Vloerverwarming i.c.m. stadsverwarming - druk loopt op

Mcvanverk

  • #1
Wij hebben vloerverwarming zonder radiatoren die is aangesloten op het stadsverwarmingsnet. Tevens hebben wij achter een andere klep de radiatoren voor boven die door een aparte thermostaat geregeld worden.

Deze radiatoren en ook de wisselaar voor warm water werken alleen prima. Echter loopt recent de druk in de vloerverwarming op, waardoor de gehele verwarming eigenlijk niet goed meer werkt.

Installatie:


De rechter buis is heeft een gewone regelknop en is de aanvoer van de stadsverwarming.

De linker buis is de afvoer, deze heeft een honeywell klep bovenop en ook een thermostaatknop geregeld op temperatuur.

De aanvoer staat nog op de stand zoals deze altijd heeft gestaan (positie 3)


Als ik nu de verwarming aan zet, gaat de klep van de afvoer open. Echter als ik de afvoer (thermostaatknop, linker buis op foto) verder openzet (temperatuur hoger dan 20C), loopt de druk direct extreeem op hij loopt zelfs van de meter af >4 bar. Wel word de onderste verdeelbuis waar de drukmeter opzit dan warm zoals het moet. Uiterraard zolang ik de afvoer niet openzet zal er geen warm water aangevoerd worden en word de vloer dus ook niet warm.

Een aantal weken geleden was dit ook al aan de hand en heb ik met veel open dicht etc de druk naar benenden gekregen en op de een of andere manier de balans gevonden. Echter nu paar weken later is de druk weer te hoog (moet ik dus de afvoer dicht zetten om druk rond de 2 bar te houden) en heb ik dus weer geen verwarming.

Wat gaat er hier verkeerd, met alle logica van een relatief simpel systeem begrijp ik er toch helemaal niets van.

Marcel
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Drukmeter niet gewoon defect?
in princiepe zal bij stilstand de druk van de stadverwarming heersten in het systeem.
zodra deze warmte moet gaan leveren zal de regelaar in de afleverset het drukverschil in aanvoer en retour stabiel houden.
wat jij ook doet met de thermostaatkraan, de druk zal daardoor niet kunnen veranderen.
Blijkbaar is de drukmeter defect en gaat deze reageren op temperatuur.


de RTL(thermostaatkraan in retour) is een maximaal thermostaat deze hoort op 30 a 40 graden te staan, komt de temperatuur boven die waarde dan gaat de kraan dicht om te heet retourwater te voorkomen.
Met de hiudige instelling zal er pas warmte in je systeem komen als de watertemperatuur onder de 20 graden komt.
 

Mcvanverk

  • #3
Dat de drukmeter niet goed meer functioneerd zou kunnen. En als de RTL op 20 graden staat (normale stond deze op 35) er geen warmte in het systeem komt leek mij ook al logisch.

Echter hebben nu twee keer gehad dat de vloerverwarming koud bleef (aanvoer op 3, afvoer RTL op 35C). In beide gevallen viel toen op dat drukmeter toen heel hoog stond.

Nu wat je zegt idd de druk zou maximaal gelijk worden aan die van de stadsverwarming, wat niet >4 bar zal zijn. De relatie tussen deze hoge druk (mogelijk kapotte) meter en geen verwarming kan ik nog steeds niet volgen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Blijft de pomp wel draaien bij juiste instellingen?

In principe is het zo dat als de Honeywell opend er warmte in het systeem moet komen als de RTL goed staat, kan natuurlijk dat de mengkraan defect is en dat door de hoge temperatuur de pomp in beveiliging schiet.

De druk aanwijzer heeft er iig niets mee te maken.
 

Mcvanverk

  • #5
De pomp blijft wel gewoon draaien.

Lijkt er inderdaad op dat de drukmeter kapot is, verder kan ik je namelijk volledig volgen in je redenering en komt deze ook overeen met de punten die ikzelf was nagegaan (behalve de simpele mogelijkheid kapotte meter.

Conclusie is denk ik voor nu, vorige keer geen verwarming was indicidenteel en nu relateerde ik bij het zien van "hoge druk" direct dat er een probleem was terwijl alles verder normaal werkt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Als alles normaal werkt, waar maak je je dan druk over.....een hogere druk bij stadsverwarming is heel normaal en kan je toch niet veranderen. Daarnaast: alle onderdelen, verdeler + buizen zijn berekend op minimaal 6 Bar.
Je moet natuurlijk geen problemen zoeken als ze er niet zijn
 

Mcvanverk

  • #7
Voor iemand die er dagelijks mee werkt mogelijk een logisch antwoord. Voor mij zie ik na lange tijd ineens een drukmeter op >4 bar staan terwijl die normaal rond de 2 staat. Leek mij niet meer dan logisch even na te gaan wat er aan de hand kan zijn, waarbij ik niet aan een kapotte meter had gedacht.

@The Headhunter; dank voor je snelle en goed beschreven reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu