Vloerverwarming optimaal aangelegd?

Capriolo

  • #1
Hallo beste mensen ,

Ik heb een vraag; Mijn ouders hebben afgelopen tijd vloervermaming in hun huis laten aanleggen en daar bovenop laten betegelen. Het gaat hier om bij-verwarming, de leidingen liggen net onder de tegels.


De woonkamer is uitgerust met 5 radiatoren die nog steeds aangesloten zijn, dit is dan ook de hoofdverwarming.

De vloerverwarming is aangesloten na de buizen voor de radiatoren.
De CV heeft 1 "kringloop".

Het werkt nu zo, Mijn ouders draaien de thermostaat in de woonkamer op bijvoorbeeld 21 graden , radiatoren krijgen warm water , woonkamer is 21 graden CV gaat uit.

Nu zit de vloerverwarming er dus bij. En voor mijn gevoel niet optimaal aangesloten.

Volgens de personen die het hebben aangelegd zou de vloer na 1 uur op temperatuur zijn , omdat de buizen redelijk dicht bij de tegels liggen.


Wat er volgens mij gebeurd: Alles is ijskoud . Pa en ma worden wakker, ze zetten de verwarming aan ( thermostaat in de woonkamer op bijv. 21 graden). Radiatoren en Vloerverwarming krijgen warm water. Na ca 30 minuten is het lekker warm in de woonkamer, de thermostaat zegt nu tegen de CV-ketel dat er geen warm water mee door het huis gaat voor de radiatoren en vloerverwarming.

De vloerverwarming is nog lang niet op temperatuur en heeft dus vrijwel geen effect.

Het huis koelt af , en als het weer onder de 21 graden is, dan gaat de cv-ketel weer aan en er wordt heet water door de buizen gepompt.
Kortom , verre van optimaal....... denk ik.

Bij mij thuis heb ik een installatie met 2 aparte kringlopen en zijn de radiatoren en vloerverwarming van elkaar gescheiden. Zo kan ik de vloerverwarming enkele uren voordat ik wakker wordt al aanzetten.


Bij mijn ouders , is dit juist aangesloten?
Op de CV-ketel is maar 1 kringloop . En ik neem aan dat het niet uit te breiden is in de ketel zelf.
Als ik ff in het wilde weg denkt , moet de splitsing voor de vloerverwaming voor de radiatoren komen, zodat beide systemen d.m.v. een ventiel/kraan ( electrisch te bedienen) apart van elkaar uitgeschakeld kunnen worden.


Iemand die hier meer ervaring mee heeft?

Bedankt,
Cor
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik zou dit geen vloerverwarming willen noemen! Dit is puur amateurwerk, een professioneel bedrijf zal zoiets nooit afleveren.

Een groot misverstand is m.i. dat "bijverwarming" een vorm van verwarming zou zijn, die bijdraagt tot een groter comfort. Doordat de buizen bij "bijverwarming" verder uit elkaar liggen, ca 15 -20 cm (en zelfs nog meer cm) is er veel meer tijd nodig op de vloer op de gewenste temperatuur te brengen. Dat kost dus per saldo meer energie.
Mijn advies is dus altijd om vloerverwarming nooit als "bijverwarming" te laten leggen en zeker ook niet zoals in dit geval, op de retourleiding van een radiator. Het vereist meer energie en is vaak de oorzaak van klachten.
 

Camino

  • #3
Er is geen enkele vloerverwarming die binnen 1 uur op temperatuur is. Als je in je woning gebruik maakt van vloerverwarming is het de bedoeling de woning zo veel mogelijk op constante temperatuur te houden. Hierdoor hoeft te ketel minder hard te werken en het blijft de temperatuur van het vloeroppervlak gelijk.

Omdat er bij jou ouders tevens gebruik wordt gemaakt van radiatoren wordt de ruimte toch snel verwarmd en slaat de cv ketel af bij bijvoorbeeld 20 graden dit zorgt ervoor dat de vloerverwarming ook niet meer wordt aangestuurd. Gevolg is een warme ruimte met een koude vloer.
 

Capriolo

  • #4
Dank voor de antwoorden , ik was hier ook al bang voor toen ik vorige week een bezoekje bracht en het geheel bekeek.

@ Degooyer: Voor de duidelijkheid , de vloerverwarming is niet op de retourleiding aangesloten. Ik probeer het uit te leggen. Er komen 2 buizen uit de CV-ketel (in-uit).
De "uit" worden allemaal afgetakt voor de radiatoren en dan de laatste is erbij gekomen voor de vloerverwarming.

Hetzelfde voor de "in" eerste aftakking nu de vloerverwarming aftakking en dan alle aftakkingen voor de radiatoren, dan de cv-ketel weer in.

Als de aftakking (radiatoren - vloerverwarming- bypas) dan konden er ventielen in gemaakt worden dat de radiatoren uitgeschakeld kunnen worden.

Ik denk net zoals Camino , dat de vloerverwarming geen enkel nut zal hebben , die zal altijd koud blijven.

TENZIJ: de radiatoren worden uitgeschakeld enkele uren van te voren en als iedereen wakker is , de radiatoren er een beetje bijkomen.

Dat is op zich niet zo moeilijk te maken denk ik , dmv ventielen op de aanvoerbuis van de radiatoren om ze te kunnen afsluiten ( electrisch bedient) en dan dmv een homeautomation alles gaan bedienen.

Zo programmeren dat om 0500 de vloerverwarming aangaat , de radiatoren blijven uit. om 07:30 gaat het ventiel van de radiatoren open. Dit kan denk ik dan ook met draadloze thermostaatknoppen op de radiatoren gedaan worden .
(Met een snelle berekening kom ik met homeautomation spullen op een 400-500 euro)

Iemand verder suggesties hoe het wel een aanvaardbaar systeem kan worden?

Thanks,
Cor
 

Bernhard

  • #5
De flow over de radiatoren en vloersectie moet ingeregeld worden. De radiatorventielen moeten geknepen worden. De flow over de vloersectie wordt dan groter. Met het afsluiten van een of meerdere radiatoren zal de vloersectie ook meer warmte van de ketel krijgen. Als laatste een regeling monteren. mvgr bernhard
 

Capriolo

  • #6
Hallo Bernhard,

Dat zei degene die het aangelegd heeft ook. Maar als je de radiatoren zal knijpen , dat betekend dat het huis ook langzamer warm wordt?

Bij een Hoogrendements CV, die op gas werkt , hoe werkt dit? Ik heb vorige winter gemerkt ; de centrale thermostaatknop wordt omhoog gedraaid ,dan gaat de CV-ketel branden en komt er warm water door de radiatoren. Wat als de Kamertemperatuur is bereikt . Slaat dan de CV-ketel uit en gaat weer aan als de "centrale" temperatuur onder een bepaalde waarde komt?
Als dit zo is , dan krijgt de vloerverwarming elke keer maar een "korte stoot" nieuw warm water.

Je hebt het over een regeling monteren , wat moet ik me daarbij voorstellen?

Bedankt ,
Cor
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Men denkt nog te vaak, dat wanneer men maar aan een radiatorknop draait, er ook warm water vanuit de cv-ketel door die radiator zal stromen.
Dat werkt natuurlijk nooit als de kamerthermostaat de CV-ketel heeft uitgeschakeld.
Je zult dus meerdere circuits moeten maken om het elders in de woning (dus op de plaatsen waar je warmte wenst)te kunnen verwarmen.
Voorwaarden is altijd, dat de CV-ketel aangeschakeld wordt vanuit de ruimte die je wilt verwarmen. Klinkt m.i. heel logisch, maar nog velen denken: ik zet wel een thermostaat in die ruimte en het zal wel opgelost zijn.
Met diverse kleppen, waarmee je bepaalde gedeelten van een verwarmingscircuit opent/sluit en thermostaten die de ketel aan/uit schakelen is er wel iets te bereiken.
Al dat afknijpen etc. werkt voor geen meter, als de CV-ketel niet aangeschakeld wordt.
Een vloerverwarming helemaal aan het eind van een verwarmingscircuit moet ook kunnen werken, ook als de radiatoren in het gehele circuit open staan.
Een vloerverwarming, zomaar op wat buizen aangesloten, zonder verdeler, is m.i. een niet goed doordacht systeem!
Er is wel een regelsysteem om te bereiken wat je wenst, maar daar staat wel een prijs tegenover......
Ook "home-automation" lost niet zomaar alles op, wat eigenlijk gewoon verkeerd is aangelegd.
Terug naar de titel van dit topic: Vloerverwarming optimaal aangelegd?
Mijn antwoord daarop is zondermeer: nee.
 

Capriolo

  • #8
@ Degooyer; ah , ik was niet helemaal duidelijk/compleet.

Het gaat om 1 grote ruimte waar die 5 radiatoren in staan en de vloerverwarming is , ook de centrale thermostaatknop is daar.

Hoe werkt een hoogrendements CV-ketel? Als de kamer op temperatuur is , stopt dan de aanlevering van het warme water?

Zelf woon ik in het buitenland en mijn verwarming heeft een grote buffer van ruim 400 liter die wordt opgewarmd, die buffer wordt verwarmd tot 75 graden , en koelt af tot 50 graden, dan gaat de ketel weer aan. Als er een circuit warm water nodig heeft dan wordt het water opgewarmd via deze buffer. Maar ik vraag me dus af hoe het zit met zo'n hoogrendements gas-ketel die niet zo'n buffer heeft.

In mijn idee als de kamer op temperatuur is (waar de centrale thermostaat knop is), dan stopt de toelevering van het warme water.

Je zegt:"Een vloerverwarming, zomaar op wat buizen aangesloten, zonder verdeler, is m.i. een niet goed doordacht systeem! "

Een verdeler is wel ingebouwd , maar die verdeler zit na de buizen voor de radiatoren.

Cor
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Het lijkt me wel van belang, dat als je een situatie schetst, je van begin af aan de juiste situatie opgeeft.
NU blijkt dat er wel een verdeler is aangebracht....
Maar helemaal aan het eind van het verwarmingscircuit.
Als alles niet goed is ingeregeld, zal er mogelijk te weinig warm water overblijven voor die vloerverwarming....

Hoe een hoogrendementsketel werkt, is wel na te zoeken op internet, maar dat heeft totaal niets te maken met een thermostaat die centraal de temperatuur regelt.
De thermostaat stopt de ketel als de ingestelde temperatuur bereikt is (maar dat geldt voor elke ketel en elke thermostaat)

Een ruimte, die je verwarmt met 2 verwarmingsbronnen (radiatoren en vloerverwarming) of mogelijk nog meer warmtebronnen zoals een hout- of gaskachel, blijft altijd lastig te regelen.
De radiatoren verwarmen de ruimte redelijk snel, waardoor de ketel afslaat (de thermostaat reageert op de ruimtetemperatuur) en de vloerverwarming niet de kans krijgt om goed op temperatuur te komen.
Dat kan je enigszins voorkomen door op de radiatoren thermostaatkranen te plaatsen die je lager afstelt dan de gewenste temperatuur op de "centrale" thermostaat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Een modulerende thermostaat kan in dit geval ook al veel verschil maken. De ketel kan dan namelijk op een laag pitje branden. Het minder warme water doet niet veel in de radiatoren, maar wel voor de vloer die met lagere temperaturen wel.
In combinatie met inregelen van de installatie, uiteraard!
 

Capriolo

  • #11
@ Degooyer; dat had idd beter geweest, voor mij is dat 1 met de vloerverwarming en wist niet de benaming ervan. Als er 80 graden door de vloerverwarming buizen komt lijkt me dat niet ideaal. A fin zo'n regel unit is er dus wel.

@Ingmar: modulerende thermostaat , ik houd het in gedachten.

Nu dat het in NL boven de 30 graden is lees ik net in de krant heeft de vloerverwarming weinig zin. In de herfst zal het geheel voor het eerst aangezet worden en wat testjes gedaan worden heb ik begrepen. Mocht het dus niet aanvaardbaar werken zoals we nu verwachten weet ik in iedergeval dat er oplossingen zijn.

Bedankt,
Cor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu