Vloerverwarming opgeleverd; dit werkt toch niet?

Duifje

  • #1
Beste allemaal,

In de woning van mijn moeder (gerenoveerd monument) is de verwarming voorzien d.m.v. radiatoren, gevoed door een C.V. ketel. In de badkamer is een handdoekenrek geplaatst, en als enige ruimte heeft de badkamer ook vloerverwarming (12m^2). De vloerverwarming is genageld op een lewisplaat, en de buis die ze gebruikt hebben is de normale flexibele buis die ze ook voor radiatoren etc gebruiken. Deze kan tot 95 graden Celsius. Dit alles is gedaan door een aannemer/installateur in opdracht van een projectontwikkelaar.

De vloerverwarming is in mijn ogen niet alleen op een visueel onaantrekkelijke manier aangesloten, maar volgens mij werkt het ook niet. Zie het schema hieronder, en ook de foto. Ik heb het gevoel dat mijn moeder met een kluitje het riet in wordt gestuurd, dus ik hoor heel graag jullie mening.




Wat ik zie is een aanvoer die gesplitst wordt. 1 kant gaat eerst naar een thermostaatkraan, vervolgens via het handdoekenrek naar wéér een thermostaatkraan naar de retour. De andere kant van de aanvoer gaat naar een ventielkraantje (zo een die je met een inbus moet knijpen), en via de vloerverwarming naar wéér zo'n ventielkraantje, en tot slot naar de retour. er is dus géén vloerverwarmingsverdeler geplaatst.

Als ik het voor mijzelf probeer voor te stellen zal dit gebeuren als de ruimtethermostaat (in een andere ruimte) de C.V. in werking zal zetten:
- Thermostaatkraan op aanvoer staat open.
- Warm water zal via de aanvoer komen, en zal zowel via de vloerverwarming als via het handdoekenrek lopen.
- Als de thermostaat op zijn ingestelde temperatuur komt, zal de thermostaat gaan knijpen, waardoor er méér water door de vloerverwarming stroomt.

Nu heb ik hier op het forum uitvoerig gelezen over het gebruiken van het (ingeregelde) retourwater uit een radiator, om dit vervolgens door de vloerverwarming te laten lopen. In dit geval regelen de thermostaten naar mijn idee helemaal niets. Of de thermostaten nou helemaal open of helemaal dicht staan, het water kan van de aanvoer ongehinderd naar de retour stromen via de vloerverwarming. Je kunt de flow knijpen met de ventieltjes, maar je regelt nergens de temperatuur.

Ik heb hierover de volgende vragen:
- Hoe werkt dit systeem?
- Hoe bewaak je de maximale temperatuur in de vloerverwarming? (cv temp is immers ongeveer 65gr)
- Mag/moet ik dit zo accepteren?

Toen ik mijn zorgen/vragen besprak met de aannemer gaf hij aan "Het zit waarschijnlijk je de thermostaat aan de retourkant rechtsonder, die moet op 2 moet staan" Het aanspreekpunt van de aannemer is natuurlijk geen alwetende installateur, maar aangezien ik de werking niet begrijp vind ik "waarschijnlijk" niet echt geruststellend.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties!
 

Freekcv

  • #2
Wij mogen hier het werk van een ander niet beoordelen. Zie de forum regels.
 

Duifje

  • #3
Hoi Freek, dank voor je reactie. Laat ik mijn vraag dan herformuleren; hoe werkt dit systeem, en hoe kan de gebruiker het beste omgaan met de 4 instelbare kranen?

Mijn doel is immers om het te begrijpen.

Bvd,

Gert
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Normaal zit er op de retour van de vloerlus een RTL ventiel welke de temperatuur begrenst.

Ik heb het idee dat 1 van de 2 kranen op de verkeerde leiding zit.
Verder is het zo niet in te regelen, balofixkranen zijn daar niet geschikt voor.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Knutselaars: onprofessioneel werk!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Inderdaad wordt er geen werk van derden beoordeeld hier.
Je hebt nu uitleg gekregen.
Ik zou zeggen ga met je tekening naar degene die het heeft aangelegd en laat het je ook door hem uitleggen.

Vanwege de forumregels doe ik hier nu wel een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu