Vloer verouderen

Trabby66

  • #1
Hallo,

We hebben in onze woonkamer een strakke massief beuken vloer liggen.
De vloer op zich is prima maar wij zouden graag een oude "boeren" uitstraling in donkere kleur willen.

Zijn er mogelijkheden om deze vloer te "verouderen" en hoe gaat dat dan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet van te voren, dat de vraag van bijv. H@ns zal zijn: hoe is de vloer behandeld geweest?

Bijvoorbeeld gelakt, in de was, in de olie?
Misschien handig om dat alvast te noemen?
 

Trabby66

  • #3
Nog ter info: de vloer is nu gelakt met watergedragen blanke lak (zou ook beits kunnen zijn. Hoe zie je het verschil?)
 

H@ns

  • #4
Wat versta je onder een "oude boeren uitstraling"?!
Het is goed te doen aangezien je vloer gelakt is maar het is niet duidelijk wat er gedaan moet worden. Misschien een link naar een foto van wat je in gedachten hebt?

Het probleem is alleen de houtsoort.
Beuken is dicht en vast met nauwelijks textuur. Optisch kun je dus wel iets bereiken maar tactiel (voelbaar) zal het tegen vallen.
 

Trabby66

  • #5
Met oude boeren uitstraling bedoel ik eigenlijk een antieke vloer met "lichte beschadigingen" e.d. In feite dus een vloer met een "geleefde" uitstraling. Ik hoop dat het allemaal en beetje duidelijk is wat ik bedoel.
Ik heb wel eens gehoord dat men meubels een "antiek look" kan geven d.m.v. het slaan met kettingen e.d. Ik weet niet of zoiets ook met vloeren kan?

Foto:

 

EdP

  • #6
Een ander (leuker) ideetje: nodig al je vrienden uit en laat ze al hun vrienden meenemen voor een avondje dansen en feesten bij je thuis. Voorwaarde: de dames dragen puntige hakken. Desnoods het weekend erop nog 's overdoen. Kom je een aardig eind denk ik?
 

H@ns

  • #7
EdP schreef:
Een ander (leuker) ideetje: nodig al je vrienden uit en laat ze al hun vrienden meenemen voor een avondje dansen en feesten bij je thuis. Voorwaarde: de dames dragen puntige hakken. Desnoods het weekend erop nog 's overdoen. Kom je een aardig eind denk ik?
Alleen dat Schiet niet op met 2 mensen... :wink:
 

EdP

  • #8
LOL :lol: nou ja, je kunt ook nog aanplakbiljetten ophangen of gaan flyeren :)
 

H@ns

  • #9
De foto laat een Grenen vloer zien die behandeld is met een beits in loogkleur (warm grijsachtige kleur die antiek grenen nabootst).

Ik heb mijn eigen vloer er trouwens nèt uitgesloopt omdat hij er zo uitzag dus die mag je komen halen :wink:

De kleur moet geen probleem zijn omdat die beits op Beuken vrijwel hetzelfde effect geeft als op Grenen. Ga eens op zoek naar een goede verfhandel of een vloerspecialist en vraag naar een beits met antiek Grenen of geloogd Grenen effect. Let op; een beits is per definitie een kleurlaag, geen afwerklaag! Er zijn uiteraard ook kleurlakken maar voor een vloer zijn die wat te kwetsbaar.

(Als je na het schuren de vloer insmeert met een flink sterke oplossing van St. Marck (loogmiddel uit Dennenhars) krijg je ongeveer hetzelfde effect – wel goed naspoelen -)

Voor de kleur:

Zorg dat de vloer helemaal geschuurd is, er mag geen druppel lak meer op zitten!
Zet de vloer in de beits, laat drogen en schuur hem op met fijn schuurpapier om de opgekomen vezels weg te halen. Korrel 150.

Zet hierna de vloer nogmaals in de beits en beoordeel de kleur. Niet naar wens? Zet er dan nog een laag op.
Zorg dat je zo egaal mogelijk de beits opbrengt!
Dit gaat het best met een spons en in een snelle handeling, de vloer mag pas gaan drogen als je hem helemaal in de beits hebt staan.
(emmer met spons op een steel werkt prettig)
Als je te langzaam en precies gaat werken krijg je dekkings verschillen.

Als de vloer geheel op kleur is kun je gaan aflakken met een transparante vloerlak. Hierbij heeft een watergedragen lak niet de voorkeur omdat deze de beits weer oplost!!
Na de eerste laag –ietsjes verdund- even licht opschuren en daarna in dunne lagen opbouwen tot de gewenste glans. Dunne lagen die je echt heel goed laat uitharden zorgen voor hoge slijtvastheid. Te snel na elkaar de lagen opbrengen maakt de laklaag kwetsbaar.

Voor het doorleefde effect:

De moeilijkheid is de houtsoort Beuken, die is zo hard en dicht dat er weinig effect op te behalen is.
Je moet toch al even drie keer nadenken of je wel dat doorleefde uiterlijk wilt want eens het er op zit en je bent niet tevreden dan is het onomkeerbaar!
Een ander probleem is dat het er meestal erg artificieel uitziet tenzij het aangebracht is door iemand die veel van hout weet en ervaring heeft met antiek!

Wat je kunt doen is een plank van 18mm dik en + 50mm breed aan het laatste stuk beslaan met spijkers op willekeurige plaatsen. Deze knip je op dezelfde lengte af met een vlechttang zodat je een soort luguber martelwerktuig krijgt.

Hiermee sla je op de vloer om wormgaatjes te imiteren. Niet te enthousiast en concentreer de gaatjes op een paar plekken. Sla ze langs de randen van een plank voor een natuurgetrouw uiterlijk en varieer het patroon. (Beuken is wel een rijphoutsoort dus zouden de gaatjes verspreid moeten zitten en niet aan de (spint)kanten maar je vloer heeft zich inmiddels vermomd als geloogd grenen)

Verder kun je kleurvariatie aanbrengen door:
Na het egaal beitsen een oplossing van beits in water 1:1 te nemen en daarmee plekken opnieuw beitsen in onregelmatige vorm. Laten drogen en de plek nu nogmaals met die verdunning raken maar dan in een kleinere omtrek, nogmaals met weer en kleiner omtrek en je hebt nu een egaal verkleurde plek in je vloer.

Denk niet; “ja maar dan kan ik netzo goed meteen slordig beitsen
 

Trabby66

  • #10
Ok H@ns,

Bedankt voor de uitgebreide uitleg. Het beitsen lijkt me nog wel uitvoerbaar, maar de rest lijkt me erg ingewikkeld en ik zal er nog eens goed over na denken om achteraf geen spijt te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu