Vloerverwarming met boiler / ringleiding

Krokonijn

  • #1
Hallo klussers,

Ik ga een nieuwe badkamer bouwen en wil daarin vloerverwarming leggen.

Electrisch wil ik niet, maar via de CV wordt alles via de woonkamerthermostaat bepaald en heb je soms dus koude voeten. Badkamer komt op de begane grond, CV (Nefit Turbo 32 met boiler) staat op zolder. Een aparte aan-en afvoerleiding voor de vloerverwarming wordt dus wat gecompliceerd.

In mijn huis zit een ringleiding voor warm water. Zou ik dat systeem niet kunnen misbruiken om een continu verwarmde vloer te kunnen krijgen. Ik weet dat de temperatuur in principe te hoog zou zijn, maar weet iemand daar dan misschien een oplossing voor?

Een andere optie is om een close-in boilertje in de buurt van de badkamer te plaatsen en op de laagste stand te zetten. Pomp erbij met thermostaat, klaar. Zot idee?

Bedankt,

Robbie :roll:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lijkt me inderdaad een zot idee!

Dan ga je met elektra het water van die boiler verwarmen, met alle verliezen van de boiler, en vervolgens overbrengen naar de vloer(-slangen). Dan kun je beter direct elektrisch vloerverwarmen, is ook beter te regelen, en niet onbelangrijk: dat is ervoor gemaakt, die boiler niet. Hoe zou je dat willen regelen...

De waterleiding gebruiken voor verwarmen lijkt me ook niet echt verstandig.
Inderdaad veel te heet, en kan ook niet lager, want je moet een bepaalde minimum temperatuur aanhouden vanwege legionellagevaar.
 

Markus

  • #3
Klusidee Kees schreef:
Lijkt me inderdaad een zot idee!
Daar wilde ik het maar bij laten.... :mrgreen:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Krokonijn,

De waterleiding mag u daarvoor niet gebruiken, u kan namelijk de temperatuur van de vloer niet regelen en zoals Kees ook al schreef legionella preventie.

En met vloerverwarming mag de warm en koudwaterleiding ook niet in de vloer liggen.

Het idee van een close in boiler is electrisch niet verstandig, maar een boilervoorraad met een driewegklep en thermostaat op de Nefit 32 kan heel goed.

U warmt het vat op tot 60°C en de vloer onttrekt daar dan de warmte uit, als het vat is afgekoeld tot een minimaal ingestelde waarde start de ketel weer op verwarm het boilervat weer.
Bij de eerste vloeropwarming start de ketel heel vaak op tot de temperatuur van de vloer stabiel is geworden dan hoeft de boiler alleen maar onderhoudswarmte te leveren.

Die boiler is dan ook alleen maar voor de vloerverwarming, het idee van u is niet gek, ik heb op deze wijze hele grote installaties voorzien van vloerverwarming.
Op profesionele manier gebeurt het met een buffervat meerdere vaten, u dient wel een unit met pomp en regelthermostaat te gebruiken.

Vr Gr
 

Fiesiekus

  • #5
Maar dan is er een aparte aan- en afvoer nodig van de CV-ketel naar de boiler en/of van de boiler naar de badkamervloer en dat wilde Krokonijn toch ook weer niet?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Het ging mij er alleen maar om dat het idee van een boiler niet zo gek was voor vloerverwarming. :oops:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Misschien kan je dat vat ook halverwege de installatie zetten zonder aparte aan+afvoer?
 

Fiesiekus

  • #8
De meest effectieve techniek lijkt me dan toch de electrische vloerverwarming. Hoeft toch niet de hele dag aan te staan; alleen kort voor en tijdens de gebruiksminuten.
 

Krokonijn

  • #9
Bedankt voor de reacties tot dusver. Ik wil liever geen electrische vloerverwarming gebruiken omdat de badkamer naast mijn slaapkamer ligt, en ik geen zin heb in een electromagnetisch veld te slapen. Ik weet het, er is niks bewezen, en ik wil niemand hier beledigen, maar ik neem het risico niet.

Ik dacht aan de close-in boiler omdat ik die verder weg kan plaatsen (heeft bovendien een kleiner veld). Is het overigens überhaupt mogelijk om op de Nefit 32 een aparte groep aan te sluiten voor de vloerverwarming? Het gaat trouwens maar om 10m2.
 

Fiesiekus

  • #10
Ja, dat kan met zonekleppen; zie CV met dubbele kring.

Maar.... de vloerverwarming gewoon op de CV aansluiten: lopen de gebruiksuren van de badkamer en de gewone installatie zover uiteen dat een aparte tijdsregeling noodzakelijk is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Wanneer je de elektrische vloerverwarming m.b.v. een tijdklok dubbelpolig afschakelt, dan is er toch geen "elektromagnetisch" veld?

Zelfs bij enkelpolig afschakelen (alleen de fase) is er al geen elektrisch veld meer, want de nul, die dan nog met de verwarmingslijn verbonden is, heeft een potentiaal van vrijwel aarde.

Dus ik zie het probleem niet helemaal.
 

Fiesiekus

  • #12
Zo doeltreffend kan een logische oplossing inderdaad zijn.
 

Willem67

  • #13
Heb je dan nu geen radiator aansluiting in de buurt zitten.
wat we ook wel eens doen is de retour van de radiator met lussen door de vloer leggen en dan weer aan sluiten op de retourleiding.

groeten Willem.
 

Krokonijn

  • #14
Er zit inderdaad een radiator in de ruimte op dit moment. Zou een eigen pomp niet nodig zijn in dit geval? Dat heb ik eerder in een kleinere ruimte wel zo gedaan en dat functioneert prima. Mijn doel was om met een CV- of ander watersysteem nu te zorgen dat de vloer ook 's nachts aangenaam warm was, en in het voor- en najaar, maar dat is nog niet zo gemakkelijk.

Klusidee Kees: ik begrijp dat er geen veld is bij een electrische verwarming als hij uitstaat, maar als hij 's nachts niet af en toe inschakelt zie ik (buiten het werk bij de aanleg) geen meerwaarde ten opzichte van een CV systeem.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Krokonijn, ik raad je aan om eens met een veldmeter te gaan meten aan een goed geinstalleerde el. vloerverwarming.
Dan zal je zien dat je meer straling heb van de wcd naast je bed dan van de vloerverwarming omdat:

1. de vloerverwarming onder een aardnet ligt waardoor er alleen een veld mogelijk is tussen het net en de verwarmings draad.
2. de verwarmings draad zelf ook in een geaarde huls liggen welke ook aan aarde liggen.

Je hebt dus een dubbele faraday kooi daar komt geen elektrisch of magnetisch veld meer uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu