Vloerverwarming met stadsverwarming hoog verbruik

Roeland010

  • #1
Beste mede klussers,

Over dit onderwerp zijn al meerdere topics gestart.. Deze heb ik bijna ook allemaal doorgelezen. Echter kom ik er nog niet helemaal uit.

Mijn situatie is als volgt:
Ik woon in een nieuwbouw rijtjeshuis met stadsverwarming van Eneco. Beneden heb ik vloerverwarming (zonder radiatoren) en boven convectorrradiatoren (slaapkamers) icm standaard radiatoren (badkamer en zolder).

Voor mijn gevoel heb ik een vrij hoog verbruik. Daarbij wordt de vloer beneden niet "lekker" warm. Het is niet dat deze volledig koud is, maar het is ook weer niet dat deze super warm is. ik heb weleens vloerverwarmingen gevoeld waarbij je echt warme voeten kreeg.De ingestelde temperatuur op thermostaat in de woonkamer (21 graden) wordt altijd wel netjes bereikt.

Ik heb dus het idee dat er e.e.a. niet klopt aan de vloerverwarming. Deze is vanaf de bouw geïnstalleerd door de aannemer. De aannemer is al eens terug geweest, maar geeft aan dat alles goed is.

Zie de foto voor mijn situatie. In de meterkast hangt nog een Honeywell VC8015 klep die wordt aangestuurd door de kamerthermostaat in de woonkamer

Ik heb een paar vragen:
1. Zien jullie iets vreemds / afwijkends?
2. Ik heb veel gelezen over een RTL ventiel. Volgens mij mis ik die. Klopt dat?
3. Als ik op internet zoek dan lees ik dat verdeler (WTH RUH-SN) voorzien is van een thermostatische retourtemperatuurbegrenzing (37 graden maximaal). Dit zou los meegeleverd zijn. Wat is dat concreet en waar zit dit onderdeel?
4. De ronde temperatuurmeter op de verdeler geeft 20 graden aan. Is dat de aanvoertemperatuur of retourtemperatuur?
5. Nu het lijkt dat ik geen RTL ventiel heb, betekent het dan dat er een open verbinding is? Met andere woorden, loopt het warme water nu direct weer weg?
6. In de meterkast hangt een Honeywell VC8015 klep. Die gaat alleen open als de temperatuur in de woonkamer te laag wordt. Als de temperatuur overeenkomt met de ingestelde waarde dan blijft de klep dicht en stroomt er geen warm water naar de vloerverwarming. Betekent dit dus dat de vloerverwarming 'droog' kan komen te staan? Uitgaande dat er geen RTL ventiel is.

Ik hoor graag. Alvast bedankt.


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 Ja genoeg.
2 idd die ontbreekt.
3 ding ziet eruit als een thermostaatknop in de retourleiding.
4 retour
5 nee
6 nee, alleen de warmte word gestopt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Voor hoeveel M2 is deze vloerverwarming.
Indien het meer is dan ca 30M2, liggen de buizen te ver uit elkaar en zal het niet veel warmer kunnen worden (omdat het ook tijd kost om de vloer tussen 2 buizen te verwarmen: kost dus meer energie!)

Het niet aanwezig zijn van een regeling van de retourtemperatuur kan ook een oorzaak zijn van een te hoog energieverbruik.

Het verschil in temperatuur boven-beneden kan redelijk eenvoudig opgelost worden door de vloerverwarming te laten sturen door een eigen thermostaat in de ruimte waar de vloerverwarming ligt en de bestaande thermostaat niet meer daarvoor te gebruiken. (ik stuur je wel een linkje)

Die Honeywell klep die nu geregeld wordt door de thermostaat in de woonkamer, kan je dan open zetten, zodat er voor boven altijd warm water beschikbaar is vanuit de stadsverwarming.
Ik verwonder me iedere keer weer over "bij de bouw" aangelegde vloerverwarmingen, die niet voldoen en al helemaal niet goed zijn geregeld bij een combinatie met radiatoren.

Aannemers/bouwers/installateurs vragen voor een dergelijke eenvoudige voorziening schandalig veel geld!!!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Hopelijk gaat de Wet Bouwkwaliteit hier verbetering in brengen. Dan moet de aannemer aantonen dat het geleverde conform bestek en berekeningen is geplaatst. Nu ligt er een dekvloer over 3 groepjes, en is het maar raden of en hoe het gaat presteren.

TS heeft hier nu niets aan. Een aannemer heeft geen verstand van installaties, daar huurt hij een installateur voor in.

Echter wellicht dat contra-expertise hier uitsluitsel kan geven. Eventueel via VEH als hij daar lid van is.

Maar dat valt buiten dit forum.
 

Roeland010

  • #5
The headhunter schreef:
1 Ja genoeg.
2 idd die ontbreekt.
3 ding ziet eruit als een thermostaatknop in de retourleiding.
4 retour
5 nee
6 nee, alleen de warmte word gestopt.
Dank voor je bericht. Ik probeer het allemaal beetje te begrijpen. Daarom per punt een korte reactie.

1. Zoals?
2. Ok
3. Ok
4. En is de retourtemp van 21 graden ok?
5. Wat houdt het water dan nog tegen???
6. Kan je dat iets meer toelichten? Zonder RTL ventiel wordt er toch niks tegen gehouden?
 

Roeland010

  • #6
De vloerverwarming is voor circa 40/45 m2. De dekvloer is geeagliseerd en daarover is een PVC vloer gelegd. Maar 3 groepen is daar dus te weinig voor?

Overigens zag ik de meterkast nog wel iets aparts zitten. Zie foto. Weet iemand waar dat voor is?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Inregelventiel, bepaald de hoeveelheid water door de installatie
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
3 groepen voor 40-45M2 vind ik zelf te weinig.
Je zult het wel kunnen verwarmen, maar het duurt gewoon langer dan wanneer in diezelfde ruimte 4 of misschien zelfs wel 5 groepen waren gelegd. Langer verwarmen wil m.i. ook zeggen: meer energie gebruiken. (en daar willen we nu juist minder van gaan gebruiken: totaal dus niet in lijn met hetgeen de wens is)

De aannemer zal zich beroepen op de berekeningen.
Daarbij wordt uitgegaan van een bepaalde temperatuur voor een bepaalde ruimte. Daarop gebaseerd worden de buizen in de vloer op een bepaalde afstand gelegd. (je komt daarbij overigens de gekste dingen tegen: 15 tot 20 cm afstand zijn geen uitzondering: één van de oorzaken van te hoog verbruik)

Die hoeveelheid buizen on de vloer (het goedkoopste van de hele vloerverwarming!) en de afstand tussen die buizen zijn nadien niet meer te veranderen.
Dus ook kan men niet veel hoger verwarmen, dan op de tekentafel is bepaald (laat je vrouw het niet horen, want die zal het al snel warmer willen)

Ik ga al jaren uit van zoveel mogelijk buizen in de vloer. Regel de temperatuur dan met zoneregeling (ook wel "naregeling" genoemd) en de temperatuur van het water.
Je verwarmt dan een ruimte tot de gewenste temperatuur is bereikt.
De temperatuur van het water wat door de vloer circuleert kan je makkelijk op de verdeler instellen: de afstand tussen de buizen in de vloer niet meer.
Al die berekeningen op de tekentafel kunnen wat mij betreft in de prullenbak: de trend is om met lagere temperaturen een ruimte te kunnen verwarmen.
Bij die lage temperatuur verwarmingsmethoden (zoals warmtepomp) is het m.i. van belang dat de dichtheid van de buizen in de vloer zo groot mogelijk is, zodat ook bij lage temperaturen, de vloer egaal verwarmd zal kunnen worden. (logisch of niet....)
Of dat er gebruik gemaakt wordt van droogbouw vloerverwarming, waarbij niet hele massa's dekvloer opgewarmd moeten worden en de opgewekte warmte direct aan de ruimte wordt afgegeven.

Terug naar je vloer: die zal best wel aangelegd zijn volgens de berekeningen vanaf de tekentafel, maar voldoet niet aan ieders wensen. De één vindt 18 graden voldoende en de ander vindt 22 graden nog niet genoeg.
Niet iedereen neemt genoegen met een max. temperatuur van ca 21 graden in de woonkamer.

En dat is nu juist de reden, dat ik het aanleggen van vloerverwarming bij de bouw van woningen totaal niet vind gaan met het oog op de toekomstige ontwikkelingen (die sneller gaan dan je denkt!)
En dan nog afgezien van de prijzen, die men durft te vragen voor vloerverwarming bij de bouw van woningen: schandalig hoge prijzen voor belabberde kwaliteit (Sorry hoor!!)

Er zijn op het gebied van vloerverwarming zeker wel nieuwe ontwikkelingen, maar in de bouw staat men al jaren stil en past men methoden toe die al lang achterhaald zijn!
 

Roeland010

  • #9
The headhunter schreef:
Inregelventiel bepaald de hoeveelheid water door de installatie
Deze zit op een koud waterleiding. Hoezo zou je hiervoor willen regelen hoeveel water er door stroomt??? En is dat onderdeel speciaal voor de vloerverwarming???

Aan de groepen kan helaas niets meer veranderd worden:(. Daar heb ik het dus maar mee te doen. Maar dat verklaart dus wel waarom ds vloer niet super warm aanvoelt. Overigens staat de kamertermostaar meestal op 21,5 graden en dat haalt die wel. Dus de temperatuur zelf is het probleem niet.

Heeft een RTL ventiel plaatsen nog zin????
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ding zit in koudwater naar de verwarmer, deze kan maar één bepaalde hoeveelheid/minuut op 60 graden brengen.

Mijns inziens moet zo,n RTL ertussen.
Kijk eens wat de eisen zijn van je energie leverancier.
 

Freekcv

  • #11
Die st ad zit niet in het koud water, maar in de retour leiding van het secondaire circuit.

Ff een vraagje tussendoor, hoeveel mm zijn de slangen onder de st ad en de honeywell vc klep?
 

Roeland010

  • #12
Ik zit op stadsverwarming dus dan komt het water toch al 60 a 70 graden de woning in?

Die eisen van mijn energieleverancier heb ik proberen te achterhalen, maar kan dat nergens vinden. Weet jij toevallig waar ik dat kan achterhalen? Ik heb Eneco.
Freekcv schreef:
Die st ad zit niet in het koud water, maar in de retour leiding van het secondaire circuit.

Ff een vraagje tussendoor, hoeveel mm zijn de slangen onder de st ad en de honeywell vc klep?
Wat is een st ad en wat bedoelt u met secundaire circuit?

Misschien domme vraag, maar hoe kan ik zien hoeveel mm de leidingen zijn? Zie foto.

 

Freekcv

  • #13
Ik bedoel je inregelkraan. En met secondair circuit bedoel ik de binnenhuis cv installatie. Maten staan vaak op de leiding. En anders even opmeten
 

Roeland010

  • #14
De witte buizen zijn te kort om te lezen wat erop staat. Ik heb het net proberen te meten, maar is lastig met rolmaat. Het is ongeveer 6 a 7 mm
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Roeland010 schreef:
.....Die eisen van mijn energieleverancier heb ik proberen te achterhalen, maar kan dat nergens vinden. Weet jij toevallig waar ik dat kan achterhalen? Ik heb Eneco.
Dan heb je erg weinig moeite gedaan!
Google gewoon even op deze 3 woorden: Eneco eisen stadsverwarming en binnen 3 seconden heb je alle informatie.....
 

Roeland010

  • #16
Ik had gegoogled, maar blijkbaar niet op de juiste termen. Ik heb ze inmiddels van gevonden. Alleen word ik er, als leek zijnde, niet veel wijzer uit. Het begint al dat het mij niet duidelijk is of ik een primaire of secundaire aansluiting heb...:oops:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #17
Zoeken via Google is erg eenvoudig als je maar weet waarnaar je zoekt!

Ik geef op dit onderwerp verder geen commentaar meer: m.i. heeft dit totaal niet met "klussen" te maken.
 

Roeland010

  • #18
quoten niet nodig - mod

Tja als je hier niet in thuis bent is dat inderdaad lastig. Maar bedankt voor de "medewerking". Waar valt dit overigens dan wel onder?
 

Bert pit

  • #19
Hier zitten veel technische mensen die het via de techniek aanvliegen. Logisch, daar is dit forum voor.

Maar in de kern is jouw probleem is eerder economisch: je vind dat je teveel betaalt voor warmte. Mijn vraag is dan: in vergelijking waarmee? Veel hangt af van je stookgedrag, je isolatie en de buitentemperatuur om er maar een paar te noemen.

En in theorie gaat de warmte die je in je huis stopt voornamelijk verloren door de beperking van je isolatie.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #20
Als ik lees in de derde alinea bij de start van dit topic het is 21°C in de woonkamer en de vloer is ook 21°C dan heeft u een prima geissoleerd huis.

Houd er rekening mee dat als de vloer bijvoorbeeld 25°C zou worden deze nog steeds met blote voeten koud aanvoelt.
Maar de temperatuur in de woonkamer dan wel naar de 25°C omhoog klimt en dat dus de kamertemperatuur wordt.
Uw vloer is op de beneden verdieping als het ware de radiator die de woonkamer verwarmt.

Vroeger stookten we de vloer wel op ca.32°C om de woonkamer temperatuur te halen, de meeste warmte ging door de kieren naar buiten, maar de vloer voelde wel lekker warm aan, dat zal met de steeds nieuwere huizen alleen maar kouder worden.

Er hoeft namelijk bijna geen warmte meer te worden opgewekt omdat er geen of nauwelijks verliezen zijn.

En inderdaad wat Bert Pit hiervoor schrijft, wat verbruikt u dan werkelijk aan energie op jaar basis?

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu