Vloerverwarming niet egaal warm

ErikN

  • #1
Goedenavond,

We hebben een vloerverwarming als hoofdverwarming beneden zonder losse radiatoren. We hebben een verdeler met vijf leidingen voor ongeveer 50-60m2. Warm water voorziening is via stadswarmte. Ik heb tijdens de bouw foto's gemaakt van de leidingen. Daarop is te zien dat er verschil zit in de lengte van de leidingen.

Er hangt een thermostaat in de woonkamer en we ervaren geen probleem dat het niet warm wordt. Echter is de vloerverwarming niet egaal warm. 1 leiding wordt warm en dat deel van vloer is ook warm. De leiding is het kortste leiding en ligt in de hal.

Ik heb met een temperatuur meter de temperaturen op de verdeler gemeten. Hij staat ingesteld op 40 aanvoer en 30 retour. Alle leidingen aanvoer zijn warm als verwacht. De 1 leiding retour is ongeveer 30-32 graden en de rest 20-22 graden op de retour. De kleppen van alle leidingen staan volledig open. Nou dacht ik dat ik die warme leiding moest dichtdraaien. Het systeem reageert pas als ik hem flink dicht draai. Echter wordt de aanvoer temperatuur dan instabiel en gaat fluctueren tussen de 35-50 graden.

Iemand ideeën hoe dit egaal in te regelen?
 

Blueznl

  • #2
Ik heb dezelfde configuratie: stadsverwarming, meerdere groepen van verschillende lengte. Een segment is kouder dan de rest (het segment het verste weg).

Ik heb het ook nog niet goed opgelost, maar heb geen fluctuatie in mijn systeem wanneer ik iets dicht draai.

Ik heb twee systemen. Een vloerverwarming op de begane grond (robot) en op de eerste (jewel). Op geen van beide systemen zit een 'retour' thermostaat. Op jouw foto zit er wel een. Is deze nodig? Waarop staat deze ingesteld?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Bij stadsverwarming is een speciale verdeler nodig, met een keer klep en retour thermostaat.
 

ErikN

  • #4
Retour staat op 30. Als ik de aanvoer lager zet gebeurt hetzelfde.
 

Blueznl

  • #5
The headhunter,

Ik heb verdelers voor stadsverwarming, maar ZONDER retour thermostaat. Op beide systemen bij mij in huis zit geen retour thermostaat...

Als ik het goed begrepen heb zijn is de retour thermostaat bedoeld om te voorkomen dat te heet water retour het retournet in gaat. Aangezien ik aanvoer met maximaal 35 graden heb ik daar geen zorgen over :wink: (Misschien dat de stapgewijze regeling bij mij hier ook nog van invloed is, bedenk ik me net. Hmmm.)

Praktisch gezien is de retour verdeler overigens altijd koud, ook wanneer de installatie vol in bedrijf staat.

(Achtergrond informatie: ik verwarm ca. 35 m2 op de begane grond, huis heeft een betonnen vloer, leidingen zijn ingefreesd, systeem warmt heel langzaam op, 1 graad per uur oid. Voorheen zat er CV in. Ik gebruik een actuator om pomp aan / uit te schakelen, en een thermostaat gestuurde variabele klep (paars) om toevoer te regelen, de regeling is gebouwd met Homematic spullen en 'adaptief' ie. draait dus de klep over tijd en in kleine stapjes dicht. Aan / afvoer leidingen liggen alleen aan het begin heel dicht bij elkaar, verder overal voldoende afstand in slakkenhuis patroon. Dit is de foto van de Jewel set op de begane grond. Er zit WEL een terugslagklep in maar GEEN retour ventiel.)



Anyway, back to OP. Als ik het goed lees fluctueert de AANVOER temperatuur. Dat lees je af met de meter welke op de aanvoerrail zit, toch?

Ik kan een paar dingen verzinnen...

1. De pomp beveiliging schakelt in- en uit. Heb je een systeem met een pomp beveiliging en staat deze te laag, dan schakelt de pomp steeds in- en uit.

2. De retour thermostaat staat te laag (temperatuur indicaties op een thermostaatknop moet je niet al te nauwkeurig nemen). Er wordt warm water in het systeem gebracht, maar niet meer afgevoerd tot deze koud genoeg is geworden, en vervolgens komt er weer een nieuwe cyclus. Zet de retour eens tijdelijk op 45 of zo. Je had al aangegeven dat je de aanvoer al verlaagd had, dus ik weet niet of dit verschil gaat maken...

3. Pomp draait te snel. Zet de pomp eens op een lagere stand, indien mogelijk. (Ik heb na wat experimenteren beide pompen zo laag mogelijk gezet, het verschil in opwarm snelheid van de vloer was bijna nihil.)

4. Vier leidingen geblokkeerd (kan het me haast niet voorstellen).

5. TWEE regelpunten. In jouw setup zit er een kraan aan de retour verdeler (rood, bovenaan) en mogelijk een afsluiter aan de aanvoer verdeler (koper, onderaan). Staan deze mogelijk (deels) dichtgedraaid?
 

ErikN

  • #6
Ik zal vanavond eens naar pomp kijken, dat is een goede. Verder weet ik niet of er ventielen op de aanvoer zitten (koperen). Wat ik zo kan zien kan ik die niet draaien.
 

Blueznl

  • #7
Het zijn waarschijnlijk dopjes met eronder een afsluiter.
 

ErikN

  • #8
Vandaag weer even wat uitgeprobeerd. Pomp lijkt weinig invloed te hebben. Ik heb de middelste drie alleen open staan. De andere twee reageren wel. Als ik drie leidingen open heb staan. Reageren de retour temperatuur nergens op. Die ligt bijna constant op 23-24 graden. Of ik de pomp max/min zet of aanvoer temperatuur 35-45. Niks lijkt van invloed. Iemand ideeen? Kan er lucht in de losse leidingen zitten?
 

ErikN

  • #9
Dit is wat er onder de aanvoer dopjes zit. Ziet er niet uit dat dit regelbaar is.
 

Freekcv

  • #10
Hoeveel liter gaat er per uur door alleen de vloerverwarming? Dit kan je uitlezen op je warmtemeter. En die retour thermostaat, is bijna altijd een eis van je energie leverangier.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ze lijken mij wel instelbaar, waarschijnlijk inbussleutel 12.
 

Blueznl

  • #12
Retourthermostaat wordt niet in elke regio vereist. Hangt af van regio.

Staat je systeem redelijk koud afgesteld (bepaald door de invoer thermostaat) en is het systeem heel langzaam (bijvoorbeeld vloerverwarming in woonkamer, ingefreesd) dan is de retour thermostaat praktisch alleen een beveiliging.

Bij een kleine, snel opwarmende ruimte waar het water de warmte niet snel genoeg kwijt kan is een retour thermostaat wel gewenst, ook als het niet in de betreffende regio verplicht is.
 

Marcn88

  • #13
Met een inbus sleutel kunnen de ventielen worden ingesteld, zorg ervoor dat alle retourslangen gelijk van temperatuur zijn en de vloer zal overal exact dezelfde temperatuur hebben
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu