Vloerverwarming koud, pomp al vervangen en nu? met Foto.

Joost11

  • #1


Hoi allemaal,

Ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen om het probleem met de vloerverwarming op te lossen. Ik word er momenteel gek van dat het mezelf niet lukt.

De vloerverwarming werd dit jaat niet warm, cv monteur zei dat de circulatiepomp kapot was. Deze heb ik (met moeite door 25 jaar roest in de bouten)zelf vervangen door een grundfos alpha 2 pomp. Alleen wordt de verwarming nog steeds niet warm en heb ik het idee dat het water niet door de buizen stroomt.

Op de foto is de stekker uit de pomp en doet de pomp het dus niet. Als de pomp het niet doet wordt de groene verdeler boven en onder links en rechts warm en stijgt de thermometer rechtsboven op de verdeler snel naar 46 graden. (Ketel verwarming temperatuur staat ingesteld op 55 graden)

Als ik de stekker in het stopcontact steek, wordt de verdeler alleen Linksboven en linksonder en de buis daar tussenin heet. Rechtsboven en rechtsonder zijn dan steenkoud. De thermometer rechtsboven op de verdeler staat dan constant op 22 graden. Dit heb ik meer als 36 uur volgehouden maar het werkt echt niet. De leidingen die de grond ingaan worden niet warm. Naar mijn gevoel loopt het water er niet doorheen.

Zelf heb ik al een andere stekker gemonteerd zodat de Oranje beveiligingthermostaat/Maximaalbevieliging het niet doet omdat ik dacht dat deze misschien kapot was. Maar dan schiet de temperatuur ook meteen naar 22 graden en heb ik ook niet het idee dat het water stroomt. De buizen blijven zeer lauw/koud. Als de pomp het niet doet, dus als de stekker eruit is, zijn de buizen veel warmer die de grond ingaan.

De pomp staat met de pijl naar boven gemonteerd, de keteltemperatuur staat nu op 55 graden heeft de eerste 24 uur op 72 graden gedraaid. Ketel is een Nefit Topline HR 25c. De vloerverwarming is de hoofdverwarming op de benedenverdieping waar het nu al dagen rond de 17 graden is. Het retourventiel rechtsboven is bijna dichtgedraaid. De thermostaat linksboven staat op zo´n 45 graden ingesteld. Maximaalthermostaat staat op zo+n 60 graden. De pomp is nieuw die doet het wel. Ik ga een nieuwe stekker met maximaalthermostaat kopen omdat ik de huidige niet goed aangesloten krijg in de nieuwe grundfos klik stekker. Maar de maximaalthermostaat is het probleem niet mijn inziens dus die gaat me niet verder helpen.

Weten jullie waar de fout zit of wat ik kan doen, ik wordt er namelijk niet meer wijs uit. Ben er naar aan het kijken en ik krijg het niet voor elkaar en daar baal ik gewoon van. Het wordt er namelijk ook niet warmer op. Alvast bedankt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
In het lange relaas valt mij 1 ding op:
Joost11 schreef:
De pomp staat met de pijl naar boven gemonteerd......
Heb je de pomp wel in de juiste richting gemonteerd.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Het retourventiel rechtsboven is bijna dichtgedraaid.
Zet die eens open?

Ik vind het trouwens een bijzonder verdelertje, de buis links kan ik niet goed snappen. Tenminste, als die een open verbinding is tussen de 2 balken zal er nooit water door de vloer stromen. Misschien is ie niet open, en alleen voor de mechanische sterkte van de verdeler?
 

Joost11

  • #4
Ik denk dat ik de pomp in de goede richting heb geplaatst omdat de vorige pomp ook in deze richting stond.
Ik dacht altijd dat het de water door de buizen getrokken werd en de pomp dus aan het einde van het vloerverwarming circuit zit om het water erdoor te trekken.

Ik weet dus niet of hij fout om staat. De pompplaat staat al minimaal 10 jaren met de pijl naar boven. Maar ik weet echt niet of dat goed of fout is. Ik heb de nieuwe pomp in dezelfde richting als de vorige geplaatst.
 

Joost11

  • #5
@Hessie,

Heb het retourventiel nu open staan maar merk helaas nog geen verschil.

De werking van de verdeler en de buis is als volgt volgens de beschrijving:

Thermostaat linksboven wordt ingesteld op circa 40 graden, het retourventiel moet bijna dicht staan (hoge weerstand)radiatorkranen moeten geopend zijn, de voeler geeft via de cappilaire leiding het signaal openen aan bypass: deze opent en laat warm water c.q. heet water vanaf de c.v ketel in het regelapparaat toe. Dit water komt niet in de aanvoerverdeler maar via de BUIS in de retourverzamelaar en mengt zich daar met het retourwater uit de vloer waardoor dit weer in temperatuur stijgt. (uit de beschrijving uit 1986 van Thermion regelapparaat voor vloerverwarming)

De buis is dus niet alleen een loze buis ter versteviging maar vervoert heet water vanaf de cv ketel naar de retourverzamelaar. En kan misschien ook nog de cappilaire leiding zijn.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Aha. De buis loopt dus door de aanvoerbalk (bovenste) heen, naar de thermostaatknop. Dan zit de pomp ook wel goed, namelijk hij pomp het retourwater + het toegevoerde hete water vanaf de ketel naar de aanvoerbalk toe.

Het is dus een actieve verdeler, vandaar dat het retourventiel geknepen moet staan. Het lijkt er gewoon op, dat er te weinig cv water vanaf de ketel de verdeler in stroomt...

Geef eens een paar flinke tikken tegen het huis van de thermostaatkraan (even met de knop eraf), misschien blijft de zitting kleven en staat ie dus (bijna) dicht...

(Wel een mooi stukje antiek trouwens, zo zie je ze bijna niet meer...)

Oja, kun je eens op de pomp op het knopje m3/uur drukken, dan kun je zien hoeveel flow er over de vloer is. Handigheidje van deze Alpha2 pompjes :)
 

Joost11

  • #7
Fijn om te horen dat de pomp toch goed om zit.

De buis die door de bovenste aanvoer balk van de verdeler naar de onderste balk van de verdeler loopt die is echt heet. Net zo heet als witte aanvoer CV leiding die links boven op de foto de verdeler binnen komt. De rest van de verdeler (de Balken) is lauw aan de linkerkant en zo goed als koud aan de rechterkant.

Op aanraden van Hessie heb ik dus de thermostaat knop verwijderd (linksboven op de foto) en een paar goede tikken op het pinnetje gegeven met een hamer. Het pinnetje kan men goed induwen en komt ook weer vanzelf terug. Nadat ik dit gedaan zag ik dat de temperatuur gestegen was naar 32 graden op de thermometer van de verdeler met een draaiende pomp op maximale kracht. Ik denk dat de temperatuur gestegen is door het slaan met de hamer maar dat weet ik niet zeker.

Vanochtend heb ik de twee rechter leidingen dicht gedraaid om te kijken of ik tegen de avond verschil voel in de temperatuur van de leidingen. Dit is niet zo. Alle vier de verwarmingsleidingen voelen even koud aan. De open leidingen en de dichte leidingen. Toen ik net de meest rechtste leiding ook opendraaide zakte de thermometer op de verdeler meteen naar 28 graden maar is na een halfuur weer gestegen naar 32 graden. 32 graden is het al de hele dag en stijgt ook niet meer verder.

De doorstroom is op maximale pompkracht van de pomp 0.6 tot 0.7 m3/h op dit moment. Het retourventiel heb ik vanochtend ook weer zo goed als dichtgedraaid.

Wat kan ik verder nog proberen? Als iemand iets weet hoor ik het graag.
Ik heb het idee dat er heet water de buis van de verdeler inloopt maar via de circulatiepomp ook weer net zo snel rechtstreeks de ketel inloopt. De vloerverwarmingsbuizen zijn zo lauw/koud dat er naar mijn mening niets inloopt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Het lijkt erop, dat de slangen verstopt zitten. De kranen staan toch wel open?

Indien verstopt, is spoelen de enige optie. Probleem is vaak dat de slangen 'krimpen' als je ze van de verdeler haalt, je krijgt ze er dan nooit weer aan, behalve als je de verdeler laat zakken. Dat zal met dit gelaste cv-systeem weer niet meevallen...
 

Joost11

  • #9
Ja, 3 van de 4 kranen staan open Hessie. 1 kraan staat nog steeds dicht omdat ik wilde voelen of er verschil tussen de open en dichte buizen zat in warmte.

Maar ze voelen allemaal even koud/warm aan. Er zit geen verschil tussen de 3 open leidingen en de ene gesloten leiding.

De temperatuur op de thermometer van de verdeler is gestegen van 32 naar 34 graden, in een hele dag, dus dat geeft misschien weer een heel klein beetje hoop. Haha.

Maar als ik de leidingen wil spoelen moet ik dan gewoon een leiding boven en onder los maken en er een Gardena slang op bevestigen om er water door te spoelen? Of kan ik ergens een slang bevestigen op de verdeler of ketel eventueel om te spoelen dat lijkt me makkelijker, want als ik de leidingbuizen door krimp waarschijnlijk niet meer bevestig krijg aan de verdeler heb ik een probleem.

Ik weet even niet wat ik moet doen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
In dit systeem van slangen leggen is het een OPTIE om de slangen te vervangen als ze dicht zitten of lekken.
 

Joost11

  • #11
Hoe bedoel je dat het een optie is om de slangen te vervangen?

Bedoel je misschien dat die buis waar de verwarmingsleiding ingaat en samen de vloer ingaan, is toch alleen een klein stukje ter bescherming denk ik? Of zou die onder de hele vloer lopen?

Zal het snel proberen te testen op een of andere manier.
 

Joost11

  • #12


Ik wilde de leiding door gaan spoelen met de gardena slang om te kijken of de verwarming het dan weer doet.

Maar is daar een koppeling voor te krijgen zodat ik de gardena slang erop kan bevestigen zonder de euroconnus aansluitkoppeling uit de verwarmingsbuis te halen, de koppling is als het ware 1.5 cm in de buis geduwd. Dus ik wil graag de gardena slang bevestigen zodat de koppeling op de foto blijft zitten. Ben bang dat de koppeling/buis gaat lekken door het verwijderen en weer bevestigen in de buis.


Heb ooit namelijk iets met een flexibele gasslang gehad en een verwijderde koppeling die op eenzelfde manier in de gasslang zat en die kreeg ik ook niet meer goed dicht toen ik hem er weer induwde.Dus ben er nu een beetje bang voor.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Als je nou die messing koppeling er uit draait dan kun je de slang vast maken aan de die koppeling zoals het hoort te zitten.
Aan de andere kant van die messing koppeling draai je dan de 1/2" Gardena koppeling er op en je kunt spoelen.

Dat doe je dus exact hetzelfde aan de andere kant van de slang, en dan leg je die naar een afvoerputje in zodat je allernrotzooi er uit spoelt. En niet weer je systeem in duwt
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Ennn.. Als je de koppeling van de kraan (die nu nog op de verdeler vast zit) los draait, past als het goed is een "normale" gardena koppeling op de kraan. Kraan weer op de vloer slang, gardena koppeling op de kraan, en spuiten maar.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
Ehh volgens mij zei ik dat om 14:46 ook al screech
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #16
Ja...maar..eeehhh...mmmm..tsja... :lol: :lol:

Jij bedoelt de messing puntstuk, die is idd half duims. Ikzelf heb geen gardena koppeling thuis die half duims is. De standaard gardena is nl 3/4" , en dat is de aansluiting van een standaard kraan ook (als ik mij niet vergipst) vandaar . Ik ga ervan uit dat ,bijna, iedereen de standaard koppelingen wel heeft.

En anders begreep ik je misschien verkeerd :roll:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #17
Er bestaan ook 1/2" Gardena koppelingen
 

Viru

  • #18
Controleer het thermostatisch ventiel in de aanvoer op vervuiling,dit zal de oorzaak zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu