Vloerverwarming niet warm

Charley8900

  • #1
Ik heb al gezocht, maar kan helaas niks vinden. Wat is het geval: Ik heb een een-groeps vloerverwarming. De aanvoer wordt goed warm, de retour iets minder. Op de meters kan ik dat ook zien.

Maar de (witte) slang voelt helemaal niet warm aan, het lijkt erop dat de aangevoerde warmte direkt weer naar de retour gaat, en niet de leiding in...

Het is een hele simpele set, ik kan verder niks instellen. Voorop zit een Grundfuss pomp.

Heeft iemand een idee?
 

Chathanky

  • #2
Je kan de vloertemperatuur toch wel instellen en de groep open en dicht zetten?

Wat zijn de aangegeven temperaturen van de vvw groep?
 

Charley8900

  • #3
@chathanky: he, bedankt voor je reactie. Nog uit Zeist ook...

Meestal staat de aanvoer op 35 of 40, de retour dan een graad of 5 lager. De stand van de pomp heeft weinig invloed, helemaal uit of op stand 3. Geen verschil lijkt het wel.

Ik kan niet zo veel instellen. Ja, er zit wel een thermostaatkraan op, die staat helemaal open. Ik zou die voeler er evt ook uit kunnen halen, maar dat maakt volgens mij niks uit. De retour wordt ook warm.

Ik probeer wel een foto toe te voegen, kijken of dat lukt.

 

Charley8900

  • #4
En eentje vanaf de andere kant:

 

Chathanky

  • #5
Worden beide witte slangen niet warm?
Is alles goed ontlucht?
Is de witte knop links ook open?
Draait de pomp?

Het komt wel gevaarlijk dicht bij zo. :mrgreen:
 

Charley8900

  • #6
Ja, volgens mij staat alles open.
En toch blijven beide witte slangen koud...

Hoe kan ik het beste alleen de (witte) vloerset ontluchten? Zit rechtsbovenop wel een ontluchtertje, maar daar komt alleen water uit.

- retour dicht
- aanvoer dicht
- retour vloerset los
- aanvoer open zetten, en emmer erbij?
- aanvoer weer dicht en alles weer aansluiten

Dan weet ik tenminste zeker dat de lucht eruit is.
 

Chathanky

  • #7
Dat is mogelijk controleer voor los koppelen of werkelijk de druk er af is door de ontluchtingsnippel even open te draaien, dan is er nog een mogelijkheid terug als de verdeler niet afgesloten blijkt te zijn.

Alle afsluiters inclusief het voetventiel draai je dicht, vervolgens controleren met de ontluchter.
Dan de slang zonder de groepskraan los koppelen, dan bij de verdeler afdichten bij de los gekoppelde slang (anders komt hier ook water uit zodra je de witte knop/termostaatkraan open draait)

pas dan kun je voorzichtig de termostaatkraan open draaien en de witte knop van de groep (rechts onder).

Houd je cv systeem wel op voldoende druk en vul zonodig tussendoor bij.
Als je zeker bent dat alle lucht er uit is draai je de termostaatkraan dicht en sluit je de slang weer op de verdeler aan. dan is het alleen de verdeler nog even ontluchten.

Dit alles doe je met de ketel en cv verdeler uit het stopcontact.

Je weet wel zeker dat de pomp goed werkt?
Mijn vermoeden is dat deze het niet doet.
 

Charley8900

  • #8
Okee, ga ik doen. De pomp hoor ik echt lopen. Setje is nieuw (jaartje oud), maar helaas is de verhouding met de installateur ietwat vertroebeld. :D

De witte slang aan de onderkant is dus de retour volgens jou?
Is er dan een verbinding binnen het setje van aanvoer naar retour? En kan ik die dan niet dichtzetten?

Ik moet eerst maar eens op zoek naar iets in die maat om af te dichten, heb niet veel spullen meer liggen sinds de verbouwing...als ik dat niet heb in die maat ga ik wel ff bij bedrijfsnaam verwijderd, mod langs (waar ik het setje trouwens ook heb gekocht, maar dat was ook bij de vorige eigenaar).

Hoop wel dat ik dit voor elkaar ga krijgen, ben wel blij met je aanwijzingen.
 

Chathanky

  • #9
De boven en onder balk is open, hier tussen kan de pomp het water rondpompen.

Maar wees wel voorzichtig met wat je doet het kan een hoop wateroverlast geven als het mis gaat. :oops:
 

Charley8900

  • #10
Net alle opdrachten in de juiste volgorde uitgevoerd. Helaas niet het gewenste resultaat, er zat ook niet echt lucht in.

Maar wat ook zo raar is: als ik de pomp uit zet, loopt de temperatuur van de bovenste meter zo naar de 40 graden, en wordt de retour ook warm. Maar zodra ik de pomp aanzet, loopt de temperatuur terug naar 20 graden, en wordt de retour direct weer koud (en de aanvoer blijft warm).

Zodra ik dan de pomp weer aanzet, loopt de temp van de bovenste meter weer terug. Met de onderste meter gebeurt in die korte periode niet zo veel? Dat is toch raar, aanvoerleiding blijft namelijk heet en de retour gelijk weer koud.

Zou de vloerslang een verkeerd type zijn, zodat er geen warmte naar buiten kan? :shock: Maar dat alles verder prima werkt?
De beide witte slangen voelen namelijk gewoon koud aan.
 

Chathanky

  • #11
Lijkt zo snel gelezen meer op dat je aanvoer en retour van de ketel naar de vvw verdeler verwisselt is
 

Charley8900

  • #12
Dat kan ik eenvoudig verwisselen. Is namelijk de laatste 2 meter aangesloten met flexibel onder de vloer. Moet dan wel even het systeem leeg laten lopen... althans, de druk eraf.

Draai ik eerst even alle radiatoren dicht. Denk dat ik dat toch maar ga doen morgenochtend... kan het gewoon niet uitstaan.

Ik denk namelijk niet dat ze zijn omgedraaid, maar volgens mij te ver van de ketel af, en daarom draait het 'tegen de stroom in'. Is het proberen wel waard, hij wordt nu toch ook niet warm, dus...

wordt vervolgd :cool:
 

Chathanky

  • #13
Heeft het systeem wel eens goed gewerkt? Of is dit altijd een probleem geweest?

Als het gewerkt heeft en geen verandering heeft plaat gevonden dan is de kans 0,0 dat het omgedraaid zit, dit is op afstand moeilijk te zien, maar als je het makkelijk kunt verwisselen de moeite wel waard.
 

Charley8900

  • #14
Nee, heeft nog nooit goed gewerkt. Het is nl. als bijverwarming in een door mij aangebouwde serre.

Is 1 jaar geleden aangesloten op de bestaande installatie.
Vorig jaar tijdens de winter had ik nog zo veel klussen in huis, dat ik het nooit koud had. Maar nu zit ik dicht te groeien achter mijn beeldscherm (die inderdaad in de ietwat groot uitgevallen aanbouw staat) en kreeg van de week koude voeten... vandaar deze vernieuwde activiteit.

Ik ken wel iemand die bij dat loodgietersbedrijf werkt met die groene busjes, maar eerst maar eens zelf moeite in steken.
 

Chathanky

  • #15
JCK. :mrgreen:

Door eerst zelf uitzoeken steek je allicht wat op.
We horen wel of het omwisselen resultaat heeft gehad.
 

Charley8900

  • #16
Vanmorgen de aanvoer en retour omgedraaid....helaas geen resultaat...

Ja, de andere leiding is nu heet, dat wel. Maar de witte slangen blijven koud....

Zou dat eengroeps-setje niet goed zijn? Of dat de afsluiter voorop blijft hangen? (dat gebeurde nl. bij het testen met ontluchten af en toe....)

Toch onbegrijpelijk, dat de ene temp-meter op 40 graden staat, de andere op 30 graden, en die witte vloerslangen voelen niet warm aan...

Waar komt dan die 10 graden temp-verschil vandaan? Ik begin steeds meer te geloven dat ik een verkeerd soort witte slang in de vloer heb liggen.... eentje die geen warmte afgeeft...of bestaat dat gewoon niet.
 

Chathanky

  • #17
Wat is het temperatuursverschil over de leidingen die van de ketel komen?

Als er weinig stoming over het circuit is zie je ook een temperatuursverschil dit is de afkoeling van je verdeler.
Bijzonder is als de vvw wel goed werkt zijn die temperaturen van 40/ 30 ook goed.

Ik heb hier nog een geleende beschrijving. Het kan zijn dat dit een oorzaak is. Hoewel ik ook de mogelijkheid niet uitsluit dat de pomp niet goed zijn werk doet of defect is.
Je kunt dit controleren door de schroef on het midden er uit te draaien. er ontsnapt nauwelijks water uit omdat deze wordt afgedicht. door voorzichtig met een schroevendraaier de as aan te raken kun je voelen of deze werkelijk rond draait. Zo ja dan is je pomp goed.

Hier de geleende beschrijving van een vergelijkbare verdeler. (de onderdelen kunnen bij jou op een andere plaats zitten)
Controleer of nu de bovenste koker wel warm wordt.

Ja: Uw thermostatische regelknop stond niet ver genoeg open, is kapot of heeft niet goed op het ventiel gezeten.

Nee: De aanvoer en de bovenste koker worden nog steeds niet warm en de ketel brand wel.

Er is nog steeds niets aan de hand, echter U bent een van de "pechvogels" bij wie de verdeler hydraulisch actief moet worden gemaakt. Technisch kan het namelijk voorkomen dat de verdeler te ver van de ketel is geplaatst.

De verdelers zijn hydraulisch neutraal. d.w.z. dat de pomp van de verdeler geen invloed uitoefent op de cv installatie.

U moet de verdeler nu actief gaan maken, door het voetventiel linksboven met aftapnippel ( of blinde stop ) rechtsonder te verwisselen.De pomp staat nu in serie met de pomp van de cv ketel en zal zelf wat harder aan het systeem gaan zuigen.

Het inregelen lijkt nu wat ingewikkelder, echter valt het best mee. Probeer in gedachte de stroomrichting van het water te volgen. Als het voetventiel, wat nu rechtsonder zit, helemaal open staat gaat het warme water vanuit de aanvoer rechtsboven door de pomp direct weer door het voetventiel rechtsonder terug het cv systeem in. Dit is dus niet de bedoeling, omdat het merendeel door de groepen moet. Dit is te controleren door aan de retour leiding van de verdeler te voelen. Als deze net zo heet is als die van de aanvoer, staat de verdeler niet goed ingeregeld. Houdt met uw linker hand één van de groepen vast. Ga nu m.b.v een inbussleutel het voetventiel wat nu linksonder zit langzaam knijpen. Op het moment dat U warm water door de groep voelt lopen is Uw verdeler ingeregeld en moet U stoppen met knijpen. Denk er aan... ook nu mag de watertemperatuur in de verdeler niet boven de 50 graden zijn.
 

Charley8900

  • #18
Bedankt voor je (zoveelste) reactie. Zeker net darten zitten kijken? Ben zelf ook een liefhebber, Klaasen eruit, maar dat gun ik Kale Co wel.

Net de pomp gecontroleerd: die doet het. Bedankt voor je handleiding, het zou zomaar kunnen dat het genoemde probleem bij mij ook het geval is. De aansluitingen zitten een behoorlijk eind van de ketel.

Er staat geen merk op de verdeler. En de handleiding kan ik natuurlijk weer niet vinden. Ik vind het erg lastig om de waterstroomrichting te volgen. Ik heb natuurlijk aanvoer en retour omgedraaid. De linkeraanvoer moet volgens mij de aanvoer zijn (die waar de thermostaatkraan zit). Bovenop zitten nog de retour in het midden, en rechts-bovenop een ontluchting.

Aan de rechterkantzijkant zit een blinde dop. Onderop een aansluiting met witte slang. en dan voorop de andere kant van de witte slang.

Is het nu de bedoeling dat de retour naar rechts of naar de rechterkant wordt geplaatst? Denk dat ik daar maar niet zelf aan begin, want die retour moet ik dan eerst doorzagen en een klemkoppeling 15 ertussen.

En dan zou ik dus de voetventiel van de retour moeten knijpen? Wat is daar dan het nut van ? Kan ik dan nu ook niet doenn, want volgens mij gaat het warme water van de aanvoer gelijk de retour weer in.

Ook sjips, dat je die verbinding niet kan dichtzetten. Bij de vloerverwarming in mijn oude huis was er alleen maar een ingang... en de uitgangs was toch echt aan de andere kant van de slang, en niet binnen het setje.
 

Chathanky

  • #19
De aanvoer hoort inderdaad op de thermostaatknop uit te komen.

Als je de retour van de ketel op de onderbalk plaatst is je verdeler niet meer hydraulisch neutraal. dit is voor de meeste ketels uit den bozen.

Wat ik me nog afvraag is of de thermostaatknop en dus ook de aanvoer niet rechts hoort te zitten en de retour met voetventiel links. dit geeft een betere menging in de bovenverdeler.
Dit is natuurlijk lastig te beoordelen zeker als er verder geen beschrijving bij zit.

Als de bovenverdeler warm wordt en de aanvoerslang niet is het toch een doorstroomprobleem in het circuit van de vloerverdeler.
Het water circuleerd niet door de witte buizen.
Enige wat ik nog kan bedenken is dat de leiding verstopt is maar dat had je met loskoppelen en ontluchten van de slang moeten merken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20


Is deze niet hetzelfde alleen dan met 4 groepen?


Deze lijkt te funcioneren dus nu alleen nog even de verschillen zoeken.

De retour zit verkeerd.
Je retour zit nu direct op de pomp dus je pomp pompt de warmte retour ketel i.p.v. naar je vloerslang(knop).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu