Vlieringvloer geisoleerd maar wat tegen dak vliering.

Titof

  • #1
We hebben een huis uit 1911 waar we onlangs de pirplaten hebben verwijderd tussen het dakbeschot omdat er erg veel condensvorming was aan 1 kant vh huis. Er waren gaten in de platen gezaagd en het was zichtbaar dat in het verleden regelmatig achter de platen is gekeken(veel ‘luikjes’ gezaagd), ik denk ivm condens. De platen waren geplaatst voor een asbest dakbeschot. We hebben nu de vloer van de vliering (plafond vd slaapkamers met wanden en knieschotten) ingepakt. Dampremmende folie aan warme kant vervolgens steenwol.
Omdat nu de asbest zichtbaar is op de vliering willen we een folie voor de dakbalken nieten. Een open folie dus zodat wel niet weer een condensprobleem krijgen. Welke folie is hiervoor geschikt volgens jullie?
O ja, in de asbest platen in de nok zitten gaatjes van ong 1 cm doorsnee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Titof schreef:
Dampremmende folie aan warme kant vervolgens steenwol.
Ik neem aan eerst de steenwol en dan folie?

Als de buitenkant dampdicht is, gebruik je klimaatfolie, anders dampremmende folie.
 

Titof

  • #3
Dankjewel, doe ik klimaatfolie
 

Ralph

  • #4
Beter isoleer je niet, er is nog al tegennieuws over het wel en wee van isoleren.
Van schimmelende pir en eps en wollen tot gruwelijke vochtproblemen.
Kortom we vergiftigen ons zelf....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ken geen gevallen van problemen waar er op de juiste manier geisoleerd is.

Broodje aap verhaal Ralph?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Zolang je niet "vergeet" te investeren in een goede ventilatievoorziening is er niets aan de hand.
 

Ralph

  • #7
Ik bedoel dat deze constructie niet goed te isoleren is en dat daardoor schimmel e.d. optreed waar je gezondheidsklachten van kan krijgen.

De koude kant moet dampopen zijn en dat is het niet.
 

Titof

  • #8
Onder de dakpannen zit asbest. Met googelen op internet kom ik er maar niet achter of het wel of geen vocht doorlaat en we zijn dus maar uitgegaan van dampdicht situatie. We hebben aan de onderkant van het dak kleine ventilatiekieren kunnen maken En klimaatfolie gebruikt tegen het dak beschot. De komende tijd kunnen we nu in de gaten houden of het goed gaat achter het folie.
Door het weghalen van de platen tussen het dakbeschot kwamen we er achter dat er een platen waren weg gezakt of er op sommige plekken geen isolatie zat.
We zijn blij met deze nieuwe oplossing, we kunnen in de gaten houden of het goed gaat met dak en het is aanmerkelijk rustiger in het huis mbt tocht, geluid
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Heb je de eerdere reacties gelezen? Je plaatst de folie aan de verkeerde kant!
 

Ralph

  • #10
Als je duits verstaat misschien eerst dit eens kijken


 

Titof

  • #11
Ik wil en kan geen folie onder de pannen plaatsen, aan de ‘goede’ kant.
Mijn vraag over de situatie zoals die hier is staat aan het begin van dit topic; als is geisoleerd met dampdichte folie aan warme kant en steenwol, watkan ik dan op de vliering tegen het dakbeschot met asbest plaatsen zodat we niet tegen het asbest aankijken.
 

Titof

  • #12
@ijkenhout, ik begrijp je opmerking over verkeerde kant niet. Volgens jou is de volgorde; gips, folie, wol, vlieringvloer? Sorry maar daar snap ik niks van. Het is nu gips, folie (dicht), wol, vlieringvloer.
Vervolgens tegen dakbeschot op de vliering open folie, asbest, dakpannen.

Ik las het in je eerdere reactie ook, ik ga er dan maar vanuit dat we de situatie van de tegenovergestelde kant bekijken en hetzelfde bedoelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
@Ralph: Die filmpjes zijn oud, en ja: In Duitsland heeft men ondervonden dat isoleren zonder ventileren gezondheidsproblemen oplevert. Daar kent men geen mechanische ventilatie zoals in Nederland.

Echter niet isoleren is geen optie, als de kosten van brandstof voor het warm houden van je woning de pan uitrijzen.

Nu met de EnergieWende worden daar veel (decentrale) WTW's toegepast, zgn systeem D en E. In Nederland en België is het meestal systeem C, en meer en meer systeem D.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik heb het geloof ik verkeerd begrepen. Je noemt telkens de vloer en dak als hetzelfde. Ik dacht dus dat alleen de kap geisoleerd werd. De folie zit aan de goede kant, je hebt het alleen vanaf de andere kant geplaatst.

De zoldervloer isoleren heeft alleen zin als de vliering niet gebruikt wordt. Je hebt het over het zicht van de kap, dus waarschijnlijk maak je hier de verkeerde keus.

Als de zoldervloer geisoleerd wordt, is een folie tegen het dakbeschot niet nodig. De zolder zelf moet licht geventileerd worden, maar dat doen ongeisoleerde zolders altijd uit zichzelf al.

Hoe isoleer je het luik/trapgat naar zolder? Hoe maak je dat dampdicht?
 

Titof

  • #15
Gelukkig:)

De vliering wordt misschien 1-2x per jaar betreden. Dat ik me afvroeg welk folie er tegen het dak op de vliering kan komt omdat ik me afvraag of dat ‘blote’ asbest geen kwaad kan. Zoals het nu zit ventileert het goed en is alles mooi droog geworden, maar de damp die evt toch op de vliering komt moet wel weg kunnen natuurlijk dus. Kan nu dus het folie weghalen of ik kijk even hoe dit gaat.

Mmm ja dat luik. We hebben het luik geisoleerd en zitten er aan te denken om het luik vast te schroeven met folie ertussen, maar hoe maak je dan de aansluiting op het andere folie? Nog even aan het bedenken hoe dat er dan uit komt te zien op de overloop. Op dit moment komen we er om de 2-3 dagen op om te kijken of het droog blijft dus hebben het luik nog niet definitief vast gezet.

Klopt het dat dit de slechtste weeromstandigheden zijn mbt condens? Als het nu goed gaat dan zit het ook goed?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
In theorie is dit het slechtste jaargetijde, omdat het verschil tussen binnen en buiten het grootst is. Maar de luchtvochtigheid is wel weer erg laag, dus het droogt ook weer harder.

Als je bang bent dat het asbest gevaarlijk is (dwz. vezels loslaat) moet je het laten vervangen. Kan je meteen het dak aan de buitenkant isoleren :mrgreen: Nee, (hechtgebonden) asbest is niet gevaarlijk als je er niet aankomt. Folie eronder is niet nodig.

Om het dampdicht te krijgen, moeten alle naden ook dicht zitten. Folie kan je aan elkaar tapen/kitten/lijmen.
 

Ralph

  • #17
Titof schreef:
Klopt het dat dit de slechtste weeromstandigheden zijn mbt condens? Als het nu goed gaat dan zit het ook goed?
Nee, de lente en de herfst zijn de dagen met de meeste kans op condensatie.
 

Titof

  • #18
Kun je dit toelichten Ralph? Zit zelf te denken; warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht, vandaar dat vocht uit warme lucht condenseert op koude oppervlakken. Het verschil tussen binnentemp en buitentemp is bij vriezend weer het grootst. In herfst en voorjaar zijn de nachten relatief koel(condens) maar warmt het vanaf 8-9 uur snorgens alweer snel op. Omdat je in het voorjaar en hefst nog wel stookt(smorgens vroeg en avonduren) lijkt me het moment dat het vocht uit huis condenseert relatief kort, bijv om 5-6u smorgens?
 

Ralph

  • #19
Overdag is het vaak warm en s'nachts koelt het stevig af waardoor het dauwpunt net voor of in de isolatie ligt.
Daarnaast is de relatieve luchtvochtigheid ook een belangrijke speler in dit spel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu