezuinige label A pomp op komen: die is sinds 2015 verplicht, maar daartegen wordt nog veel gezondigd en worden veel goedkopere energie-onvriendelijke pompen gebruikt)

Ik geef je daarna dan wel weer een reactie (maar ik zal je voorspellen dat ze met een belachelijke prijs komen...... )

ik weet niet om welke totaal oppervlakte het gaat. Laat me dat nog even weten. (maar voorspel je dat je een topprijs betaalt)

Ik adviseer je om je "moeilijk" op te stellen en je niet met een kluitje in het riet te laten sturen.

Laat weten dat je je verdiept in de materie, waarvoor je veel geld betaalt!

Mogelijk haal je er nog een paar nieuwe bewoners bij om samen sterker te staan.
Ga er altijd vanuit: JIJ betaalt de woning en JIJ moet straks ook de energienota's betalen, dus wil je een energiezuinig oplossing.
Dat is momenteel zeker niet te veel gevraagd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zo, dat staat. :cool:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu