Vloerverwarming en modulerende thermostaat

Chevron

  • #1
We hebben vloerverwarming aangelegd. Omdat we er nu nog niet wonen, draait het systeem niet op een hoge temperatuur. 15 graden is een prettige temperatuur om bij te werken, maar deze ingestelde ruimtetemperatuur wordt niet gehaald (14,7 graden). Hoe kan dit c.q. wat is hier mis
We hebben een Bosch ketel HRC II met een modulerende thermostaat.
Als de temperatuur op 20 graden wordt gezet, wordt de temperatuur wel gehaald.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Afwijking in de thermostaat?
0.3 graden fout is mogelijk te weinig om de ketel te doen starten.

Ik denk dat er niets loos is.
 

Chevron

  • #3
Een tolerantie zou kunnen, maar ben nu de temperatuur aan het opvoeren en de afwijking tussen gemeten en ingesteld wordt steeds groter. Bij 16 graden wordt 15, 3 a 15,4 gehaald.
Wat zou de oorzaak kunnen zijn, als het geen tolerantieprobleem is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
4 Temperatuurmeters op dezelfde locatie.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Gebruik je dezelfde thermostaat voor zowel instellen als uitlezen?
 

Tumkie

  • #6
ATAG -thermostaat op Bosch-ketel ???? Das toch voor problemen vragen ...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Waar haal je die info vandaan?
 

Tumkie

  • #8
Op de foto kan ik maar 1 modulerende thermostaat ontdekken , toch ? Of dat oud bakje vanonder moet er ook ene zijn , In ieder geval geen orginele BOSCH-thermostaat
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Misschien wil iemand laten zien dat temperatuurmeters niet zo nauwkeurig zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Chevron is de vraagsteller.

Wgb is poster van de foto.
 

Tumkie

  • #11
Whoppa , te vlug ...
Daarom , welke modulerende thermostaat ?
 

Chevron

  • #12
Duidelijk dat er afwijkingen mogelijk zijn, maar als ik een temperatuur instel, dan moet deze toch ook gehaald worden. Voor alle duidelijkheid als kamerthermostaat gebruiken we een originele Boschthermostaat. Dat kan het probleem dus niet zijn.
 

Standby

  • #13
Een afwijking aan de thermostaat betekend ook niet dat de gevraagde ruimte temp niet gehaald kan worden. Als je 15gr vraagd moet het ook 15gr worden wat niet wil zeggen dat het ook echt 15gr is vandaar die vraag van The Headhunter die best wel belanrijk is. Als je 2 thermostaten gebruikt mag je de temp niet vergelijken. Staat je vloer instelling wel hoog genoeg want bij een lage temp vraag heeft de vloer minder tijd om op te warmen en bij 20gr vraag brandt hij langer zodat de vloer op temp kan komen. Staar je niet blind op 3 tiende. Vroeger met de kwikbel gaf je hem een slinger en kon je ook niet nauwkeurig meten maar stookte men meer op gevoel.
 

Chevron

  • #14
Oke, uitgaande van een afwijking tussen thermometers is voorstelbaar, maar ik blijf het vreemd vinden als je de thermostaat instelt op 15 graden dat het dan niet haalt. Ongeacht of er bij de betreffende thermostaat sprake is van een afwijking. Gezien de huidige stand der techniek zou de ketel toch zodanig moeten gaan reageren dat het uiteindelijk 15 graden wordt.
By the way welke opmerking van The Headhunter wordt bedoeld?
 

Ceeshobby

  • #15
Hoe oud is je ketel, dat word nergens genoemd.
Is je ketel jonger dan 2 jaar, heb je garantie. Of even bellen met Bosch.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Hoeveel geduld heb je om te wachten of het precies 15 gr. gaat worden.
De huidige stand van de techniek zorgt er juist voor dat je ketel zo zuinig mogelijk naar de gevraagde temperatuur stookt. De bedoeling is dat het CV water zeker niet te hoog wordt verwarmd.
Hoe lang moet de ketel gaan branden en met welk vermogen moet de ketel gaan stoken om de temperatuur in die ruimte 0,3 graden te verhogen.
De afkoeling van je woning is niet constant. Je woning zal ongetwijfeld tochten of worden geventileerd. Een flinke vlaag wind, hoeveel warmte wordt er uit die ruimte geblazen. De zon schijnt op je ramen, of stopt met schijnen.
 

Standby

  • #17
The Headhunter vraagt of je het verschil meet van de bedienende thermostaat, dus het verschil niet van een andere (extra) meet vandaar dat er ook al een voorbeeld was met 4 thermostaten die allemaal verschillend aangaven.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #18
Het duizelt me even.
In het openingsbericht zeg je dat de 20 graden wél wordt gehaald, op 24 januari 10.39 zeg je dat de afwijking steeds groter wordt. Het verband hiertussen snap ik niet.
Wat ik wel kan zeggen:
Hoe gek het ook klinkt: de temperatuur kan best een graad afwijken. Bij mij (Zuid Holland) is net het zonnetje doorgebroken is de temperatuur omhoog gelopen. Eerst moeten de radiatoren weer wat afkoelen voor het op de thermostaat weer klopt. Vloerverwarming is nog veel trager dan m'n radiatoren.
Er zijn thermostaten die de gebruiker een beetje voor de gek houden, die op het display de ingestelde temperatuur aangeven wanneer de werkelijke temperatuur daar in de buurt ligt. Blijkbaar doet uw Bosch thermostaat dat niet, en geeft die in 0,1 graad nauwkeurig weer.
Waarschijnlijk is er niets aan de hand en kunt u na uw kluswerk comfortabel wonen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu